Takhle ti naši novináři „makají". Babiš zveřejnil, co mu Respekt neotiskl

22.04.2014 10:52

Andrej Babiš v minulém týdnu hovořil s redaktorkou magazínu Respekt. Z obsáhlého rozhovoru však nakonec redaktorka použila pouze jednu větu, dokazující, že ministr financí ve vládě nedělá nic jiného, než že se připravuje na post premiéra. Babiš se proto rozhodl na svém blogu zveřejnit celý rozhovor, aby bylo jasné, jak naše prestižní média objektivně „makají“.

Takhle ti naši novináři „makají". Babiš zveřejnil, co mu Respekt neotiskl
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš na besedě s občany v Hradci Králové

První dotaz zněl, zda je upřímným Babišovým přáním, aby současná koalice vydržela celé volební období. Redaktorka se jej doslova zeptala, zda „to vydrží na postu dvojky“. Babiš odpověděl, že koalice má šanci, pokud strany budou plnit to, co slíbily před volbami.

Celé odpovědi A. Babiše ZDE

„Nemám problém být dvojkou, myslím, že jsem schopen dojednat kompromisy a ustoupit po určitou hranici, která ještě dává smysl a není proti mým principům. Opravdu mi to žádné útrapy nepůsobí, premiérovi jeho pozici nezávidím, má množství státnických povinností, které mě vůbec nemotivují,“ dodal Babiš.

Pak se jej tedy novinářka zeptala, zda chce být premiérem dříve než po řádných volbách. „Nechci být premiér. A rozhodně nechci být premiérem jakékoli koaliční vlády,“ uvedl ministr. Mnohem lepší to podle něj mají úředničtí premiéři, nebo premiéři řídící jednobarevnou vládu.

Následoval dotaz, v čem si hnutí ANO nerozumí se svým koaličním partnerem z ČSSD. Babiš uvedl, že je to především odpovědnost, která podle něj ČSSD chybí. „ČSSD ráda slibuje stále vyšší mandatorní výdaje a netrápí ji, odkud na ně vezme. A když ji to začne trápit, zvýší daně,“ vysvětlil ministr financí.

Redaktorku dál zajímaly koaliční rozpory a vytáhla na Babiše jeho „podraz“, když v kauze OKD obešel ministra Mládka. S tím však ministr projevil hrubý nesouhlas. „Mě se taky nikdo neptal, jestli přistoupím na sanaci Dolu Paskov za 1,1 miliardy. Prostě jsem byl panem Mládkem postaven před hotovou věc: Takhle jsme to vyjednali a ty to zaplať,“ připomíná. Proto prý využil své profese obchodníka a pokusil se vyjednat lepší podmínky.

Další dotaz zněl, zda si Babiš s premiérem Sobotkou volá, aby eliminovali koaliční rozpory, nebo zda mu naopak tyto přestřelky vyhovují. To Babiš odmítl, on sám prý vždy pouze čelil nesmyslným obviněním. „Je ale jasné, že si to musíme v koalici vyřešit. S premiérem jsme se dohodli, že se budeme snažit podobné situace eliminovat,“ ujistil.

Pak ještě redaktorku z Respektu zajímalo, jak bouřlivák Babiš vychází s flegmatikem Sobotkou. „Nejsem bouřlivák a pan Sobotka není člověk bez nervů, je vidět, že nás neznáte,“ opáčil vicepremiér. On sám prý „vystartuje“, jen když proti němu někdo intrikuje.

Na závěr mu novinářka vyčetla, že spojením politiky a mediálního podnikání zničil důvěru veřejnosti v média. „Ať ušetříte miliard kolik chcete, stejně budete tím, kdo oslabil sílu informace a devastoval důvěru společnosti v média,“ vmetla mu s dotazem, zda vůbec o takových věcech přemýšlí.

„To jste mne fakt pobavila,“ odpověděl ministr. K vyvrácení tohoto mýtu podle něj stačí „jeho“ noviny otevřít. „MF Dnes píše nesmysly o Agrofertistánu, celou dvoustranu a když chce Babiš napsat reakci? Dají mu tisíc znaků v dopisech čtenářů,“ připomněl. Navíc podle něj dříve některé noviny zcela otevřeně fandily Václavu Klausovi, a například šéfredaktor mnoha deníků Pavel Šafr ze svých redakcí vyhazoval novináře, kteří tento trend nesdíleli.

„Média jsem kupoval právě proto, aby psala pravdu, aby nemusela psát podle toho, kdo u nich inzeruje nebo podle přání mediálních agentur,“ uzavřel Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…