Stropnický burcuje novináře: Zvedněte zadky od monitorů a jeďte do těch továren...

26.07.2021 18:56

Hostem 20 minut Radiožurnálu byl bývalý předseda Zelených a dnes dvojka do voleb v Praze za ČSSD Matěj Stropnický. Podmínkám práce českých zaměstnanců se věnuje podle něj malá pozornost. Firma, která nic neporušila, se prý nemusí inspekce práce a jeho fotoaparátu bát. „Novináři, zvedněte zadek a jeďte do továren!“ A nechyběl kopanec do Pirátů a SPOLU.

Stropnický burcuje novináře: Zvedněte zadky od monitorů a jeďte do těch továren...
Foto: Repro Facebook
Popisek: Matěj Stropnický na inspekci práce v Teplicích

Stropnický se jako „poradce“ nedávno spolu s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou zúčastnil v rámci volební kampaně inspekce práce v jedné ze soukromých společností. Podle některých právníků se ale politici účastnit takových inspekcí rozhodně neměli. Jejich návštěva sklidila také hodně kritiky na sociálních sítích. Stropnický k tomu řekl následující: „Podle výkladu Ministerstva práce takové právo ministerstvo a kdokoliv, koho určí ministryně jako svůj doprovod, má.“

Stropnický jako poradce ministryně Maláčové má podle svých slov za úkol vnést do veřejného prostoru opět debatu o zájmech zaměstnanců, které podle politika dnes nikdo nehájí. I proto se prý účastnil kontroly práce. O podmínkách zaměstnanců si tak údajně udělal mnohem lepší obrázek. „Nevede se diskuse o tom klíčovým, co se těch zaměstnanců týká. To znamená od kdy do kdy a co za to,“ dodal Stropnický.

Levicový politik byl rovněž kritizován, že na sociálních sítích zveřejnil jméno a fotografie z kontrolovaného podniku. Na tuto kritiku Stropnický říká podnikatelům toto: „Podívejte se, pokud ta firma neudělala nic špatného, tak se přece nemá čeho obávat. A kladu si otázku, proč se média nezabývají výší mezd v těch podnicích a proč řeší, že jsem si tam udělal fotografii.“

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí
Stropnický také doufá, že jeho návštěva v soukromé firmě povede ke zvýšení zájmu o práva zaměstnanců, nejen u politiků. „Já bych chtěl, aby novináři zvedli zadky od monitorů a jeli do těch továren ptát se těch zaměstnanců na ty podmínky. To tady naposledy udělala Saša Uhlová a nikdo ji nenásledoval,“ horlil politik.

Četné kontroly inspektorátu práce, které ministryně Maláčová nyní posílá na podnikatele, ukazují podle Stropnického na četná porušování zákoníku práce. Na výtku, že posledních osm let vedli Ministerstvo práce právě sociální demokratky Marksová a následně Maláčová a nic s touto údajně špatnou situací neudělaly, Stropnický říká: „Ty kontroly probíhaly samozřejmě i předtím, na druhou stranu ony neměly tak velkou mediální pozornost, jakou mají teď, a nyní mohou přijít nějaké ty systémové změny.“ Ministryně za ČSSD jsou tak proto zřejmě z obliga.

Co říká Stropnický na kritiku, že jeho a Maláčové účast na kontrole soukromé firmy je součástí volební kampaně. „Pokud by se stala férová práce stovek tisíc zaměstnanců, jejich odměňování a dodržování jejich práv tématem téhle volební kampaně, tak musím říct, že budu fakt spokojenej a budu za to strašně rád. Protože podívejte se, co je dnes vlastně tématem té kampaně. Někdo je na houpačce, někdo hází lasem, ale něčemu opravdu vážnému se nikdo nevěnuje,“ kopl si lehce politik do Pirátů i koalice SPOLU.

Ministryně Maláčová několikrát představila Stropnického jako experta na zákoník práce. Na výtku moderátora, že kromě politiky a herectví Stropnický nemá žádné větší zkušenosti s prací, mu politik připomněl, že pracoval ještě jako novinář. Z rozhovoru rovněž vyplynulo, že počet udání na kontrolu práce se v poslední době masivně rozšířil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…