Sype se Green Deal? Zděšený „hlavoun“ EU nařizuje, co se nesmí říkat

10.12.2023 20:48

Litevský eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius je zděšený tím, jak se „sype“ unijní Green Deal kvůli tomu, že se od něj začínají odvracet i některé tradiční evropské strany, jež se k němu přitom ještě donedávna stavěly smířlivě. Varoval, že „některé tradiční strany by mohly mít tendenci legitimizovat útoky na Green Deal“, což je prý „nebezpečí“ nejen pro zelenou politiku, ale pro „evropský projekt jako celek“. A naznačil tak, že by se neměla říkat témata, která nedávno rozhodla u voleb v Nizozemsku. Ustoupit v zelené agendě prý nemůžeme ani o krok zpátky.

Sype se Green Deal? Zděšený „hlavoun“ EU nařizuje, co se nesmí říkat
Foto: Repro YouTube @EuropeanCommission
Popisek: Eurokomisař Virginijus Sinkevičius

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39913 lidí
Unijní eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius v rozhovoru pro server Politico prohlásil, že je znepokojen, že se od zelené agendy začínají odvracet i politici, kteří se k ní dříve stavěli spíše nekriticky. Umírnění politici podle něj před volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat příští rok, „přejímají krajně pravicová stanoviska k zelené legislativě“.

„Vidím, že některé tradiční strany by mohly mít tendenci legitimizovat útoky na Green Deal… V tom vidím největší nebezpečí,“ zhrozil se Sinkevičius v rozhovoru pro Politico během klimatického summitu COP28 v Dubaji.

Kdo přesně ho takto svým odklonem od zelené politiky EU vyděsil, podle serveru litevský eurokomisař pro životní prostředí neupřesnil. Zmínil, že jde o strany, jež používají argumenty, „které si spíše zaslouží být memy (vtipy, pozn. red.) na internetu, než aby se o nich vážně diskutovalo“. Právě to by dle Politica mohlo naznačovat, že má na mysli politiky z Evropské lidové strany, jež letos tvrdě bojovala proti nové legislativě zaměřené na udržitelnější zemědělství.

Sinkevičiuse netěší ani rozhodnutí voličů v Nizozemsku, kde tamní volby vyhrála Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, stavějící se proti unijní klimatické legislativě, která sklidila zvýšenou přízeň voličů i po velké nevoli Nizozemců vůči plánu na vybití přibližně třetiny skotu do roku 2030 a na redukci zemědělství.

Hrozí prý, že kritiku zelené politiky EU převezmou po vzoru PVV i další evropské strany. „Ve chvíli, kdy tradiční strany začnou prosazovat stejné body, tak se dostáváme do opravdového nebezpečí, a to nejen pro evropskou zelenou dohodu, ale pro evropský projekt jako celek,“ vyjevil eurokomisař.

Sinkevičius uznal, že v roce 2019 byly tradiční evropské strany nadšené pro zelenou agendu EU, což „otevřelo okno pro evropskou zelenou dohodu (Green Deal)“, avšak nyní se doba změnila a rostou tendence k přehodnocení zelených plánů EU.

Přestože se Sinkevičius uvědomuje, že „čelíme větší nejistotě, tlaku, pokud jde o spotřebitelské ceny“, a také dopadům válečného konfliktu na Ukrajině – ale ustoupit v zelených cílech EU dle něj nesmíme ani o krok. Couvání prý „není řešením“. „Bylo by velkou chybou začít nyní couvat,“ varuje šéf eurounijní úřednické agendy životního prostředí. „Před našimi partnery bychom nevypadali seriózně,“ vyjádřil svůj názor a zdůvodnění, proč je dle něj nezbytné pokračovat v unijní zelené politice v podobě, jakou má nyní.

Ustoupit nehodlá ani eurokomisař pro klima

Nutnost nepřehodnocování klimatických cílů Evropské unie aktuálně zmiňuje také řéf Evropské unie pro klima Wopke Hoekstra, jenž v sobotu ostře kritizoval snahu zemí OPEC postavit se proti omezování fosilních paliv.

„Mnozí, včetně mě, to považují za nepřiměřené, neužitečné, neodpovídající situaci, v níž se svět nachází, pokud jde o velmi dramatickou situaci našeho klimatu,“ řekl k výzvě zemí OPEC Hoekstra, který je komisařem EU pro klima.

„Nejsme tu proto, abychom v podstatě dbali na naše úzce vymezené národní nebo finanční zájmy… jsme tu proto, abychom dělali to, co je správné pro budoucnost světa,“ pravil Hoekstra v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten litevský eurokomisař se jménem, jako když si stará panna upšoukne,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 11.12.2023 6:47:57
je typickou ukázkou, jak funguje strukturálně EU. Když něco začíná smrdět průserem nebo rovnou hoří, okamžitě strčí na příslušnou funkci aktivistického, intelektuálně zdrženlivého "Východoevropana", aby na sebe jako beránek Boží stáhl hříchy jejich rozhodovacích procesů. A tak máme v pofidérních funkcích Sinkevičiuse, Jourovou, kdysi Teličku s Roučkem, Piráty a podobné blázny. Všichni tito reprezentovali a reprezentují to nejhorší, co mohla tato země politicky vyplodit, stejně jako to platí pro země jiné, včetně Litvy. "Západní" politici si "mejou ruce" někde za bukem a východní blbečci aktivizují svět okolo sebe, dokud nedosáhne sebezničení. A O NAŠÍ POTROUBLÉ VLÁDĚ TO PLATÍ DESETINÁSOBNĚ !!

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…