Strůjce mafianismu odsuzuje Holešovskou výzvu, píše komentátor o Zemanovi

22.03.2012 12:34

Jedním z politiků, kteří by chtěli v přímé volbě zabojovat o Hrad, je i Miloš Zeman. Politik, který se na počátku své politické kariéry proslavil jako tvrdý kritik Václava Klause, ale za dob opoziční smlouvy mu pomáhal budovat a upevňovat obchodně - politické vazby. Přímo se tak podílel na vytváření modelu, který dnes kritizuje Holešovská výzva. Tuto iniciativu však Zeman přirovnává k Mussolinimu a Hitlerovi, podobně jako ministr financí Kalousek (TOP 09).

Strůjce mafianismu odsuzuje Holešovskou výzvu, píše komentátor o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Miloš Zeman by se rád ocitl v Klausově pozici, tedy na Hradě, alespoň po první přímé volbě prezidenta v Česku v příštím roce. Není jisté, zda se mu něco takového opravdu zdaří, ale faktem je, že Zeman se stále těší jisté popularitě jak mezi občany, tak mezi některými politiky. Mezi jeho zastánce patří např. poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Má však také řadu kritiků. Některé z námitek hovořících proti nástupu Miloše Zemana na Hrad přináší komentátor Lukáš Bek na serveru Tyden.cz.

Uzavře se kruh přátelství, bude Zeman na Hradě?

Zeman si vysloužil pověst člověka, který se nebojí jít proti proudu. Platilo to alespoň do poloviny devadesátých let, kdy ostře kritizoval jak politiku Václava Klause, tak novináře, kteří šli podle jeho názoru Klausovi na ruku. Pak však podle Beka přišel obrat o sto osmdesát stupňů v podobě opoziční smlouvy z roku 1998, kdy si spolu oba politici začali notovat a spokojeně si rozdělili moc. V jisté podobě tento model dodnes funguje, ale lidé toho mají dost a vzpírají se. Patří mezi ně i aktivisté z Holešovské výzvy. Ty však Zeman považuje za narušitele demokracie.

„V letech 1998-2002 však už nešlo jen o rozdělení postů (Zeman - premiér, Klaus - šéf sněmovny), ale i o vzájemné pardonování v otázkách vztahů stran s vlivnými kruhy z byznysu. Důsledkem tohoto manželství byl i naprostý propadák jednoho z hlavních Zemanových předvolebních slibů, kterým byla takzvaná Akce čisté ruce. Ta měla po italském vzoru vyčistit společnost od mafiózních struktur ohrožujících demokracii, tedy základu stavu, proti němuž se dnes bouří například aktivisté Holešovské výzvy,“ píše komentátor.

Za pozornost stojí i vývoj vztahů mezi Zemanem a Klausem i po rozpadu opoziční smlouvy. Autor má totiž za to, že Zeman postupem času začal Klause hlasitě chválit, i když až poté, co se oklepal z prvního prohraného boje o post prezidenta. Za jeho prohru totiž podle Zemana nemohl Klaus, ale ČSSD, která ho tehdy podrazila. Aby jí to vrátil, odebral ji nemalé procento hlasů ve volbách do poslanecké sněmovny v roce 2010.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…