Tak paní Šojdrová, zákon zní takto. Klára Samková k věci „sirotci ze Sýrie“

17.09.2018 8:04

Poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) chce kvůli možnému přijetí několika desítek sirotků z uprchlických táborů oslovit manželky premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Česká republika by měla projevit více lidskosti, bylo by možné převzít některé sirotky z uprchlických táborů v Řecku, řekla Šojdrová serveru lidovky.cz. Podle premiéra však nejde o malé děti, ale teenagery. Jeho odmítavý postoj k přijetí syrských sirotků o víkendu někteří politici kritizovali. A své řekla i advokátka Klára Samková.

Tak paní Šojdrová, zákon zní takto. Klára Samková k věci „sirotci ze Sýrie“
Foto: archiv
Popisek: Klára Samková

Šojdrová uvedla, že na svůj návrh přijmout například 50 sirotků má pozitivní reakce od kolegů včetně některých poslanců. „Mám v úmyslu ještě oslovit manželky pana premiéra i pana prezidenta. Říkám, že je to záležitost, které by jejich něžnější polovičky mohly více rozumět. Doufám, že jak premiérovi, tak prezidentovi vysvětlí, že děti jsou děti a že by bylo potřeba přece jenom projevit více lidskosti, i když je ta situace samozřejmě složitá," řekla serveru.

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí

Babiš ale její návrh na přijetí zhruba padesáti sirotků odmítl v rozhovoru pro sobotní Právo. V neděli Radiožurnálu řekl, že na svém postoji trvá. „Ti všichni, kteří tu na mě reagovali hystericky, si asi představovali děti, kterým jsou dva, tři roky, ale ne 17 let," řekl. „Vzít je k nám a dělat z nich u nás teď Čechy je problém, oni nemluví, nevím, jak by to probíhalo. Myslím si, že my jim máme pomáhat tam, kde jsou," dodal. „V řeckých táborech, které letos v dubnu navštívila, podle jejích (Šojdrové) slov mezi dětmi bez doprovodu dospělých převládají právě chlapci ve věku 12 - 17 let," uvedl. Radiožurnál dodal, že Šojdrová již dříve uvedla, že Česko by mohlo přijmout i sirotky z táborů v Libanonu, kde je víc dětí v nižším dětském věku. Premiér dlouhodobě odmítá, aby si země EU přerozdělovaly běžence, kteří se dostanou do Evropy.

Serveru Lidovky.cz Šojdrová řekla, že by bylo nejjednodušší dohodnout převzetí sirotků s Řeckem, kde je jich v uprchlických táborech několik tisíc. Podobně to udělala Velká Británie, která přijme asi 350 dětí, uvedla. „Vůči Evropské unii bychom mohli říct, že jsme solidární s Řeckem a že mu pomůžeme nastalou situaci řešit," řekla europoslankyně.

V České republice by se děti podle ní měly nejprve aklimatizovat, naučit základy jazyka a zorientovat se. „Pak jsou zde neziskové organizace, které se dlouhodobě starají o děti bez rodičů. Mám informace od některých z těchto organizací, že by byly ochotné si děti převzít. Konkrétně to byla Slezská diakonie, ale myslím, že by se našly i další charitativní organizace, které by se v první fázi o skupiny dětí dokázaly postarat," dodala europoslankyně.

Babiš v sobotním vydání deníku Právo přijetí syrských sirotků jednoznačně odmítl. Sirotci, které je potřeba připravit na vstup do života, jsou podle něj i v Česku. Míní, že ČR je solidární, od roku 2015 do různých zemí v souvislosti s migrací poslala 2,5 miliardy korun, pomáhá na místě v Sýrii lékaři i experty. „A když už jsme u těch sirotků, proč zase někdo pomíjí válku na Ukrajině? Tam nejsou? Tak proč bychom se měli starat právě o Syřany?" uvedl Babiš. Odmítá, aby ČR přijímala migranty

Předseda koaliční ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček naopak v sobotu uvedl, že Česko by zcela jistě zvládlo nabídnout nový domov padesáti dětem, které ve válce v Sýrii ztratily rodiče. Babišův postoj kritizovali například předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek nebo předseda poslanců STAN Jan Farský.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček naopak s Babišem souhlasí. „Je odporné, že si někteří politici - hyeny, udělali beranidlo z nic netušící a nevinné padesátky syrských sirotků," uvedl na Twitteru. Podle něj může Česko pomoci třeba pěti tisícům sirotků, ovšem v jejich domově, tedy Sýrii. „A pomáhejme našim sirotkům, jak správně řekl pan premiér. Na ty už nikdo z hyen nemyslí," dodal Ovčáček.

A co si myslí advokátka Klára Samková? „Protože sirotci, tak bych také přispěla svou troškou do mlýna," citovala následně občanský zákoník Samková. „Dosáhlo-li osvojované dítě alespoň dvanácti let, je třeba vždy jeho osobního souhlasu... Dříve, než se osvojované dítě vyjádří, soud je řádně poučí o účelu, obsahu a důsledku souhlasu s osvojením," poznamenala. 

„A tak se ptám: RÁČILA SE PANÍ POSLANKYNĚ ŠOJDROVÁ VŮBEC TĚCH DĚTÍ ZEPTAT? Případně, jestlipak ví, že v Čechách existuje něco jako právní řád, který je potřeba dodržet? Takže, jedná se o státní humanitární akci, která leží 100% na bedrech státu a argumenty typu „adoptujte syrské sirotky" se takové záležitosti vůbec netýká, protože prostě o ni nejde. Jedná se o soukromou akci adopce jednotlivými rodiči a pak je zapotřebí naplnit literu zákona, včetně například proškolení adoptivních rodičů. Je mi líto, ale nic mezi tím není. Jo - je ještě jedna možnost, na ten právní řád se vykašlat úplně. Ale pak bych doporučovala toto provést globálně, proč jen ve směru k nějakým sirotkům... Konečně budeme moci jezdit v obci stovkou, z bank si brát peněz, co potřebujeme a vůbec, vypukne ráj na zemi," uzavřela Samková.

Celý příspěvek Kláry Samkové:

Protože sirotci, tak bych také přispěla svou troškou do mlýna.

Ust. § 805 Občanského zákoníku zní:
„(1) Dosáhlo-li osvojované dítě alespoň dvanácti let, je třeba vždy jeho osobního souhlasu. (2) Dříve, než se osvojované dítě vyjádří, soud je řádně poučí o účelu, obsahu a důsledku souhlasu s osvojením".
A tak se ptám:
RÁČILA SE PANÍ POSLANKYNĚ ŠOJDROVÁ VŮBEC TĚCH DĚTÍ ZEPTAT? Případně, jestlipak ví, že v Čechách existuje něco jako právní řád, který je potřeba dodržet? Takže:
1) jedná se o státní humanitární akci, která leží 100% na bedrech státu a argumenty typu „adoptujte syrské sirotky" se takové záležitosti vůbec netýká, protože prostě o ni nejde.
2) jedná se o soukromou akci adopce jednotlivými rodiči a pak je zapotřebí naplnit literu zákona, včetně například proškolení adoptivních rodičů.
Je mi líto, ale nic mezi tím není. Jo - je ještě jedna možnost, na ten právní řád se vykašlat úplně. Ale pak bych doporučovala toto provést globálně, proč jen ve směru k nějakým sirotkům... Konečně budeme moci jezdit v obci stovkou, z bank si brát peněz, co potřebujeme a vůbec, vypukne ráj na zemi. (Neříkejte mi, že jsem demagog. Právní řád má totiž takovou blbou vlastnost, že buď platí vůči všem nebo vůči nikomu...)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…