Starosta Moravského Krumlova: Němcová měla dostat možnost sestavit vládu

26.07.2013 9:51

Podle starosty Tomáše Třetiny (TOP 09) by standardním řešením politické krize bylo jmenování premiéra, který disponuje většinou v Parlamentu. "Vyhnuli bychom se tak trapným excesům, které jsou spojeny se jmenováním Rusnoka či Fischera.“ Nedomnívá se také, že jsme nyní připraveni na změnu volebního systému. Proč? V komunální politice se pohybuje již řadu let, ale krajským zastupitelem je teprve od podzimních voleb. Co je jeho hlavní prioritou? Jaký je ve městě demografický vývoj a jaké výhody přináší život v Moravském Krumlově? Na to, ale i na šance, jaké dává do budoucna navrácení Slovanské epopeje, a co pro to město již udělalo, odpovídal pro ParlamentníListy.cz.

Starosta Moravského Krumlova: Němcová měla dostat možnost sestavit vládu
Foto: archiv TT
Popisek: Mgr. Tomáš Třetina starosta Moravského Krumlova (TOP 09)

Přímou volbu prezidenta vnímáte jako precedens pro vytvoření systému pro přímou volbu starostů a hejtmanů, i když jste upozorňoval na nutnost změny volebního systému a následně velkou změnu pravomocí, odpovědnosti a rozhodovacích nástrojů těchto funkcí. Můžete být konkrétnější? A podporujete tak nyní návrh TOP 09 nejen na přímou volbu starostů, ale i na změnu pravomocí prezidenta?

Přímo zvolený starosta či hejtman má samozřejmě mnohem silnější mandát od voličů. Přesto, pokud nebudou vytvořeny podmínky pro splnění tohoto mandátu, mohou být takto zvolení starostové pouhou loutkou. Podle mého názoru je třeba vyjasnit mnoho věcí. Jak bude sestaven nejzákladnější dokument obce – rozpočet, jak bude schvalován, kým? Jaké budou rozhodovací pravomoci starosty? Do jakého finančního limitu takto zvolený starosta bude moci rozhodovat? Jaká bude jeho trestněprávní odpovědnost? Nejde pouze o zvolení, ale i o možnost odvolání. Jaké budou kompetence zastupitelstva obce? Může nastat situace, že přímo zvolený starosta navrhne rozpočet obce, ve kterém budou zohledněny jeho priority, které sdělil občanům ve volební kampani, následně zastupitelstvo obce tento rozpočet neschválí a opět nastává patová situace. Jak bude řešen například tento problém? Na změnu volebního systému a tím celé politické struktury nejsme připraveni a není vhodná doba pro jeho změnu.

Současná kauza, jež způsobila pád vlády, ovlivnila nejen preference ODS, které byly již delší dobu pro stranu nepříznivé, nýbrž i TOP 09, které se naopak podle posledních průzkumů dařilo, a dokonce předstihla v preferencích ODS.  Nedomníváte se tak, že současný postoj k vládní krizi straně škodí? Nebyly by tak i pro TOP 09 nyní lepší předčasné volby, byť preferuje vládu v čele s Miroslavou Němcovou?

Ústředním heslem politiky TOP 09 je dodržování elementárních pravidel morálky a etiky a naprostou samozřejmostí je dodržování práva. Standardním řešením politické krize by, podle mého názoru, bylo jmenování premiéra, který disponuje většinou v Parlamentu. Proto, jestliže Miroslava Němcová deklarovala tuto většinu, měla dostat možnost sestavit vládu této republiky. Sněmovna prošla standardními volbami, které určily směřování politiky na čtyři roky a podle toho se musíme řídit a chovat, ať se mi to líbí či nelíbí. Považuji za politicky neetické jmenovat někoho, kdo prostě nemá podporu v Parlamentu. Vyhnuli bychom se tak trapným excesům, které jsou spojeny se jmenováním Rusnoka či Fischera.

V komunální politice se pohybujete již více než deset let. V podzimních volbách jste ale také úspěšně kandidoval do krajského zastupitelstva. Co je nyní vaší prioritou?

Moje priority jsou stále stejné a je jedno zda se jedná o místní či krajskou samosprávu. Vždy jsem byl zastáncem rozumné rozpočtové politiky pod heslem „Mohu dělat pouze to, nač mám peníze“. Mými prioritami vždy byly a nadále jsou: podpora vzdělávání a podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže.

