Jurečka: 600 miliard na důchody, pokud nezasáhneme

02.03.2023 6:21

Zachování současného způsobu valorizace důchodů by podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) znamenalo v příštích deseti letech celkové zatížení pro státní rozpočet zhruba 600 miliard korun povinných výdajů. Vládní návrh by toto zatížení snížil na zhruba 316 miliard korun, uvedl dnes ministr při nočním pokračování sněmovní schůze, která byla zahájena před 38 hodinami.

Jurečka: 600 miliard na důchody, pokud nezasáhneme
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Ministr tak zdůvodňoval, proč chce vláda snížení růstu penzí prosadit ve zrychleném jednání a tedy včas. „To je ten charakter významné hospodářské škody,“ zdůvodňoval Jurečka oprávněnost schválení návrhu ve stavu legislativní nouze. „Výdaje nejsou na příjmové straně kryty výběrem pojistného a stát by si na ně musel půjčit,“ dodal.

Opoziční poslanci ministrův výklad zpochybňovali formou dvouminutových poznámek, podobně jako minulou noc. Sněmovna se k řádné debatě dostala čtvrt hodiny po půlnoci po zhruba hodinové slovní přestřelce. Očekává se, že jednání bude opětovně kolem 02:00 přerušeno. Opoziční poslanci se znovu přeli s vládními zástupci o to, zda je vládní návrh o snížení červnové valorizace důchodů oprávněný a nutný.

Vládní novela je jediným bodem schůze, jejíž program poslanci schválili po zhruba 37 hodinách od zahájení zasedání. Samotné jednání bylo přerušeno pouze třikrát na přibližně sedm hodin. Poslanci nyní debatují o tom, zda jsou podmínky pro zkrácené projednání novely, jejíž schvalování blokuje opozice. Do diskuse bylo i po půlnoci, podobně jako při úvodním potvrzování stavu legislativní nouze, o který požádala vláda, přihlášeno 65 poslanců.

Schválení programu předcházela zhruba sedmihodinová debata, v níž s obsáhlými projevy vystoupili lídři obou opozičních hnutí, Tomio Okamura (SPD) a Andrej Babiš (ANO). Bývalý premiér Babiš hovořil přes tři hodiny, šéf SPD na rozdíl od úterního sedmihodinového vystoupení pouze dvě a čtvrt hodiny. Netajil se tím, že je jeho cílem zabránit přijetí vládního návrhu. Stejnou ambici měl i Babiš, který podobně jako Okamura kritizoval kroky současného koaličního kabinetu.

Dolní komora teprve ve středu odpoledne hlasy koalice rozhodla o tom, že vládní předlohu bude projednávat ve stavu legislativní nouze. Rozhodla o tom přesto, že k tomu chtělo vystoupit ještě 66 opozičních poslanců včetně jejich lídrů. Zástupci koalice argumentovali tím, že zástupci opozice měli příležitost vystoupit během dvou desítek hodin jednání od úterního zahájení schůze. Opozice se chce i kvůli tomu obrátit na Ústavní soud, napadnout se chystá i samotnou novelu.

Vládní novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun, jak by to bylo podle nyní platných zákonných pravidel. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo vybudoval ČEZ ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 02.03.2023 7:20:50
Jeho nynější manažeři to nebyli ti se jen na něm přiživují.Byli to občani kteří z daní a svou práci vybudovali všechny elektrárny včetně jaderných a byla vize že zisky z ČEZ se budou přisypávat do důchodového systému což by bohatě stačilo na další desítky let udržet tento systém.Jurečka idiotským způsobem důchodový systém destabilizoval populistickým výchovným což ho zatížilo o 25 miliard .A ještě chtějí navýšit mateřskou na 300 000kč v době obrovského deficitu .který by nemusel být kdyby se nefinancovala cizí válka na Ukrajině a zastropovala cena elektřiny u výrobce.Nebyla by tak vysoká inflace a nemusely by se tak vysoko valorizovat důchody a platy státních zaměstnanců..Vláda bojovných pudlíků a ekonomických mamlasů vede tuto republiku do insolvence .

|  5 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…