Starosta Kunštátu: Házení potravin považuji za nepatřičný a zbabělý projev anonymního davu

27.11.2014 10:22

Jako student se Zdeněk Wetter (ČSSD) účastnil brněnských demonstrací v roce 1989. Jak sám ale říká, nikdy se nesnížili k vulgaritám a napadání. „Naší silnou zbraní byla diskuze a slušnost.“ V rozhovoru pro naše stránky okomentoval nejen demonstrace, které se konaly proti prezidentovi v den výročí 17. listopadu, ale i jednání prezidenta. Prozradil nám také, jaké jsou jeho hlavní priority pro následující velební období a jak zpětně hodnotí výsledky voleb spolu s povolebními vyjednáváními v Kunštátu. A nejen to…

Starosta Kunštátu: Házení potravin považuji za nepatřičný a zbabělý projev anonymního davu
Foto: archiv starosty
Popisek: Náměstí v Kunštátě

V komunálních volbách jste úspěšně obhájil mandát starosty. Jste spokojen s výsledky? A především, co pro vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl jako starosta v následujících čtyřech letech dosáhnout?

Určitě jsem spokojený. Naše kandidátka získala pět mandátů z patnácti a zopakovala tak úspěch z předchozích voleb. Znamená to pro mne, že směr, který jsem si nastavil před čtyřmi lety (slušnost a poctivost), byl správný a je potřebné v něm pokračovat.

Čeho chci dosáhnout? Pokračovat v rozvoji města ve prospěch občanů, šířit věhlas královského města po republice i v zahraničí, dokončit rozdělané a pokračovat v naplánovaném. Nic zvláštního.

Již počátkem roku se v Kunštátě objevila negativní kampaň. Došlo k nějakému vyhrocení? Je třeba něco, co vás skutečně zaskočilo?

S negativní kampaní od svých odpůrců jsem počítal. Podle mých předpokladů odezněla sama bez výrazných důsledků. Po zhodnocení práce vedení města během čtyř let mohu s určitostí tvrdit, že se jistě vyskytly chyby a nedostatky, ale také pozitiva a výsledky, a pokud je správně vyhodnotíte, jakékoliv reakce ať kladné, či záporné, jen potvrdí vaše očekávání.

Jak byste následně hodnotil průběh koaličních vyjednávání? Byla složitá?

Spíše nepříjemná.

Jaké hlavní investice v následujícím volebním období plánujete a z čeho budou financovány?

Pokračujeme v rekonstrukci kanalizační sítě, vyřešení autobusových stání ve městě (problém, který trvá 25 let), rozšíření možností aktivního odpočinku pro občany a zájmové sféry pro turisty (sportovně-rekreační areál na získaných pozemcích a objektech) a místní komunikace (bolest všech starostů). Za co největšího využití dotačních programů, za pomoci vstřícného vedení kraje a samozřejmě z rozpočtu města. Pro začátek práce až dost.

Nabízí se také otázka, zda již máte schválen rozpočet pro příští rok? A pokud ano, prozradíte nám, jaký bude?

Na rozpočtu města usilovně pracujeme, schvalovat se bude v polovině prosince. Nebude ničím výjimečný oproti jiným rokům.

V jaké finanční kondici je vlastně město? Podařilo se vám v minulém volebním období odlehčit Kunštátu od finančních úvěrů, které jste zdědil?

Podařilo se nám splatit dva menší úvěry u jedné banky a splácíme postupně půjčku na realizovanou rekonstrukci kanalizace. To bude ještě pár let trvat. Vzhledem k tomu, že oba peněžní ústavy, se kterými město spolupracuje, sledují bedlivě finanční toky a jsou ochotny v případě potřeby i nadále výrazně podpořit budoucí investice, jsem přesvědčen, že finanční zdraví města je na dobré úrovni. Svědčí o tom mimo jiné nejen solventnost ve splácení závazků, ale i akce financované s podporou dotačních programů nebo jen z rozpočtu města. Samozřejmě i díky úpravě RUD. To byla výrazná pomoc.

