Tchaj-wan za spor s Čínou zaplatí, píší v USA. A už to začalo

04.08.2022 13:43

Přestože se úterní tchajwanská návštěva předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové pojila s čínskými výhrůžkami vůči Spojeným státům, nebude to podle analytiků Washington, kdo za rozhodnutí političky zaplatí. Nejvíce se podle nich důsledky příletu americké političky projeví zejména v jihovýchodní Asii a hlavní dopady pocítí zejména samotný Tchaj-wan. Tato slova se již potvrzují i v rámci odvetných kroků Číny zahrnující rozsáhlé vojenské cvičení. Podle bývalého kapitána amerického námořnictva tím Peking dává varovný signál před úplnou blokací ostrova.

Tchaj-wan za spor s Čínou zaplatí, píší v USA. A už to začalo
Foto: Repro Gov.cn
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching, videokonference s prezidentem USA

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29283 lidí
Že bude tchajwanská cesta předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové pro Peking rozbuškou, bylo jasné již od prvního okamžiku, kdy politička vyšla se svými plány na denní světlo.

Americký prezident Joe Biden se sice snažil svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi vysvětlit, že Kongres je nezávislou složkou vlády a že předsedkyně Pelosiová rozhoduje o svých zahraničních cestách sama a nejde o krok podporovaný z Bílého domu či Pentagonu, varovné reakci Číny to však nezabránilo.

Přestože čínské výhrůžky ze začátku padaly zejména k Washingtonu, důsledky rozhodnutí Pelosiové nakonec „sklízí“ v negativním smyslu zejména Tchaj-pej.

Čína již ve středu zastavila na Tchaj-wan dodávky písku a pozastavila dovoz některých druhů ovoce a ryb z Tchaj-wanu a přes Tchajwanskou úžinu přelétávaly čínská vojenská letadla, přičemž více než 20 strojů vlétlo podle BBC i do zóny tchajwanské protivzdušné obrany. Čína také s předstihem oznámila, že Lidová osvobozenecká armáda provede koncem tohoto týdne sérii vojenských cvičení s ostrou střelbou ve vzduchu a na moři v okolí Tchaj-wanu.

Právě toto avizované vojenské cvičení v prostoru obklopujícím Tchaj-wan čínská armáda zahájila ve čtvrtek ráno a chystá se v něm pokračovat až do neděle.

Čína ve čtvrtek během manévrů vypálila několik raket směrem k vodám poblíž severovýchodního a jihozápadního Tchaj-wanu a celou operaci v rámci „kontroly vzdušného a námořního prostoru“ následně poté v armádním prohlášení dle CNN označila za úspěšnou.

Čínské státní sdělovací prostředky pak dle televize uvedly, že jde o cvičení simulující leteckou a námořní „blokádu“ kolem Tchaj-wanu.

Přestože tchajwanské ministerstvo obrany ve čtvrtek odmítlo kvůli situaci uvést armádu do pohotovosti, hovoří o tom, že jsou síly na ostrově v náležité obezřetnosti. Cvičení s ostrou střelbou je podle něj „iracionálním aktem“, který se pokouší „změnit status quo“.

Čína v rámci oznámeného cvičení vydala mapu s vyznačením šesti zón kolem Tchaj-wanu, které ostrov značně obklopují. Podle tchajwanského námořního a přístavního úřadu během dneška navíc přibyla oblast další ve vodách kolem východního Tchaj-wanu a všechny lodě a letadla by se jí měly vyhnout.

Kromě námořních cílů se má palba zaměřit i na cíle pevninské. „Cvičení jsou zaměřena na klíčové tréninky včetně společné blokády, útoku na námořní cíle, úderů na pozemní cíle a operace kontroly vzdušného prostoru a společné bojové schopnosti jednotek se prověřily ve vojenských operacích,“ uvádí se v oznámení tiskové agentury Xinhua.

Čínský deník Global Times uvedl, že se cvičení účastní i některé z nejnovějších a nejsofistikovanějších čínských zbraní včetně stíhaček J-20 stealth a hypersonických raket DF-17, a že některé rakety mohou být dokonce vypáleny i nad samotným Tchaj-wanem. „Cvičení jsou bezprecedentní, protože se očekává, že konvenční rakety PLA poprvé přeletí nad ostrovem Tchaj-wan,“ píše server.

Podle tchajwanské vládní agentury Central News Agency se k ostrovu přiblížily také dvě nejsilnější čínské válečné lodě, jimiž jsou torpédoborce typu 55. Spatřeny měly být v posledních dnech jen 60 kilometrů od tchajwanské pevniny.

Zpravodajský server televize CNN s odkazem profesora strategie na King's College v Londýně Alessia Patalana dodává, že zřejmě nepůjde o celkovou blokádu ostrova. Dopady cvičení jsou podle něj spíše psychologického rázu. „Lodě a letadla budou muset měnit trasu, aby se oblasti (čínského vojenského cvičení) vyhnuly, což to je jeden z hlavních cílů: vyvolat rozvrat, nepohodlí a strach z eskalace,“ míní.

Jeho slova potvrzuje i samotný tchajwanský ministr dopravy, který oznámil, že po dohodě s Japonskem a Filipínami bylo přesměrování až 18 mezinárodních leteckých tras odlétajících z ostrova, což postihne asi třístovku letů.

Právě v Japonsku čínská cvičení ostré střelby vyvolala rovněž znepokojení. Hlavní tajemník japonského kabinetu Hirokazu Matsuno prohlásil, že jde o hrozbu pro bezpečnost země.

Tokio nejvíce znepokojuje fakt, že Čína posílá armádu i poblíž japonského ostrova Jonaguni, který je 110 km od pobřeží Tchaj-wanu a kousek od dalších Japonskem kontrolovaných oblastí.

I podle analytiků oslovených CNN, mezi nimiž je také vojenský analytik Brad Lendon, zaznívá, že neuposlechnutí Pelosiové varování od Číny, Bílého domu i Pentagonu postihne nejvíce zejména samotnou Asii a Tchaj-pej.

Upozorňují přitom, že se čínská armáda přiblížila ostrovu zatím nejblíže za několik posledních let a dle bývalého kapitána amerického námořnictva a bývalého ředitele operací ve zpravodajském centru amerického tichomořského velitelství Carla Schustera Čína těmito cvičeními ukazuje, že jej může kdykoli zcela odříznout od zbytku světa. „Geopolitickým signálem je, že Čína může uzavřít přístup Tchaj-wanu ke vzdušnému a námořnímu prostoru, kdykoli bude chtít,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…