Tanky na ulících tady nikdo neviděl, tedy kromě památníků. Na ozbrojence s kulometem skoro nenarazíte. Přinášíme slova Krymčanů bez cenzury

06.08.2018 15:50

REPORTÁŽ Bez referenda a připojení k Ruské federaci by nás Ukrajinci postupně pozabíjeli. Nebylo vyhnutí. Vodní a hospodářská blokáda Krymu jsou toho důkazem. Ještě, že jsme vše přečkali a teď už se bude dařit stále lépe. Takto hovoří obyvatelé poloostrova Krym, s nimiž reportér ParlamentníchListů.cz mluvil přímo na místě.

Tanky na ulících tady nikdo neviděl, tedy kromě památníků. Na ozbrojence s kulometem skoro nenarazíte. Přinášíme slova Krymčanů bez cenzury
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sevastopol na Krymu

"Z Ukrajiny nás pořád urážejí, ale nic jiného nezmohou. Je dobře, že máme takhle dobrého prezidenta," řekne prodavačka v sevastopolském nonstopu, kde se dveře se zákazníky netrhnou, a ukáže na obrázek Vladimira Vladimiroviče Putina na zdi. Na prodej jsou zde veškeré nápoje a různé potraviny, jen alkohol se po desáté večer podle zákona už neprodává.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

Krym je pod sankcemi, takže pro člověka z Evropské unie zde platí i řada dalších omezení. Mobilní telefony, internet či bankovní karty nefungují. Musíte mít ruského operátora a ruskou kartu.

Sevastopolské průpovídky

V téměř pěti set tisícovém přístavu Sevastopol, jenž má úroveň federálního města, se nyní každým rokem koná Den námořnictva. Velká přehlídka všeho, čím se ruská armáda na vodě i ve vzduchu chce pochlubit. Letos se ho zúčastnil ruský premiér Dmitrij Medveděv, protože Putin dohlížel na parádu v Petrohradu. Čechy, kteří se ho s tisícemi ostatních návštěvníků zúčastnili, před tím přijala předsedkyně Zákonodárného sboru města Sevastopol Jekatěrina Altabaeva.

"Na Ukrajině proběhl vládní převrat, nešlo o demokratické volby. V zemi začala bytnět nacionalistická a fašistická hnutí. V rámci referenda o připojení k Rusku lidé čekali i několik hodin, aby mohli volit. Občané téměř jednoznačnou převahou rozhodli o připojení. To, že se v Evropské unii píše, že jsme hlasovali pod hlavněmi samopalů, není pravda. Sevastopol vždy byl a bude ruským městem," zavzpomínala Altabaeva na události roku 2014.

Představitelé Sevastopolu si také postěžovali, že město ve svazku s Ukrajinou živořilo, například školství bylo v kómatu. Přestože se Krym v rámci Ruské federace postupně rozvíjí, asi nejznámější jsou dobudovaný most či letiště v Simferopolu, budují se síť elektrických stanic, silniční soustava či mešita, prý ještě stále nejde o plnohodnotnou existenci. Turistů sice přibývá - z milionu odbavených cestujících na letišti v Simferopolu vzrostl počet už v roce 2015 na pět milionů - nicméně ruské banky a další podniky jsou stále opatrné v otevírání svých poboček na Krymu.

Krymská zastavení

Malé letovisko Balaklava vypadá z jedné strany zálivu jako opuštěná továrna a z druhé, jako módní přístavní městečko z řadou restaurací a s molem plným výletních jachet. Na "pustější" straně se nachází Námořní muzem v základně Balaklava, kde byly dříve umístěny sovětské ponorky. Z "turistické" strany vyplouvají jachty na širé moře, odkud je krásný výhled na pevnost Čembalo či okolní vysoké útesy.

"Osobně jsem se jako dobrovolník v roce 2014 staral o bezpečnost cest, aby se sem nedostali banderovci. Krym je ruský, to už mi nikdo nevymluví. Ostatně, když jsme také začali hlídat ukrajinskou vojenskou základnu a chtěli po nich, aby se vzdali, ozvalo se odtamtud: 'Rusové se nikdy nevzdávahají!' Tak tohle jsme si tady prožívali," sdělil Denis, který mezi řečí zakormidloval se svou jachtou zase bezpečně do přístavu. "Tak hlavně říkejte pravdu a ne, že tady jezdí vojáci na tygrech a medvědech a rozsévají hrůzu," zasmál se ještě.

Nicméně Jalta je tím správným letoviskem se vším všudy. Nabídkami výletů, plnými restauracemi a rušným nočním životem. V Livadijském paláci, kde se v únoru 1945 konala jatská konference a stále tam u kulatého stolu sedí umělý Churchill, Roosevelt a Stalin, nám průvodkyně řekla: "Pozdravujte v Evropské unii, řekněte jim, jak je tady krásně a ať už se na blokádu vykašlou." O několik desítek kilometrů dál, ve výběrovém dětském megatáboře Artěk, se prý zrovna rekreaovalo pět českých dětí. S nimi jsme nehovořili, nebylo dost času.

Hovory ze Simferopolu

"Pentagončik," prý říkají v Simferopolu a okolí budově Státní rady republiky Krym, tedy jednokomorovému parlamentu, která má opravdu tvar sídla amerického ministerstva obrany, jen v mnohem zmenšené podobě. "Když jsme zůstali v Ukrajině, vše postupně pustlo. Do Kyjeva odtud proudily peníze z cestovního ruchu, zpět přicházely jen drobné. V referendu roku 2014 pro připojení k Rusku hlasovalo skoro sedmadevadesát procent voličů. Je jasné, že Krymčané chtějí být součástí Ruska," podotkl místopředseda krymského parlamentu Jefim Fiks, který od připojení již přivítal delegace z Francie, Itálie, Švýcarska a naposled Německa.

O kousek dál se rozprostírá budova vlády. "Krymčané už se v Ruské federaci dost aklimatizovali. Tanky na ulici tady nikdo z vás neviděl, tedy kromě památníků Velké vlastenecké války. Na Západě mnozí chtějí vytvořit špatný obrázek Krymu, ale Rusko se k nám vždy chovalo velmi dobře," zmínil premiér Autonomní republiky Krym Sergej Aksjonov. Ostatně všichni výše zmínění politici jsou na Ukrajině považováni za zločince.

Novináři se následně reportéra ParlamentníchListů.cz ptali, jak vnímá současný Krym? "To, co jsem viděl, mě zaujalo. Přeci si ale nelze udělat obrázek z návštěvy, při níž vám místní administrativa ukazuje jen to nejlepší. Nicméně po dvouměsíčním putování po Krymu s baťohem na zádech, karimatkou a stanem, bych asi dokázal hovořit mnohem otevřeněji," odvětil. Jeden z přítomných novinářů mu s úsměvem slíbil, že až přijede podruhé, rád mu všechny zmíněné cestovatelské nezbytnosti půjčí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…