Světový průšvih. Jinde elektřina padá o třetinu, ČR už fakt hoří

15.11.2023 9:07 | Monitoring

Světový průšvih v Česku? Dle dat OECD „hoří“ v České republice ceny elektřiny a jiných energií už i v měřítku globálního srovnání například s Izraelem, Novým Zélandem či Koreou. Zatímco v Nizozemí elektřina padá o víc než třetinu, přesněji o 38,2 %, v ČR její cena dle předložených dat stoupla o 12,5 %. Jde o meziroční statistiky za září. Nepěkně vyhlíží i graf vývoje HDP evropských zemí oproti době před pandemií.

Světový průšvih. Jinde elektřina padá o třetinu, ČR už fakt hoří
Foto: Depositphotos.com
Popisek: Elektrický prodlužovací kabel - ilustrační foto

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13590 lidí

V posledních dnech se objevily dvě statistiky, které zaujaly český internet. Jedna srovnává členské státy EU z hlediska hospodářského růstu od covidové pandemie, druhá pak meziroční nárůst cen energií v zemích napříč celým světem.

Mezi oběma tabulkami bezesporu lze najít věcnou souvislost. Zejména díky tomu, že obě spojuje ještě jedna věc. Velmi špatné umístění České republiky. Ta je v růstu cen energií na druhém místě za Kolumbií, zatímco v evropském srovnání hospodářského výkonu posledního čtyřletí jsme beznadějně poslední.

Pokud jde o ceny energií, jsou srovnávány v členských státech OECD mezi zářím 2022 a letošním devátým měsícem. V Kolumbii podražily o 21,8 procenta, a hned za ní je Česko. Ceny zde poskočily o 12,5 procenta, ještě v srpnu se přitom stejné srovnání blížilo ke dvaceti procentům.

Za námi je Francie, kde je výkyv 11,7 nadstandardní, a Maďarsko, které naopak růst cen úspěšně krotí. Irsko, Austrálie, Slovensko a další země už jsou pod deseti procenty. V sousedním Německu vzrostly ceny energií o 1,4 procenta, v Turecku, vysmívaném pro astronomickou inflaci, pouze o 1,2.

Zhruba polovině OECD přitom energie od loňska rovnou zlevnily. Anglii, Portugalsku, Finsku… Evropské unii v průměru o 3,6 procenta. Rakousko, kterému ještě v srpnu energie meziročně rostly, v září zlevnilo o 5,7 procenta.

 

 

Dánsko, Švédsko, Norsko a Belgie si užívají energie proti loňsku levnější o více než dvacet procent. A Nizozemsko rovnou o 38,2.

Zlevnění se příznivě promítá i do vývoje HDP, takže Nizozemsko proti poslednímu předcovidovému kvartálu poskočilo o více než šest procent.

Šampióni evropské ekonomiky jsou ale zcela jinde. Polsko si za ty čtyři roky polepšilo o více než devět procent. Jde o statistiku očištěnou od inflace, která Polsko také potrápila. Následuje Bulharsko, které si polepšilo o více než 8 procent a Dánsko, které se této hodnotě blíží.

Orbánovo Maďarsko, kterému se také smáli kvůli inflaci, i s jejím započítáním rostlo skoro o 6 procent. Slovensko o necelá čtyři.

Pod dvěma procenty je těsně Rakousko, výrazněji Německo, rostoucí o asi půl procenta.

A pak je tu Česká republika, kvůli které museli do grafu zanést i záporné hodnoty. Česko jako jediné z celé unie neroste, naopak se velmi výrazně propadá. Když se započítá inflace, jsme na tom nyní o skoro dvě procenta hůře, než na začátku roku 2020.

Navíc se Česku stále nedaří ekonomiku nastartovat. Ve třetím čtvrtletí letošního roku, ze kterého jsou poslední čísla, jsme se meziročně propadli o 0,6 procenta. A to není do čísel započtena inflace.

„Meziroční pokles HDP byl negativně ovlivněn nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a nižší tvorbou hrubého kapitálu,“ vysvětloval čísla Vladimír Kermiet z Českého statistického úřadu. Propadá se prý většina hospodářských odvětví, zejména průmysl, ale i obchod, doprava nebo pohostinství.

Do toho je třeba připočíst inflaci, která sice zpomaluje, ale pomaleji, než se očekávalo. V říjnu se index spotřebitelských cen zvýšil meziročně o 8,5 procenta.

V září byl přitom meziroční růst pouhých 6,9 procenta.

Analytik společnosti akcenta Miroslav Novák k tomu v komentáři zaslaném ParlamentnímListům.cz vysvětlil, že v říjnovém meziročním srovnání jde o výkyv, do kterého se promítá loňské zavedení úsporného energetického tarifu.

„V meziročním srovnání v říjnu růst cenové hladiny zrychlil na 8,5 % s ohledem na avizovaný statistický dopad úsporného tarifu. Díky tomu se v říjnu dominantním přispěvatelem do inflace stal oddíl bydlení s energiemi (dvě třetiny meziročního růstu cenové hladiny),“ vysvětluje ekonom Novák.

I z jeho vyjádření je zřejmé, jak velký podíl na inflaci a z toho vyplývajícím reálném ekonomickém růstu mají ceny energií. U šampiona v jejich zdražování není příliš překvapivé, že je současně odpadlíkem v ekonomickém růstu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chce to okamžitě ty fialové aktivistické mafánské zmetky vypráskat z vlády!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 15.11.2023 9:38:37
Ničemu nerozumí, nic neumí, proto mají 150 poradců . Cíl je jsně dán - nakrást si co bude možné, udržet se u koryt jak jen to půjde. Je třeba jednak zabezpečit své rozvětvené rodinné mafiánské klany, a jednak na příkaz zahraničních korporací zlikvidovat poslední zbytky průmyslu v ČR. Ze Strakovky by měli všichni mafiánští dozimetři putovat rovnou na Bory (včetně politologa Nutelly).

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…