Středeční jednání je velká politická porážka vítěze voleb, říká Stanjura

10.01.2018 21:20

Sněmovna dnes o důvěře vládě Andreje Babiše hlasovat nebude. Jednání odložila do úterý 16. ledna. Pro návrh poslance Zbyňka Stanjury z ODS zvedlo ruku 150 poslanců, proti byli jen komunisté. Poslanci hodnotí nečekané přerušení schůze.

Středeční jednání je velká politická porážka vítěze voleb, říká Stanjura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádné zasedání mandátového a imunitního výboru z důvodu vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání

Stanjura vystoupil společně s předsedou ODS Petrem Fialou a kritizovali hnutí ANO za nedůstojný a zmatečný průběh celého jednacího dne. "„Je to velká politická porážka vítěze voleb,” ukázal na hnutí ANO. Při jednání o důvěře vládě podle něj bylo špatně naprosto vše. Stanjura například zmínil, že pokud by nebylo schváleno přerušení schůze, které navrhl, nevědělo by se, co dál, protože jednací den oficiálně končí ve 21 hodin, jeho prodloužení se musí schválit a poslanci ANO nebyli ani schopni předložit sněmovně takový návrh.

„Základní příčina zmatku ve sněmovně je domluva Zemana s Babišem, že lze domluvit vládu bez většiny v dolní komoře,“ uvedl šéf ODS Fiala na tiskovce po ukončení schůze ve sněmovně. Podle Stanjury je středeční jednání velká politická porážka vítěze voleb. „Po třech měsících jsme na začátku,“ dodal před novináři v tiskovém centru Poslanecké sněmovny.

Znovuzvolený předseda Pirátů Ivan Bartoš hodnotí vývoj schůze jako příznivý. „Pro nás bylo důležité, aby sněmovna hlasovala, zda budou Babiš s Faltýnkem zbavení imunity dříve, než vláda bude žádat o důvěru,“ řekl a dodal, že na příštím jednání alespoň už bude známo doporučení mandátového a imunitního výboru a mohlo by se uskutečnit hlasování o vydání pana Babiše s Faltýnkem k trestnímu stíhání.

Po ukončení schůze mandátový a imunitní výbor stále zasedá. Jedná o tom, zda na úterní jednání pozve bývalého detektiva Jiřího Komárka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…