Studenti na Harvardu podepisovali prohlášení proti Izraeli. U nás práci nedostanete, začaly jim vzkazovat firmy

15.10.2023 15:11 | Monitoring

Po útoku palestinského Hamásu a následné izraelské reakci v Pásmu Gazy se na amerických univerzitách odehrálo hned několik shromáždění. Namísto připomínky obětí konfliktu však na mnohých z nich zaznívala protiizraelská hesla či dokonce volání po boji s židovským státem. „Existuje jen jedno řešení,“ hřímali studenti ve Washingtonu. A na Harvardu mezitím podepisovali prohlášení, v němž stojí, že za útok teroristů Hamásu je plně zodpovědný „izraelský režim“. Podpisy z něj však začaly zanedlouho urychleně mizet, studentům se totiž ozvali velcí američtí zaměstnavatelé.

Studenti na Harvardu podepisovali prohlášení proti Izraeli. U nás práci nedostanete, začaly jim vzkazovat firmy
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29500 lidí
Americké vysoké školy aktuálně čelí protestům propalestinsky laděných studentů a dle serveru Politico se po brutálním zabíjení izraelských civilistů rozhodli takovéto akce uspořádat často nikoliv studenti, kteří by byli palestinského původu, ale především krajně levicové studentské skupiny.

Propalestinské akce se v minulém týdnu uskutečnily na mnoha amerických špičkových univerzitách – a komentáře rektorů vysokých škol vyzývající ke klidu a soucitu se v nich setkaly s ostrým odsouzením ze strany levicových studentských sdružení, která se rozhodla situace využít k protiizraelským protestům.

Na právnické fakultě Newyorské univerzity předsedkyně studentské advokátní komory vyjadřovala po útoku na Izrael svou „neochvějnou a absolutní solidaritu s Palestinci v jejich odporu proti útlaku směřujícímu k osvobození a sebeurčení“ a uvedla, že „za obrovské ztráty na životech nese plnou odpovědnost Izrael“. Od slov se posléze snažili distancovat mnozí představitelé univerzity a vyjádření kritizovali rovněž židovští studenti či advokátní kancelář Winston & Strawn, která předtím Workmanové nabízela práci ve svých řadách. Po přečtení jejích slov tuto nabídku práce AK stáhla.

Značnou pozornost sklidila také situace na newyorské Kolumbijské univerzitě, patřící do „břečťanové ligy“ elitních amerických univerzit, kde tamní studentská organizace Studenti Kolumbijské univerzity za spravedlnost v Palestině připisovala oběti řádění teroristů „izraelské extremistické vládě a dalším západním vládám“.

Profesor moderní arabské politiky na této univerzitě Joseph Massad se pak jal útok na Izraelce dokonce oslavovat a Hamás chválil za „inovativní“ a „ohromující“ odpor. „Co zmohou motorizovaní paraglidisté proti jedné z nejobávanějších armád světa? V rukách inovativního palestinského hnutí odporu zřejmě mnoho,“ vyjadřoval se Massad ke způsobu, který palestinští teroristé využili k překonání hraničních bariér během sobotního útoku zaměřeného z velké části na civilní cíle.

Západ pak tento profesor působící v New Yorku zkritizoval také, jelikož mu vadí, že je kritizována „pomoc“ pro Palestince z Íránu. „To by bylo jako požadovat, aby Evropané vzdorující nacistické okupaci během druhé světové války odmítli vojenskou a finanční pomoc od apartheidních Spojených států propagujících bělošskou nadřazenost, nemluvě o rasistických kolonizačních režimech Francie a Británie,“ připodobňoval.

Na mnoha univerzitách v USA se uskutečnila také protiizraelská shromáždění. Ve čtvrtek jedno propuklo i na Washingtonské univerzitě, kde přítomní studenti mávali palestinskými vlajkami a provolávali, že „existuje jen jedno řešení“. „Existuje jen jedno řešení – revoluce intifáda!“ volali po ozbrojeném boji s Izraelem.

Kontroverze sbírá také prohlášení, které vydala koalice harvardských studentských skupin po útocích Hamásu, jelikož i oni tvrdili, že za vraždy od palestinské teroristické organizace Hamás vlastně ve skutečnosti může Izrael. „My, níže podepsané studentské organizace, považujeme izraelský režim za plně odpovědný za veškeré probíhající násilí,“ stojí v úvodu prohlášení, na nějž upozornila například americká CNN.

V prohlášení se uvádí, že miliony Palestinců v Gaze jsou „nuceny žít ve vězení pod širým nebem“, a Harvard byl vyzván, aby „podnikl kroky k zastavení pokračujícího vyhlazování Palestinců“.

Dokument, který podepsalo 34 petentů, uváděl, že jména signatářů (z nichž mnoho bylo tvořeno studentskými spolky) mají být „v tuto chvíli utajena“. Ono utajení jmen však dlouho nevydrželo a podpora mnohých po zveřejnění podpisů rychle opadla.

Popel na hlavu si začala sypat například studentská skupina podporující přistěhovalce Act on a Dream, která podpis sváděla na „nedorozumění“. A další studenti z různých organizací byli „překvapeni“ tím, že jejich organizace hovořila za ně, aniž by o tom věděli. Podobné překvapení zažila například studentka Harvardu Danielle Mikaelianová, která prohlášení viděla až teprve poté, co se k němu přihlásila její organizace. Mikaelianová po tomto kroku z představenstva studentské skupiny odstoupila.

Mnozí své podpisy stahují i kvůli tomu, že jim jejich názory vydržely jen do doby, než se jejich budoucí potenciální zaměstnavatelé vyjádřili, že o ně nemají zájem.

Generální ředitel společnosti Pershing Square Capital Management Bill Ackman pronesl, že jeho společnost má zájem o zveřejnění jmen všech petentů, jelikož odmítá zaměstnávat ty studenty, kteří patří do harvardských skupin, jež dopis podepsaly.

Výzvu Ackmana ke jmenování studentů podpořilo několik dalších podnikatelů, včetně generálních ředitelů nákupního klubu FabFitFun, zdravotnického technologického startupu EasyHealth a společnosti Dovehill Capital Management. A dopisy pod prohlášením začali náhle urychleně mizet.

Liga proti hanobení v reakci na „vlnu antisemitismu po celém světě“ mnohé firmy vyzvala, aby se postavily proti nenávisti a antisemitismu, což učinily již i mnohé velké firmy jako Accenture, Adidas a NBA. „Pro společnosti, které mají židovské zaměstnance, židovské zákazníky, židovské investory, židovské akcionáře nebo prostě jen mají trochu svědomí, by to mělo být snadné,“ jmenoval pro CNN Greenblatt, generální ředitel ADL, důvody, proč firmy nestojí o podporování antisemitismu ve svých řadách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…