V komunální politice působíte již páté volební období a od roku 2010 jste starostou města. Máte představu, co byste dělal, pokud byste se nevěnoval politice? A neměl jste někdy chuť s ní praštit?

Pokud bych se nevěnoval komunální politice tak intenzivně jako poslední čtyři roky, dělal bych to, co předtím. Intenzivně bych se věnoval pacientům ve svém obvodě a podílel se na kulturních a společenských akcích pro město.

Ač se to může zdát podivné, práce v komunální politice mne stále baví a chuť praštit s ní jsem opravdu neměl. I přes mnohé krušné chvíle a velmi nepříjemné okamžiky. Vždy jsem je bral jako nutnou součást mojí práce a spíš se snažil v tom negativním najít něco dobrého, ať už jako zkušenost, či posílení mě samotného. Když jsem pracoval jako mladý veterinář na rajonu, starší a zkušenější kolegové mi vštěpovali jednu důležitou zásadu: „Nikdy nesmíš odejít od případu, aniž by se vyřešil, ať trvá sebedéle a je napohled beznadějný, vždy musíš najít východisko. Na tebe spoléhá pacient i jeho majitel a oni ti bezmezně věří, že jim pomůžeš. Pokud je zklameš, zklameš i sám sebe a to se už s tebou potáhne dál.“ Moudří kolegové, děkuji vám.

V jaké fázi je spor Kunštátu se Svazkem vodovodů a kanalizací?

Po mnoha různých jednáních i soudních stáních se podařilo mimosoudně dohodnout o vyrovnání ve prospěch města ve dvou kauzách ohledně nezákonného obohacování svazku a jeho provozovatele se současným smluvním nastavením pravidel při souběžném provozování jednotné sítě, dále jsme vyhráli spor o malou část majetku (spíše precedens než významný přínos) a zbývá „pouze“ soudní spor o majetkovém narovnání. Zde nám svazek stále zadržuje podstatnou část vodohospodářské infrastruktury a požaduje 11 milionů. My tvrdíme, že by nám naopak měl majetek převést a doplatit 8 milionů. S vedením svazku jsme vícekrát jednali, ale bohužel kompromisní návrhy z naší strany nebyly přijaty. Ve skrytu duše ještě doufám v možnost dohody s novým vedením svazku po jeho valné hromadě spojené s volbami do předsednictva z řad nových vedení členských měst a obcí. Kauzy nepříjemně zatěžují jak finančně, tak časově obě strany.

Kromě voleb již delší dobu plní přední stránky novin prezident Miloš Zeman. Jak byste jej jako hlavu státu hodnotil?

Mohu vycházet jen ze srovnání s jeho předchůdci od doby vzniku republiky a zařadil bych jej k těm předním, kterých si vážím, ač má také své chyby a nedostatky. Ale kdo je nemá? To hlavní ohodnocení bych možná směřoval až ke konci jeho období, kdy dostatek času ukáže, co dokázal a za jakou cenu.

A jak vnímáte demonstraci, které se uskutečnila ve výročí 17. listopadu a kdy byl Miloš Zeman při pietním aktu na pražském Albertově vypískán a dokonce se na jeho hlavu snášela vejce či rajčata? Máte vy sám pro takové jednání pochopení?

Ne. Házení potravin (naštěstí ne tvrdších předmětů) se mi zdá poněkud nepatřičným a zbabělým projevem anonymního davu. Jistě, demonstrace bez násilností, pískot a další projevy v rámci tolerované slušnosti jsou naším právem a možností vyjádřit názor. Otázkou byla vhodnost těchto projevů zrovna při tomto aktu. Nebyl jsem letos ani v Praze, ani v Brně a dění mám zprostředkované pouze médii. Byl jsem však jako student na brněnských demonstracích v roce 1989, podílel jsem se aktivně na šíření myšlenek studentů i našich vznikajících vzorů počínaje Václavem Havlem v městech na jižní Moravě, ale nikdy jsme se nesnížili k vulgaritám a napadání. Naší silnou zbraní byla diskuze a slušnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…