Tato vláda přichází hlavně s bičem, cukr je v nedohlednu, zaznělo u Moravce

28.08.2016 14:05

Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí pro daně a cla, v Otázkách Václava Moravce České televize hájila do roztrhání těla zavedení elektronické evidence tržeb. Ta bude v první fázi spuštěna od 1. prosince pro restaurační a ubytovací služby. Proti ní usedl její předchůdce ve funkci, Ladislav Minčič, jenž dnes působí v pozici ředitele legislativního odboru Hospodářské komory. A nešetřil kritickými slovy.

Tato vláda přichází hlavně s bičem, cukr je v nedohlednu, zaznělo u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hned na úvod Minčič prozradil, že Hospodářská komora bude testovat zařízení, která se na trhu objevují, aby podnikatelům pomohla s výběrem vhodného zařízení na vyřešení problémů kolem EET. Stát tu podle někdejšího náměstka neudělal dost k zodpovězení problematických otázek.

Schillerová s Minčičem rozhodně nesouhlasila. „Já tady musím nesouhlasit. Možná mi pan bývalý náměstek pomůže, ale já si nevzpomínám na situaci, kdy by bylo propagaci zákona v terénu věnováno tolik času,“ zdůrazňovala dáma.  Od 1. srpna existuje k EET např. informační telefonická linka. Hned v pondělí 29. 8. navíc ministerstvo uspořádá tiskovou konferenci, kde vystoupí ministr Andrej Babiš (ANO), paní náměstkyně a další lidé, aby zodpověděli nejpalčivější otázky. Zdůraznila navíc, že stát z principu nemůže doporučovat konkrétní zařízení, které je třeba zakoupit kvůli EET.

S výjimkami je to hodně složité

Podle Minčiče si úředníci ministerstva musejí být vědomi toho, že existují oblasti, kde EET nebude fungovat, protože to nebude v zájmu živnostníků ani zákazníků. Lze si představit situaci, kdy řemeslník opraví zákazníkovi něco v koupelně a odehraje se to za zavřenými dveřmi.  

„Je také jasné, že největším problémem české ekonomiky nebude odvod daní těmi drobnými živnostníky a podnikateli. Trochu se mi zdá, že se celá ta diskuse posunula tam, že tím největším podvodníkem je drobný podnikatel,“ posteskl si Minčič. Připomněl také, že i v zemích, kde EET funguje, jako jsou Švédsko, Slovinsko či Portugalsko, se počítá s tím, že drobní podnikatelé budou z povinnosti elektronické evidence tržeb vyjmuti. Ve Švédsku je hranice stanovena přibližně na půl milionu korun. V Portugalsku je to 100 tisíc euro, tedy asi 2,7 milionu korun.

Náměstkyně ministra nabídla jiný pohled. „Do médií se dostanou především negativní reakce, ale my dostáváme řadu pozitivních reakcí, kde nám podnikatelé děkují, že se narovná podnikatelské prostředí,“ oznamovala. Aby se zmíněné podmínky podnikatelského prostředí opravdu narovnaly, Babišovo ministerstvo odmítá dávat nějaké výjimky pro EET. To, zda budou třeba, ukáže podle všeho až čas. S nastavováním výjimek je to prý velmi složité. „Nechme ten systém rozběhnout a vraťme se k tomu po zavedení systému,“ žádala Schillerová.

Daňový systém se zjednoduší, slibovala Babišova náměstkyně, možná tak od roku 2022

Hosté se věnovali také složitému daňovému systému v Česku. Ten je opravdu složitější než v mnoha jiných evropských zemích. Minčič uznal, že vláda systém zjednodušit mohla, např. zavedením jednotného inkasního místa. Zatím k tomu však nedošlo. „Politika této vlády pracuje s tím, že je třeba zpřísnit systém výběru daní s tím, že výhody přijdou později, ale to už bude za mandátem této vlády. Vláda přichází s bičem, ale není jisté, že někdy v budoucnu přijde i cukr,“ varoval Minčič.

Schillerová přislíbila, že se vláda vrátí k myšlence jednotného inkasního místa, kterou považuje v jádru za dobrou. Jinak ale považuje za správné, že prozatím slibované JIM nebylo spuštěno. „To, že nebylo spuštěno jednotné inkasní místo, je dobře, protože by došlo ke kolapsu,“ varovala dáma.

Namísto toho se chystá nový zákon o dani z příjmu, na jehož základě se daně mají opravdu zjednodušit. „Pokud všechno půjde dobře a nikde se nic nezadrhne, tento zákon nabude účinnosti k 1. lednu 2020,“ slibovala Babišova náměstkyně. Ještě lépe by se podnikatelé mohli mít od roku 2022, pokud k tomu bude politická vůle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…