Temné proudy, Němci a Židé. Jiří Ovčáček zaútočil

03.03.2016 7:05

Obvodní soud pro Prahu 1 včera nařídil Kanceláři prezidenta republiky, aby se písemně omluvila vnučce novináře Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za slova, která o něm v minulém roce pronesl prezident republiky Miloš Zeman. Ten uvedl, že Peroutka mimo jiné vytvořil článek Hitler je gentleman, kde sympatizoval s nacistickým vůdcem. Článek se však nikdy nedohledal. K rozsudku soudu se odpoledne hned několikrát vyjádřil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Temné proudy, Němci a Židé. Jiří Ovčáček zaútočil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

„Kauza Peroutka rozhodně nekončí. KPR v každém případě podá odvolání. Lze očekávat, že případ nakonec skončí u Ústavního soudu,“ napsal na svůj facebookový profil Ovčáček po vynesení rozsudku Obvodním soudem pro Prahu 1. Zároveň také sdílel „citát dne“. „Každý organismus brání se otravě cizí látkou. Lze předpokládat, že roztok židovského elementu v německém životě byl tak silný, že na to německý organismus reagoval jako na otravu,“ poznamenal jeden z textů Ferdinanda Peroutky.

Odpoledne pak napsal další status, za který schytal vlnu kritiky. „Nerad bych se dožil doby, kdy nám bude jako vzor prezentována druhá republika se svým antisemitismem a hrbením se před nacistickým Německem,“ uvedl. 

Na svém facebookovém profilu následně sdílel článek Ferdinanda Peroutky „Češi, Němci a Židé“, a to se slovy: „Opakování matka moudrosti. A tak si postupně zopakujme loňský seriál o tvorbě F. Peroutky. Články je třeba číst celé, to zdůrazňuji,“ napsal. Předmětem sporu u pražského soudu byl však pouze článek Hitler je gentleman, který dosud nikdo nenalezl.

Ovčáček zareagoval také na slova dnešního vydavatele Přítomnosti, do které Peroutka přispíval, Martina Jana Stránského, jenž pro server Lidovky.cz uvedl, že Zemanovo urputné odmítání omluvit se je znakem demence. „Ano, tihle lidé se zaštiťují Peroutkovým odkazem. Představují temné druhorepublikové proudy, které začínají vyvěrat na povrch,“ napsal Ovčáček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …