Stropnický připomněl: I pan prezident nejprve nařčení ohledně novičoku ostře odmítl. Není to banální

29.03.2018 21:45 | Zprávy

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na dnešní tiskové konferenci v Moskvě prohlásila, že významné místo ve výzkumu otravných látek v České republice mají nervově paralytické látky typu novičok. Uvedla to v souvislosti s kauzou bývalého ruského agenta Sergeje Skripala otráveného v Británii armádním jedem. Podle ministra zahraničních věcí v demisi Martina Stropnického (ANO) nelze tyto výroky považovat za banální.

Stropnický připomněl: I pan prezident nejprve nařčení ohledně novičoku ostře odmítl. Není to banální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

„Podstatné je, že jsme tento výrok, který netvrdím, že je banální, ať už na úrovni premiéra či mojí striktně odmítli, a rád bych připomněl i první razantní reakci pana prezidenta na toto nařčení,“ uvedl Stropnický v rozhovoru pro DVTV po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Rusko totiž ukázalo na Česko, že je možným původcem látky, která otrávila ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Británii. „Prahu nikdo z ničeho neobviňoval a neobviňuje,“ prohlásila Zacharovová, podle které je médiích včetně těch českých mnoho textů potvrzujících potenciál českých chemických výzkumů.

V tom, že prezident Miloš Zeman pověřil pátráním po možné výrobě či skladování novičoku v ČR Bezpečnostní informační službu (BIS), Stropnický problém nevidí. „Je to v pořádku. Ne proto, že já nebo premiér bychom pochybovali, ale abychom měli ne sto, ale dvousetprocentní jistotu, že to nařčení neodpovídá skutečnosti,“ uvedl s tím, že je všeobecně známá věc, že Armáda ČR se na chemický výzkum specializuje.

Stropnický se Zemanem ale řešili nejen aktuální kauzu novičok, ale také zahraniční cesty a návštěvy zahraničních politiků v Česku. „V následujících měsících by měl do České republiky přijet také francouzský prezident Emmanuel Macron. Prezident Zeman příští týden navštíví jako první zemi ve svém druhém funkčním období Slovensko a v plánu jsou cesty do dalších sousedních států včetně Německa a Rakouska a našeho polosouseda Maďarska,“ upřesnil Stropnický.

  • Původní zdroj ZDE

Stejně jako v minulém volebním období se podle slov Stropnického budou konat koordinační schůzky premiéra, ministra zahraničí, předsedů obou komor Parlamentu a případně i ministra obrany s prezidentem. „První jednání by se mohlo na Hradě uskutečnit zhruba v polovině května,“ dodal Stropnický. Co se týká otázky obměny velvyslanců, shoduje se Stropnický s prezidentem v tom, že k rotacím musí docházet. „Letos by se změny měly týkat zhruba dvaceti míst, první polovinu by mohla projednat vláda během dubna,“ uzavřel ministr.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…