Takový výsměch. Po korupci v europarlamentu přišlo, co Brusel nechce

13.12.2022 7:27

Evropský parlament nyní řeší ostudu s údajným podplácením europoslanců Katarem. A kromě toho, v pozadí je aféra s nákupem vakcín, v níž figuruje samotná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Je to přitom právě Evropský parlament, který nejvíce brojí proti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Ten se mu včera vysmál, že má máslo na hlavě.

Takový výsměch. Po korupci v europarlamentu přišlo, co Brusel nechce
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Evropou otřásá skandál údajné korupce v europarlamentu. Dle zpráv belgických médií belgická policie zatkla šest lidí, z toho čtyři zůstávají v zadržení. Celkem bylo prohledáno 16 domů, zabaveno 600 tisíc eur (přibližně 14,6 milionu korun). V pondělí odpoledne pak policie prohledávala samotné sídlo Evropského parlamentu. Čtyři obvinění jsou dle prokuratury vinni účastí ve zločinecké organizaci, praním špinavých peněz a korupcí. Mimo jiné měli prý europoslanci sloužit za úplatu zájmům Kataru, obviněna už byla místopředsedkyně europarlamentu Eva Kailiová. Kromě toho jsou obviněni její poradce a partner Francesco Giorgi a bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri.

Vrcholní představitelé Evropské unie pak slibují, že bude vše prošetřeno a nic nebude zameteno pod koberec. Katar odmítá, že by z jeho strany došlo k nepravostem.

Není to ale jediná oblast, kde panuje podezření. Již v říjnu úřad evropského veřejného žalobce oznámil, že otevřel vyšetřování nákupu vakcín, ve kterém se angažovala samotná předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová. Jde zejména o textové zprávy mezi předsedkyní komise a ředitelem firmy Pfizer, Albertem Bourlou.

„Co bylo slíbeno? To bychom opravdu rádi věděli,“ řekl například belgický vyslanec do EU, Pierre Cartuyvels na pátečním setkání evropských činitelů ve zdravotnictví. Irský ministr zdravotnictví také podotkl, že i kdyby vše bylo v pořádku, nejasnosti a netransparentnost jsou jako hořlavina pro různé dezinterpretace. A polský ministr zdravotnictví se nechal slyšet, že současné přebytky vakcín ukazují slabé stránky kontraktů vyjednaných komisí.

Evropská komise a Evropský parlament taktéž chtějí zadržovat finanční prostředky pro Maďarsko. Včera kvalifikovaná většina rozhodla, že kvůli údajnému porušení vlády práva v Maďarsku nevyplatí zemi 6,3 miliardy eur (153,2 miliardy korun), což je 45 % z celkové částky, kterou chtěly evropské instituce zadržet původně. Částka byla snížena, protože Maďarsko zavedlo některá opatření, která po něm Evropská unie požadovala. Mimo jiné je vládě Viktora Orbána vyčítáno, že nedostatečně chrání evropské fondy před korupcí.

Maďarsko při jednání stáhlo veto společné půjčky pro pomoc Ukrajině v hodnotě 18 miliard eur a globální patnáctiprocentní dani pro velké nadnárodní firmy.

Současná aféra s Kailiovou je tedy vodou na mlýn maďarského premiéra, který včera europarlamentu poslal ironický pozdrav. Vysmívá se tomu, že zrovna europarlament má „vážné obavy“ související s korupcí v Maďarsku.

Pobavení s ním sdílí i lídr nizozemské Strany pro svobodu Geert Wilders.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …