Stát by měl lidem zajistit práci, myslí si většina lidí

28.11.2012 15:12

Většina lidí v naší společnosti se podle průzkumu agentury STEM stále domnívá, že stát by měl zajistit práci těm, kteří chtějí pracovat. Zároveň ale někteří mají pocit, že většina nezaměstnaných skutečný zájem o práci nemá.

Stát by měl lidem zajistit práci, myslí si většina lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Více než třetina lidí se domnívá, že většina nezaměstnaných skutečný zájem o práci nemá, a většina (58 procent) lidí si myslí, že určitá míra nezaměstnanosti je užitečná, protože lidé si pak váží práce.

Naproti tomu stále zhruba 70 procent občanů zastává názor, že stát by měl mít povinnost zajistit práci každému, kdo chce pracovat. Tento názor převažuje nejen mezi sympatizanty levicových stran a mezi zaměstnanci, ale sdílí ho i mírná většina stoupenců pravicových subjektů a také živnostníků a podnikatelů.

Názor, že nezaměstnaní ve skutečnosti nemají zájem o práci, většina lidí nesdílí. Souhlas s ním vyslovilo v aktuálním průzkumu 39 procent dotázaných, pouze asi desetina populace je o tom pevně přesvědčena.

Zpráva z výzkumu STEM o názorech občanů na problém nezaměstnanosti

Většina lidí si stále myslí, že stát by měl zajistit práci těm, kteří chtějí pracovat

Více než třetina lidí se domnívá, že většina nezaměstnaných skutečný zájem o práci nemá, a většina (58 %) lidí si myslí, že určitá míra nezaměstnanosti je užitečná, protože lidé si pak váží práce. Naproti tomu stále zhruba 70 % občanů zastává názor, že stát by měl mít povinnost zajistit práci každému, kdo chce pracovat. Tento názor převažuje nejen mezi sympatizanty levicových stran a mezi zaměstnanci, ale sdílí ho i mírná většina stoupenců pravicových subjektů a také živnostníků a podnikatelů.

Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 27. 10. až 5. 11. 2012. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1062 respondentů.

STEM se pravidelně ptá lidí na to, co si myslí o nezaměstnanosti a nezaměstnaných. Názor, že nezaměstnaní ve skutečnosti nemají zájem o práci, většina lidí nesdílí. Souhlas s ním vyslovilo v aktuálním průzkumu 39 % dotázaných, pouze asi desetina populace je o tom pevně přesvědčena.

„Myslíte si, že dnes většina nezaměstnaných jsou lidé bez skutečného zájmu o práci?“

Dlouhodobá časová řada ukazuje, že názor „nezaměstnaní ve skutečnosti nemají zájem o práci“ převažoval na počátku existence samostatného českého státu, kdy nezaměstnanost byla velmi nízká (kolem 3 %), a opět v době ekonomického vzestupu v letech 2007-2008. V dobách, kdy nezaměstnanost roste k hranici 10 %, se podíl veřejnosti, která považuje nezaměstnané za ty, kteří ve skutečnosti nemají zájem o práci, drží pod hranicí 40 %.

"Myslíte si, že dnes většina nezaměstnaných jsou lidé bez skutečného zájmu o práci?"



Trvale si také většina lidí myslí, že určitá míra nezaměstnanosti je pozitivním jevem, protože vede k tomu, že lidé jsou odpovědnější a váží si práce. Pouze však asi desetina lidí si to myslí „určitě“, velká většina lidí zaujímá k této otázce umírněný přístup „spíše ano“ nebo „spíše ne“.

„Myslíte si, že určitá míra nezaměstnanosti je pozitivním jevem, jelikož vede k tomu, že si lidé více váží práce a jsou odpovědnější?“

V roce 1993 tento názor sdílela výrazná většina lidí (kolem 80 %), postupně však tento podíl klesl a v posledních asi deseti letech osciluje kolem 60 %, hodnoty z posledních let patří k nejnižším.

"Myslíte si, že určitá míra nezaměstnanosti je pozitivním jevem, jelikož vede k tomu, že si lidé více váží práce a jsou odpovědnější?"

V české populaci však stabilně převládá také názor, že stát by měl zajistit práci všem, kteří skutečně pracovat chtějí. V současnosti tento názor podporují téměř tři čtvrtiny lidí, třetina lidí jednoznačně.

„Myslíte si, že stát by měl mít povinnost zajistit práci každému, kdo chce pracovat?“

Dlouhodobá časová řada ukazuje, že tento názor je v průběhu takřka dvaceti let dokonale stabilní.

"Myslíte si, že stát by měl mít povinnost zajistit práci každému, kdo chce pracovat?"

Názory na nezaměstnanost se jen velmi málo liší v různých sociodemografických skupinách populace (muži a ženy, mladší a starší, lidé s různým stupněm dosaženého vzdělání). Výraznější jsou rozdíly mezi různými sociálními skupinami. Zřetelně se odlišují zejména názory zaměstnanců, kteří méně často než ostatní považují nezaměstnanost za pozitivní jev, a častěji naopak sdílejí názor, že stát by měl zajistit práci každému, kdo chce pracovat.

Výrazné jsou rozdíly mezi lidmi, kteří preferují pravicové a levicové politické strany. Jak ovšem ukazuje následující graf, i mezi sympatizanty pravicových stran více než polovina hájí názor, že stát by měl zajistit práci všem, kteří pracovat chtějí, a naopak i přibližně polovina stoupenců levicových stran souhlasí s tím, že určitá míra nezaměstnanosti napomáhá tomu, že si lidé více váží práce, a že je tedy pozitivním jevem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…