Tajemník Prouza znovu píše soukromě premiérovi. Nahlédněte pod pokličku fungování EU

10.01.2016 20:31

V další várce náhledů do soukromé pošty předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) se můžeme přesvědčit, jak jsou vybíráni kandidáti do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Premiér se např. dozvídá, že jeden z možných uchazečů v minulosti pracoval pro ODS. Ke slovu se také znovu dostává tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza s uprchlíky. Řecko a Itálie nám prý mohou vyčítat, že brzdíme přesídlování uprchlíků.

Tajemník Prouza znovu píše soukromě premiérovi. Nahlédněte pod pokličku fungování EU
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Premiér je informován o návrzích kandidátů do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima prý navrhoval PhDr. Alici Němcovou Tejkalovou. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek spolu s předsedou poslaneckého klubu sociální demokracie Romanem Sklenákem (oba ČSSD) navrhovali Milana Boušku. Tady je ale jeden „problém“.

„Dále je zde od Romana Sklenáka a Luboše Zaorálka návrh na Milana Boušku, se kterým přišli K. Kalistová a I. Krejčí, ale v minulosti byl mluvčím ODS – viz včerejší info.,“ stojí v e-mailu určeném premiérovi.

Přerozdělení 120 tisíc je nepřekročitelné

V nové várce soukromé korespondence premiéra najdeme opět texty týkající se uprchlické krize. Tomáš Prouza napsal s odvoláním na prvního místopředsedu Junckerovy Evropské komise a komisaře pro lepší regulaci Franse Timmermanse 18. září krátce před třiadvacátou hodinou premiérovi, že Evropská komise trvá na přerozdělení 120 tisíc uprchlíků, ale přední politici EU by byli raději, kdyby nemuseli sáhnout k silovému přehlasování odpůrců kvót. Mezi nimi byla i Česká republika.

„Timmermans apeluje na to, že i když je kvalifikovaná většina možná, konsenzus musí mít přednost, a že flexibilita (Evropské) komise je klíčová. Zachováno musí zůstat číslo 120 000 a relokace musí být zahájena co nejdříve,“ napsal premiérovi Prouza.

A to není vše, tajemník 25. října Bohuslavu Sobotkovi sdělil, že by každá země EU měla Řecku a Německu napsat, kolik uprchlíků bude schopna pojmout. A teprve na základě těchto informací budou v místech hotspotů vytvořeny seznamy počtů osob k relokaci. „Takže jelikož jsme my zatím nic nenahlásili (termín je do konce října), tak s námi Řecko a Itálie nemají o čem komunikovat. A kdyby chtěli jít do sporu, budou naopak poukazovat na to, že komunikaci brzdíme my,“ varoval Prouza premiéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…