Tak už i masové vraždy. Zemanův projev přivedl do varu novináře a intelektuály

28.12.2015 9:50

Novináři, vysokoškolský pedagog Michael Romancov či cyklista Leopold König vedle jiných zhodnotili na Twitteru vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. V centru pozornosti stál zejména prezidentův výrok o tom, že naše země není pro všechny. Na toto konto dokonce zaznělo, že se Zeman hlásí k historii etnického čištění.

Tak už i masové vraždy. Zemanův projev přivedl do varu novináře a intelektuály
Foto: repro foto ČT
Popisek: Usmívající se prezident Miloš Zeman

Anketa

Co říkáte na vánoční poselství prezidenta Zemana?

hlasovalo: 12438 lidí

„Tahle země je naše říkali nacisti a bolševici. Dobrovský správně říká, že Zeman se tímhle špinavým programem hlásí k historii etnického čištění,“ zveřejnil novinář Respektu Ondřej Kundra.

Vysokoškolský pedagog Michael Romancov navázal na prezidentovu tezi, že do Evropy přicházejí mladí muži, kteří by místo toho měli zůstávat doma a bojovat. Připomněl, že po vzniku Protektorátu odešly do ciziny tisíce mladých mužů. „Všichni nechtěli bojovat, ale i ti, co chtěli, museli čekat. Často do r. 1940,“ uvádí Romancov.

Později ještě Romancov podobně jako Kundra zareagoval na Zemanův výrok: „tahle země není pro všechny“. „Dle National Geographic se celá populace Země směstná na plochu 1300 km2. Tvrzení Miloše Zemana, že už pro nikoho nemáme místo, je poněkud mimo. Jako vždy,“ konstatoval vysokoškolský pedagog.

Jeho kolega z Univerzity Karlovy Josef Šlerka si do prezidenta rýpl stran jeho tvrzení, že mu tajné služby nahlásily, co budou mít demonstranti na transparentech. „Je super, že prezidentovi hlásí tajné služby, co budou mít demonstranti na transparentech. Třeba mu příště řeknou, kdo je Konvička,“ ironicky podotkl Šlerka.

„Prezident měl info od tajných služeb o demo k přijímání uprchlíků. Jak náročná asi byla její cesta mezi neprověřenými?“ vzal stejné téma z trochu jiného úhlu Filip Horký z DVTV.

Publicista Ján Simkanič přirovnal prezidentovo vánoční poselství k marné snaze vandala učinit dobrý skutek. „Jako když vandal rozbíjející celý rok okna jedno demonstrativně zasklí. A dvě při tom aspoň poškrábe,“ zveřejnil na Twitteru.

Výrok „tahle země není pro všechny“ nezazněl v naší historii poprvé. Dle Simkaniče ho proneslo hned několik Zemanových předchůdců: Edvard Beneš před odsunem Němců, Klement Gottwald před popravou Milady Horákové a Gustav Husák před zavřením Václava Havla.

„Titulek: Skončila blbá nálada. Tahle země ale nemůže být pro všechny, řekl Zeman ve vánočním poselství. Miloš Zeman abdikoval a přestěhoval se do Ruské federace,“ vyslovil zbožné přání mnohých prezidentových odpůrců Radek Duchoň z Českého rozhlasu.

Podle reportéra iDNES.cz Josefa Kopeckého prezident dobře ví, co má říci, aby zvýšil své prý již tak velké šance na znovuzvolení hlavou státu. Novinář Jan Kálal pracující pro Blesk.cz považuje za nejhodnotnější pasáž Zemanova vánočního poselství tu o konci blbé nálady a pobídku k úsměvu. „Tohle má dělat prezident,“ myslí si Kálal.

Prezidentovo vánoční poselství se dočkalo komentářů i ze sportovní branže. „Nejlepší asi bude vánoční a všechna další poselství, zaměřená na fanoušky, nějak ignorovat, nebo z nich vnímat jen to směšné,“ myslí si sportovní komentátor ČT Robert Záruba.

Cyklista Leopold König, který se v polovině prosince v rozhovoru pro MF Dnes hodně kriticky vyjádřil o vnímání uprchlické krize v České republice, zveřejnil: „S novoročním projevem pana prezidenta se ztotožňuje přes 60 % společnosti… postkomunistická malost nás provází i nadále… #nejsemOvce“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…