Táborské nádrži Jordán praskla provizorní hráz

28.12.2012 18:34

Na přepažené táborské nádrži Jordán, kterou město odbahňuje, praskla dnes ráno provizorní hráz. Způsobila to obleva a velký nápor vody, která nyní odtéká proraženou štolou přes Tismenický potok do Lužnice. Zatím není jasné, jak dlouho bude trvat, než se hráz podaří zacelit, řekl ČTK Pavel Stolař z odboru investic a strukturálních fondů táborské radnice. Město zahájilo práce na opravě prasklé hráze, mají trvat několik dnů.

Táborské nádrži Jordán praskla provizorní hráz
Foto: c-budejovice.cz
Popisek: Pohled na náměstí Českých Budějovice ze střechy domu

Jordán je kvůli odbahnění po odpuštění hladiny rozdělen na dvě části. V jedné polovině zůstala voda. Z prázdné části, v níž je štola, začala na přelomu listopadu a prosince nákladní auta odvážet bahno. Dnešní havárie práce na čištění Jordánu přibrzdí. "Komplikace to samozřejmě je, ale myslíme si, že nepůjde o nějaké zásadní zpoždění z pohledu celkové realizace projektu," řekl Stolař. Hráz tvoří hlavně ocelové stěny zasypané kamením.

Voda z Jordánu vytéká štolou, kterou město nechalo prorazit. V budoucnosti má fungovat jako spodní výpusť nádrže. "Štola je hotová v hrubé stavbě, vytékající voda by ji neměla nijak poškodit," uvedl Stolař. S vodou unikají z Jordánu do Lužnice i ryby, ale podle Stolaře zřejmě nejde o vzácné živočichy.

Náklady se pohybují ve výši 400 milionů

Voda vytékající štolou je kvůli sedimentu ze dna zabarvena do černa. "Samotný sediment může způsobit mechanické potíže, tedy zanesením potoka či Lužnice, zejména prostory nad jezy," uvedl vedoucí odboru investic a strukturálních fondů Karel Hotový. Dodal, že město o celé situaci informovalo správce toku Povodí Vltavy a Českou inspekci životního prostředí.

Odbahnění Jordánu, které letos začalo, je jedním z nejnáročnějších a nejnákladnějších projektů na Táborsku v posledních letech. Odhadované náklady činí přes 400 milionů korun. Po proražení štoly a vypuštění vody už zmizelo ze dna Jordánu několik tisíc metrů krychlových bahna. Nákladní vozy sediment odvážejí na skládku Pohnánec. Odbahnění nádrže o rozloze 51 hektarů by mělo být hotovo v roce 2014. Město získalo na práce dotace ve výši 85 procent, samo se bude podílet zhruba 60 miliony korun. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …