Takto informují své čtenáře některá zahraniční média, která sledovala duel Zemana a Drahoše v ČT

26.01.2018 11:22

Druhý televizní souboj Miloše Zemana a Jiřího Drahoše byl oproti tomu prvnímu, poznačenému „bouřlivou atmosférou v sále“, o poznání vyrovnanější, hodnotí čtvrteční duel agentura AFP. Podle ní byly pomyslné misky vah v předvečer prezidentské volby přece jen nakloněné na stranu současné hlavy státu, zahraniční média však očekávají těsný výsledek.

Takto informují své čtenáře některá zahraniční média, která sledovala duel Zemana a Drahoše v ČT
Foto: Česká televize
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta Miloše Zemana a Jiřího Drahoše v Rudolfinu v režii České televize

Podle agentury Reuters jsou volby v Česku do velké míry vnímány jako referendum o prezidentu Zemanovi, který „se zaměřil na budování vztahů s Pekingem a Moskvou a vystupoval proti přijímání migrantů z převážně muslimských zemí“.

Zeman „si nenechal ujít žádnou příležitost zaútočit na svého rivala“ v otázce migrace, konstatuje AFP. Podle Reuters těží prezident z rostoucího odporu vůči imigrantům v české společnosti, „přestože Česká republika dostala v prvních 11 měsících loňského roku jen 116 žádostí o azyl“.

Anketa

Kdo podle Vás vyšel z prezidentského duelu v ČT jako vítěz?

hlasovalo: 14415 lidí

Čtvrteční televizní duel obou kandidátů zaznamenala i rakouská agentura APA. Dominovala mu podle ní témata související s Evropskou unií a uprchlická krize. Protichůdné názory mají oba například v otázce, zda by se mělo uskutečnit referendum o setrvání země v EU, všimla si APA. Nechyběly však prý ani osobní útoky, například když Drahoš označil Zemana za politika minulé éry a rozdělujícího společnost, zatímco stávající prezident kontroval, že Drahoš nic neví o politice.

Rakouský deník Kleine Zeitung dnes shrnuje celou předvolební kampaň, v níž se Zeman údajně prezentoval jako „rozhodný odpůrce přijímání uprchlíků a garant stability“. Drahoš podle rakouského listu usiluje o změnu a chce podporovat hodnoty jako „slušnost a respekt“.

Lotyšský deník Diena o prezidentských volbách v Česku píše, že se ve druhém kole „prozápadní profesor chemie bez politických zkušeností pokusí svrhnout z trůnu evropského dvojníka Donalda Trumpa“. Žádný z kandidátů nemá podle zahraničních novinářů vítězství jisté, o novém prezidentovi podle nich rozhodne asi 10 procent dosud nerozhodnutých voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…