Tak my vás tu tedy necháme, řekly německé úřady Iráčanovi, který měl být deportován. A potom spáchal strašný zločin

24.03.2017 20:09

Včera proběhlo v německém Lipsku poslední soudní stání v případu iráckého žadatele o azyl, který byl usvědčen ze znásilnění německé ženy. Rozsudek byl nakonec velmi přísný. Mimo jiné proto, že muž spáchání trestného činu až do samého konce popíral.

Tak my vás tu tedy necháme, řekly německé úřady Iráčanovi, který měl být deportován. A potom spáchal strašný zločin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Židle u soudu

Devětatřicetiletý irácký migrant Firas M. svoji oběť velmi dobře znal. O čtyři roky starší vdaná žena působila jako dobrovolnice v uprchlickém centru. Seznámili se před dvěma lety, kdy bylo Iráčanovi umožněno bydlet ve čtvrti Eutritzsch. Žena se o něj v rámci poskytované pomoci starala. Mimo jiné mu občas nakupovala, pomáhala vyřizovat papírování s úřady a také mu zajišťovala lekce německého jazyka. Místo vděku však přišlo brutální znásilnění.

U soudu nicméně vyšlo najevo, že spolu udržovali v létě roku 2015 sexuální poměr. V září vdaná žena vše ukončila, ale Iráčan se s rozchodem očividně nesmířil. Žena nicméně migrantovi i nadále pomáhala. Už v listopadu Firas M. vlákal dobrovolnici k sobě do bytu, kde ji uvěznil a poté několikrát znásilnil. Ještě před tím ji dusil a bil páskem. K dalšímu obdobnému incidentu potom podle výpovědi oběti došlo o několik týdnů později.

Celý text v němčině je ZDE.

„Žena však znásilnění na úřadech nehlásila. Zřejmě z obav, že její trýznitel splní své hrozby a bude o poměru informovat manžela. Rovněž jí tvrdil, že vše nahrával na mobil,“ uvádí deník Leipziger Volkszeitung. Právě tyto nahrávky mimo jiné násilníka u soudu usvědčily. Soudní lékaři také potvrdili, že žena byla škrcena a bita páskem. Pachatel tak vedle znásilnění čelil obvinění z omezování osobní svobody, napadení a těžkého ublížení na zdraví.

Soud došel po předložení všech důkazů k jednoznačnému závěru, že devětatřicetiletý irácký migrant se trestného činu nade vší pochybnost dopustil a vyřčený rozsudek tak byl nemilosrdný. Násilník z Iráku by si měl odsedět ve vězení osm let a dva měsíce. Samotný soudní proces trval velmi dlouho a první soudní stání proběhlo již v červnu loňského roku. Včetně včerejšího vynesení rozsudku tak proběhlo devatenáct soudních stání.

Pokud by německé úřady plnily své povinnosti, žena mohla být trýznivé zkušenosti ušetřena. Firas M. přišel do Německa v roce 2014, ale jeho žádost o azyl byla odmítnuta. Jak to bohužel bývá ve většině případů, Iráčan přesto zemi neopustil a ani úřadům se jej nepodařilo deportovat. Naopak mu ještě byla nabídnuta pomocná ruka, aby mohl v Německu zůstat aspoň na přechodnou dobu. Nyní se mu jeho přání splnilo. Pro příštích několik let má pobyt zajištěn.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…