Starostka Mohelnice: Příslušníci StB nebyli žádní idioti, věděli, co a kdy zničit

10.12.2013 8:41

Lustrační zákon podle jejích slov nikdy neplnil svou roli a skutečné bossy stejně nepostihne. Za mnohem aktuálnější tak v souvislosti s úspěchem Andreje Babiše považuje jeho vlastnictví řady médií. Kriticky se také vyjádřila k personální vyprahlosti stran a k některým nominacím na ministry, které byly v minulosti až neskutečnou drzostí. Jak tak nyní v návaznosti na vznikající vládu vnímá pozici prezidenta? Nejen o tom, ale i o řadě komunálních tématech či o českém soudnictví jsme hovořili s právničkou a starostkou Mohelnice Janou Zwyrtek Hamplovou (Nezávislí).

Starostka Mohelnice: Příslušníci StB nebyli žádní idioti, věděli, co a kdy zničit
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

Volební výsledky podle vás ukázaly jasně, že postavit proti ostřílenému byznysmenovi teenagera byl holý nerozum a ČSSD se těžce vymstil. Pokud chce ale ANO růst a ČSSD přežít, do vlády nesmí ani jedna z nich a preferujete tak další volby. Jaký dopad by ale měly další předčasné volby na stabilitu celého systému a především na občany? Myslíte si, že by něco změnily?

Otázkou by bylo, kdy by byly předčasné volby, pokud hned, patrně by za stávajícího volebního systému nic moc nezměnily. Pokud by byly po negativních zkušenostech s nově ustanovenou vládou, resp. takto nově ustavenou sněmovnou, mohli by voliči reagovat jinak. Do dalších voleb například připravují Nezávislí, za které kandiduji, silné regionální kandidátky z ostřílených nezávislých komunálních politiků a nezávislých odborníků, které nyní vyhledáváme, a to vidím jako naději pro novou sněmovnu. Pokud by se tam dostal tento prvek, mohlo by to pomoci atmosféře – dnes tam sice nějak figurují tzv. starostové, ale ti bohužel jsou spojeni s jednou politickou stranou, což je pro voliče odrazující. Proto bude dobře, vzniknou-li klasické nezávislé kandidátky, a pak by bylo možné předčasných voleb využít a dostat do sněmovny praktiky a odborníky se zkušeností zdola, přitom dostatečně ostřílené pro politiku. To vidím jako ten nový vítr do poslaneckých lavic – lidé z politické a odborné praxe. 

A jak byste naopak popsala stav, v němž se nyní nachází ODS?

ODS je v situaci především velmi těžké, ale dlužno dodat, že podobný osud hrozí i sociální demokracii. Stále stejní lidé dokola, zabetonování stejných skupin, v poslaneckém akváriu, kde neznají normální život… Velké strany se odcizují lidem, a proto ztrácejí. Žijí svůj vlastní interní život a nám nerozumí. Tak se může stát, že z velké strany bude malá strana, protože není nic horšího, než vzdálit se životu vně sněmovny.  Pokud ODS dnes vysílá do diskuzního pořadu pana Ivana Langera, nemůže ji spasit ani pan profesor Fiala. A pokud zavčas nezareaguje ČSSD, čeká ji stejný osud.   

Pokud se vláda vytvoří, chce mít šéf vítězné ČSSD Bohuslav Sobotka ministry, kteří prezidentovi moc nevoní, jako je Lubomír Zaorálek nebo Jiří Dienstbier. A spekuluje se, zda je vůbec jmenuje. Myslíte si, že by měl prezident respektovat výběr členů vlády jím jmenovaným premiérem?

Prezident musí respektovat a chránit především zájem České republiky. Chci tím říct, že pokud mu premiér nabídne odborníka, nemůže ho nejmenovat jen z důvodu osobní antipatie, a naopak – nabídne-li mu amatéra, o kterém ví, že resort nezvládne, neměl by ho jmenovat ani tehdy, bude-li kamarád a bude za ním stát deset premiérů. Dlužno dodat, že skutečných osobností do ministerstev je v politických stranách jako šafránu, protože ti skuteční odborníci nikdy do politické strany typu, jaké zde máme, nevstoupí. Všimněte si, že po každých volbách je čím dál těžší ministry vygenerovat – personální vyprahlost stran je neskutečná. Což je zamyšlení hlavně pro ty strany. Osobně však nevidím prezidenta jako stroj na jmenování kohokoliv, přednost by měl mít zájem České republiky a jejích občanů, samozřejmě naprosto objektivně odůvodněný. V pozici prezidenta bych také nikdy nejmenovala Karolínu Peake ministryní obrany, ovšem dříve ani Vlastu Parkanovou. Když je něčeho moc, tak je to prostě příliš. Mám na mysli to, že některé nominace strany v minulosti byly až neskutečnou drzostí. 

A jak vnímáte to, že ve vládě, pokud bude vláda ustavena, s největší pravděpodobností zasedne i předseda hnutí ANO, podnikatel Andrej Babiš, který je podezřelý ze spolupráce s StB? A jak v této souvislosti posuzujete snahy o zrušení lustračního zákona, který podle některých právníků a politiků brání tomu, aby člověk s pozitivním lustračním osvědčením řídil ministerstvo? Také si myslíte, že už po třiadvaceti letech splnil tento zákon svoji roli?

