Strmý pád. Francie a Itálie. Po výsledku voleb slábne měna i akcie

10.06.2024 14:26 | Zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron po volebním fiasku své strany Obnova ve volbách do Evropského parlamentu překvapivě vyhlásil předčasné volby na konec června. To vedlo k dramatickému poklesu cen francouzských státních dluhopisů, které sebou vzaly i dluhopisy ostatních zemí jako Itálie. Pokles zaznamenalo i euro a akcie velkých francouzských bank.

Strmý pád. Francie a Itálie. Po výsledku voleb slábne měna i akcie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eurobankovka v detailu

Ve Francii evropské volby suverénně vyhrála nacionalistická strana Marine Le Penové Národní sdružení a její lídr Jordan Bardella vyzval prezidenta k vypsání předčasných voleb. Macron tak k překvapení všech ještě v neděli večer učinil s tím, že chce dát Francouzům „novou šanci rozhodnout o budoucnosti parlamentu“. Termíny dvoukolového hlasování připadnou na 30. června a 7. července. 

Politický otřes ve Francii silně ovlivnil i francouzské trhy, které v pondělí zaznamenaly dramatický pokles. Všechny sledované francouzské akcie na evropských burzách se propadly do záporných čísel, nejhůře se dařilo bankám, kdy BNP Paribas klesla o 5,2 %, Société Générale o 7,9 % a Crédit Agricole o 4,8 %.

Volby do Evropského parlamentu se konaly pouhý týden poté, co agentura S&P Global opět snížila rating Francie s odvoláním na obavy z rozpočtového deficitu, čímž několik dní před volbami do EU bolestně pokárala vládu za to, jak nakládá s napjatým rozpočtem. „Macronův hazard pravděpodobnost francouzské fiskální konsolidace nezvýší,“ uvedl Cedric Gemehl, analytik společnosti Gavekal Research.

„Současný plán snížit deficit veřejných financí z 5,5 % HDP v roce 2023 na 3 % v roce 2027, nevypadal od počátku důvěryhodně. Nyní už je téměř nemožný,“ uvedl pro Financial Times Chris Turner, vedoucí oddělení měnové strategie ve společnosti ING.

Po vypsání předčasných voleb klesají také ceny francouzských státních dluhopisů a s nimi také referenční italské dluhopisy, které jsou ostře sledovaným barometrem politických rizik v eurozóně. Menší pokles zaznamenaly i německé státní dluhopisy. Na měnových trzích současně kleslo euro vůči dolaru o 0,5 % na 1,075 USD. „Politická nejistota v Evropě v době, kdy se americké ekonomice nadále daří, oslabuje důvody pro držení čehokoli jiného než vysoce výnosného dolaru,“ dodal Turner.  

Podle stratégů prohlubující se politické rozpaky v Evropě pravděpodobně zvýší nový tlak na euro poté, co parlamentní hlasování přineslo ztráty lídrům ve Francii a Německu. „Již dnes ráno je vidět, že se euro obchoduje níže a očekávám, že rozpětí mezi státním dluhem Francie a Německa se dále zvýší,“ uvedl pro finance.yahoo.com Vincent Juvyns, globální tržní stratég společnosti JPMorgan Asset Management.

Kathleen Brooksová, ředitelka výzkumu v obchodní platformě XTB, ve své poznámce uvedla, že „faktor šoku“ z Macronova rozhodnutí vyhlásit předčasné volby bude v pondělí na evropské trhy působit, ale větší váhu bude mít to, kdo zvítězí ve skutečném hlasování.

„Otázkou pro obchodníky s eurem a evropskými akciovými trhy je, jak radikální budou Marine Le Penová a Jordan Bardella, pokud ve francouzských parlamentních volbách uspějí?“ uvedla podle serveru investing.com.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V demokratických státech po prohraných volbách vláda, parlament odstupuje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 10.06.2024 15:15:55
U nás pětikoalice vymýšlí, jak zavést podvody do voleb. Jak je vidět ani indoktrinátoři, podvodníci v ČT jim moc nepomohli, ale pro svůj zrádný Jidášký groš natahují ruku.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

6:51 „S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

„My jako dospělí bychom měli převzít zodpovědnost… Místo toho, abychom řekli, že jsme to tady fakt p…