Teď není čas na měření pindíků a Babiš to nechápe. V ČSSD se prý společné vládě pomalu přestává věřit

29.03.2018 22:02

Redaktor MF Dnes Petr Kolář se ve svém středečním komentáři pro MF Dnes zamyslel nad současným vyjednáváním o vládě. Podle jeho slov počínání Andreje Babiše (ANO) štve čím dál víc socialistů. „Shození společné vlády je blízko. Bez ohledu na jednání lídrů,“ poznamenal Kolář.

Teď není čas na měření pindíků a Babiš to nechápe. V ČSSD se prý společné vládě pomalu přestává věřit
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce

„Po únorové první části sjezdu ČSSD se to zdálo jako formalita. Socialisté se s ANO dohodnou na menšinové vládě, kterou budou podporovat komunisté. Nahrávalo tomu vše. Zvítězil provládní tandem Jan Hamáček – Jiří Zimola a jejich stoupenci si ohlídali, aby usnesení sjezdu směrem k Andreji Babišovi bylo neutrální. Nikoli tedy, že v kabinetu nesmí zasednout trestně stíhaný politik, ale že by to pro ČSSD byl problém. Zásadní. Ale zřejmě nikoli neřešitelný,“ začal s popisem situace Kolář. A dodává, že však dva týdny před pokračováním sjezdu nemusí dojít ani k odsouhlasení vnitrostranického referenda.  

„Odmítnout koalici mohou už samotní delegáti sjezdu. Výsledky vyjednávání jsou totiž z pohledu socialistů tristní,“ dodává Kolář. Podle něj se totiž sociálním demokratům povedlo jen dosáhnout příslibu proplácení prvních tří dnů nemocenské. Neuspěli ani s počtem ministerských křesel, ani s požadavkem ohledně pojistek, že některé věci se nebudou ve Sněmovně prohlasovávat s jinými stranami proti vůli koaličních partnerů. 

Sociální demokraty však zlobí hlavně obraty Andreje Babiše, když například vprostřed vyjednávání uvedl, že se obrátí na ODS. A pak například napíše i vzkaz na Facebook, v němž píše o podrazech strany. 

„Na socialisty to pochopitelně působí jako rudý hadr na býka. Zatímco předseda Hamáček a jeho první místopředseda Zimola se snaží udržet provládní linii, v sociální demokracii začíná docházet k jakémusi mentálnímu zlomu. Proti vládě s Andrejem Babišem už totiž zdaleka nejsou jen ti, kteří proti ní stáli a priori od počátku. Přidává se čím dál víc socialistů včetně těch vlivných, kteří určují názory svých spolustraníků, kteří šéfa ANO sice nikdy nemilovali, ale pragmaticky to byli schopni přejít za účast ve vládě,“ poznamenává Kolář. 

 „I kdyby se nakonec přineslo modré z nebe, pro řadu lidí u nás by bylo málo modré. Situaci navíc neulehčuje, že se Babiš chová, jak se chová. Naštvává lidi, jako by si neuvědomoval, že teď není čas na měření pindíků,“ všímá si pak také Kolář slov jednoho ze sociálních demokratů.

„Teď jde jen o to, zda si to Babiš uvědomuje, anebo zda své výpady dělá právě proto, že to vše dobře tuší. Tak aby byl odmítnut i poslední stranou ve Sněmovně s přízviskem demokratická a pak mohl svým spolustraníkům říct: Tak vidíte, my se snažili. Teď už nezbývá nikdo jiný než komunisti a SPD. Předčasné volby prezident Zeman nepřipustí, tak se s tím srovnejte,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…