Ten zákon neplnil svou roli nikdy, protože seznamy StB byly v těch nejdůležitějších částech spáleny. Příslušníci StB nebyli žádní idioti, věděli, co a kdy zničit, co předhodit davu, aby se, omlouvám se za ten výraz, žral navzájem. A dnes se smějí, že držíme dál od státu malé ryby, nebo dokonce nevinné lidi (viz Jiřina Bohdalová, která by jím také neprošla, což je s jejím těžkým rodinným příběhem tragikomické), a ti skuteční bossové jsou z toho venku.  

Nepovažujete za nebezpečné u Andreje Babiše i propojení jeho byznysu s politikou a vlastnictvím řady významných médií?

Ano, to je to téma, kterým je nutné se zabývat. Nepovažuji primárně za špatné, když jde do politiky schopný člověk z byznysu. Co je však klíčové, je to, že on sám, ať je to kdokoli, musí věnovat až neskutečné úsilí tomu, aby obhájil, že je v politice správně, že svou pozici nezneužívá, že mu jde o prosazení určitých myšlenek, ne o podporu svých firem. Zkrátka že to, co umí z byznysu, v politice dobře použije k jejímu ozdravění. Propojení s médii určitě není šťastné, protože vyvolává podezření, které dokonce může být i liché, ale prostě tu je, že jde o styl Berlusconi. Což není příliš lichotivý příměr. Nejsem však zvyklá odsuzovat předem, tak si počkám. Uvidíme, co angažmá Sabiny Slonkové, uvidíme, co to udělá s autocenzurou redaktorů. Zkrátka – takové propojení média, byznys, politika, může ustát bez ztráty kytičky jen velmi silná osobnost, a to, zda jí je Andrej Babiš, ukáže až čas. Tedy závěrem – byznys mi až tak nevadí, nebude-li zneužívat postavení v politice, média mi vadí víc, a ta prověří čas. 

Jak jste se vyjádřila pro naše stránky, cítíte v kostech, že kolem VHZ Šumperk není něco v pořádku a rozhodla jste se tak počkat na podrobnější informace, jež jste chtěla posléze zanalyzovat. Jak se kauza aktuálně vyvíjí? A především, jak byste jako právnička hodnotila českou justici?

Tak nejenže to cítím v kostech, dnes to i prožívám. Formulovala bych to asi tak, že podobné společnosti složené z mnoha obcí a měst jsou prostě špatně. Rozhodování je složité, musí jej realizovat lidé různých profesí, odlišných zájmů, firmy nemohou nikdy konkurovat soukromému prostředí. Často jsou paralyzované. VHZ Šumperk není o justici, ale o formě společnosti, kterou musíme prostě ustát. Není tam dobré řešení čehokoliv, jen méně či více špatné.

Justice je velké téma, které nelze zhustit do stručné odpovědi, ale řekla bych to asi tak, že všechno je v lidech – znám naprosto skvělé soudce, kteří dělají justici skvělé jméno, ale i ty druhé – jako ve všech profesích.  Ale jinak se domnívám, že si justice vybojovala relativně silnou autonomii, a to například i díky osobnostem typu Ivy Brožové, na státní moci a snaze politiků ji ovlivňovat, a to je to nejpodstatnější. Sama nyní čekám, jak si justice poradí s novým občanským zákoníkem, který zcela mění pohled na civilní právo směrem od formálního výkladu ke spravedlnosti. A věřím, že mne justice nezklame.

Přepokládám, že nyní je vaší prioritou jako starostky rozpočet na příští rok. Jaký předpokládáte, že bude? Jste optimistka? Jaké je bilance za letošní rok?

Rozpočet máme schválený, a v Mohelnici prošel nebývalou většinou 19 hlasů z 21, tedy napříč spektrem, podpořila jej jak koalice, tak opozice, jsem tomu velmi ráda a kolegům jsem také osobně poděkovala za tento odpovědný přístup. Podobná většina pro rozpočet tady asi ještě nebyla. Optimista jsem mírně, moc peněz volných nemáme, ale zase to není žádná katastrofa. 

Jaké investice také z rozpočtu v příštím roce plánujte? Jak městu například pomohla novela RUD?

O investicích budeme jednat v lednu, půjde patrně o opravu dalšího malého náměstí, a pak čekáme, jaké výdaje si vyžádá výstavba kanalizace a ČOV, a podle toho rozdělíme zbytek. Bude to více drobných akcí, které ale občanům udělají patrně radost, protože nám opět o něco zkrášlí naše město. RUD nám pomohlo, ale podle mého názoru ten princip přerozdělování je špatně obecně, obce a města by měly dostávat více peněz a dotace by se měly zrušit. To ale asi potrvá ještě generaci – dotace jsou pro mnoho lidí velký byznys, a tak rychle se od nich neuteče.  

A prozradíte nám na závěr, jak vy osobně budete trávit svátky a zda jste si dala nějaké novoroční předsevzetí?

Svátky budu trávit klasicky s rodinou, v klidu domova, budu háčkovat, psát a tak vůbec relaxovat… Pokud jde o předsevzetí, pak je spojeno opět s mou prací v komunální politice. Bude mít celostátní dopad, ale prozradím vám ho až po novém roce. Ale věřte, že bude stát za to – rozhodla jsem se spolu s Nezávislými oslovit občany s určitým návrhem, chci, aby jej podepsali v petici, kterou chceme následně dát do sněmovny všem volebním stranám, aby ji vyslyšely, a uvidíme. Tak vidíte, ta hlava je pořád nasměrovaná k obcím a městům – už to mám asi vrozené. V každém případě přeji všem kolegům starostům a starostkám, a také kolegům v advokacii, mnoho sil, zdraví a duševní pohody, abychom to všechno přežili ve zdraví. Fyzickém i duševním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…