Střelec z fakulty mrtev? Tak potrestáme majitele legálně držených zbraní. Expert si ťuká na čelo

10.02.2024 14:51 | Monitoring

„Člověk, který vykoná čin jako byla ta střelba na FF UK, obvykle zemře, a už ho nejde postihnout. A tak se hledá zástupná skupina – majitelé legálně držených zbraní –, kterou lze potrestat, zakázat,“ kritizuje v rozhovoru pro Rádio Universum Pavel Černý, policejní instruktor a prezident vlivové platformy Liga Libe, jež zastupuje zájmy českých vlastníků legálně držených zbraní. Kritizuje novelu zákona o zbraních. Bezpečnostní rizika se podle něj rapidně změnila, a měli bychom na to reagovat.

Střelec z fakulty mrtev? Tak potrestáme majitele legálně držených zbraní. Expert si ťuká na čelo
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Pavel Černý, pplk. v.v., prezident LIGY LIBE

Černý upozorňuje, že není otázkou, zda, ale kdy se podobné události, jako byla prosincová střelba na Filozofické fakultě UK v Praze, budou opakovat. „Je škoda, že naše společnost na to nebyla tolik připravena, a doufám, že toto bude impulsem ke zlepšování tohoto, a to ne, aby se to nestalo – tomu zabránit nikdy nejde – ale abychom na to jako společnost aspoň byli stále lépe připraveni,“ uvádí bezpečnostní expert v rozhovoru pro Rádio Universum.

„Nebezpečí se změnilo. Není to už chemická, jaderná válka... a mělo by zde být něco jako branná příprava současné doby. Rizika se rapidně změnila, a my bychom na tuto změnu měli reagovat, a nemyslet si, že bude všude vždy nenásilí, klid a mír. Jsme jedna z nejbezpečnějších zemí světa, může se to změnit, nejenom případným, nedejbože, válečným konfliktem, který nemůžeme nikdy vyloučit, ale i nějakou situací, jako na filozofické fakultě, kde mávnutím příslovečného proutku může nastat regulérní válka – prostě masová střelba někde v ulicích, masové ztráty, spousta mrtvých, zraněných. Na tohle bychom měli reagovat. A možná jsme měli reagovat už dříve, a nevytěsňovat to, ale poučit se,“ pokračuje Černý.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí
Na školách probíhají „různá“ tematická školení. „Člověku je trošku až zvláštní, kolik někdy ‚nepochopitelných‘ školení probíhá ve školských zařízeních, na univerzitách, na základních školách. Je to o tom, jak se doslýchám, že je prý důležité tam probrat klima, probrat gender, případně tam chodí školitelé, kteří hovoří o tom, jak v Gaze trpí palestinské děti pod nadvládou a agresí Izraelců. A bez přehánění, tyto programy, a nic proti nim, vlastně zaplňují veškerý čas, a pak se ho nedostane na takovou věc, jako je poučení o reakci na nějaký útok, a nejenom na nějaký útok, ale např. i požární cvičení, nějaká katastrofa, reakce na školách, ve zdravotnických zařízeních,“ zmiňuje.

Po tom brutálním prosincovém útoku se objevují hlasy vyzývající k přijetí přísnějších pravidel pro držení zbraní. Pavel Černý však zbraňovou novelu kritizuje. „Člověk, který takový čin vykoná, obvykle – a to i v tomto případě – obvykle nečeká, že by přežil. Ví, že při tom zemře. A proto ho už nejde postihnout, a tak se hledá zástupná skupina. Koho za to potrestat? A ejhle. Takoví se hned najdou: Jsou to majitelé legálních soukromých zbraní. Omezit je, zakázat jim, nějakým způsobem je obrat o jejich majetky. Toto je pro část společnosti ihned automatická reakce: Prostě presumpce viny, a postihnout nejlépe celou tuto komunitu,“ pozastavuje se, že to je zcela iracionální a že ani cesta omezování střeliva rozhodně k zabránění takového skutku nevede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zákaz držení zbraní je důležitou součástí plánů mocných na zotročení lidstva, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 10.02.2024 17:04:58
Největší boháči nepotřebují milióny střelných zbraní držených soukromými osobami. Vzhledem k tomu, že pro nás v tichosti a velmi intenzivně připravují koncentrák (říkají mu tajemně nový světový řád, NWO), by to pro ně bylo dost nebezpečné. Proto hledají (a zřejmě i vytvářejí) záminky k odebrání zbraní všem lidem. Hodí se úplně všechno. Střelec z FFUK je proto pro zdejší poskoky loutkovodičů Západu vítaná záminka k zákazu či alespoň k významnému omezení držení zbraní soukromými osobami.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…