Stal jste se ústřední postavou boje za zachování Slovanské epopeje v Moravském Krumlově, za což jste byl také nominován MF Dnes na Čecha roku 2011. Je tak pro vás nyní velkým zklamáním, že je epopej v Praze? Pro naše stránky jste také uvedl, že se budete snažit zahájit opravy výstavních prostor a jejich rozšíření tak, abyste splnili podmínky NPÚ pro vystavování tohoto skvostu českého malířství a následně byste chtěli jednat o návratu. Jak se nyní situace vyvíjí? A domníváte se, že budou jednání úspěšná?

Samozřejmě, že jsem smutný z toho, že je epopej vystavena v Praze a po počátečním humbuku se stala, tak jak jsme předpokládali, jednou z tisíců atrakcí v Praze. Otázka, kterou jsem si kladl před odvozem pláten, je stále stejná. Kolik lidí navíc navštíví kvůli plátnům Prahu? Je tento finanční zdroj pro Prahu tak zásadním? U nás byla epopej ústředním motivem pro návštěvu celého regionu a návštěvníci spojili návštěvu Krumlova s návštěvou dalších míst v okolí, například Bohutic, Lednicko-valtického areálu.

Pro město a naše podnikatele byl ekonomický přínos z cestovního ruchu nezanedbatelnou částkou v ekonomických ukazatelích. Zásadně nesouhlasím s jakýmkoliv vývozem pláten někam do "Tramtárie". V Moravském Krumlově plníme slovo, které jsme dali a v podzimních měsících budou dokončeny opravy druhého nadzemního podlaží východního křídla krumlovského zámku. Výstavní prostory tak jsou výrazně rozšířeny a splňují podmínky NPÚ pro výstavní účely. Jsme tedy připraveni na návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova. V opravených prostorách jsme již pořádali významné akce, mezi ty nejlepší patří koncert Magdaleny Kožené.

Jak pokračují práce na revitalizaci hlavního náměstí v Moravském Krumlově? Podařilo se městu získat potřebné dotace? A kdy by měly být práce dokončeny?

Celková revitalizace vnitřního města Moravského Krumlova měla tři zásadní na sebe navazující etapy. První etapou byla generální oprava kanalizace, pak následovala oprava silničního průtahu městem a posledním krokem bylo vybudování autobusového nádraží mimo náměstí. Tyto investice si vyžádaly náklady ve výši cca 150 mil. korun. Zbývající opravy Masarykova náměstí a přilehlých ulic jsou již vyprojektovány a my jsme připraveni na nové dotační programy Evropské unie v rozpočtovém období 2014-2020.  

Na začátku prázdnin bylo ve městě otevřeno nové koupaliště. Šlo o jednu z největších investičních akcí v letošním roce. Jaké další významné investice město ale čekají v druhé polovině roku? A navštívil jste vy osobně již nové koupaliště?

Jsem moc rád, že se podařilo dokončit výstavbu koupaliště v plánovaném termínu a červencové tropické dny mohou místní děti trávit na svém koupališti. Ještě letos bude koupaliště doplněno o tobogán a skluzavku. Vzhledem k tomu, že mám šestiletou dceru, dá se s nadsázkou říct, že mám na koupališti detašované pracoviště. Co se týká dalších investičních akcí, rekonstrukcí a zateplením prochází budova základní školy na Klášterním náměstí a budova mateřské školy na ulici Husova. Zároveň byly započaty práce na odkanalizování městských částí Polánka a Rokytná. Vybudování kanalizace v těchto částech je prioritou pro rok 2014.

Město také nedávno vykoupilo pozemky pro chystanou výstavbu bydlení. Jaký je o nové domy ve městě zájem? Jsou ve městě nové rodinné domy potřeba? Jaký je zde demografický vývoj?

Vzhledem k tomu, že je velký zájem mezi mladými o rodinné domy a zastupitelstvo města považuje přípravu pozemků pro výstavbu za jednu ze svých základních priorit, vykupujeme pozemky v jedné z možných lokalit Moravského Krumlova tak, abychom nabídli mladým lidem možnost bydlení.

Proč je podle vás dobré žít zrovna v Moravském Krumlově?

Moravský Krumlov je tradiční město s bohatou historií a unikátním prostředím. Je zasazeno do krásné přírody. Je to dobré místo pro všechny, kdo mají rádi klid, pěkné prostředí a na druhé straně ocení bohatý kulturní a společenský život. Město pořádá různé hudební festivaly, výstavy a podobné akce. Pro rodiny s dětmi je důležité, že se jejich dětem po stránce vzdělávání dostane velmi dobré péče od školky po střední školu. Moravský Krumlov má unikátní vzdělávací soustavu. Ve městě je poskytováno vzdělání nejen v rámci základního a středoškolského typu, ale i pro děti se zdravotním postižením. Zároveň poskytujeme i našim seniorům veškerou možnou péči, snažíme se udělat maximum pro jejich klidné stáří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…