Tetřev se hlavně nesmí vystresovat, vykládal v rádiu ministerský náměstek

25.07.2013 17:47

Část turistické trasy poblíž Modravy na Klatovsku bude nadále uzavřená pro pěší, rozhodl soud. Podle hosta Dvaceti minut Radiožurnálu, náměstka ministra životního prostředí Tomáše Tesaře, by byl ale nejlepší kompromis, který je ale vzhledem k současným vztahům mezi ornitology a Národním parkem Šumava nemožný.

Tetřev se hlavně nesmí vystresovat, vykládal v rádiu ministerský náměstek
Foto: top09.cz
Popisek: Předseda krajské organizace TOP 09 v Ústeckém kraji Tomáš Tesař

Stezka je uzavřená kvůli výskytu chráněného tetřeva hlušce, který v parku našel svoje útočiště. Podle náměstka je ale na tom o mnoho lépe než před několika lety. "Dneska je tetřev v kondici, která je naštěstí jiná než před deseti lety," říká Tesař. "V druhé zóně, kterou se obchází právě ta první zóna a chodí tudy turisté, je tetřev také," dodává s tím, že by se první zóna mohla pro turisty rovněž otevřít. "Největší ohroženost je totiž u tetřeva v době, kdy sedí na vejcích a vyvádí malé," přibližuje.

To se tak podle něj děje v zimních a jarních měsících. "Pokud v tu dobu projde kolem člověk, tak se může tetřev leknout a vystresovat se. "Nejlepší by tak bylo, kdyby od 15.července na dobu pěti měsíců byla stezka otevřená. Jako to například dělají na bavorské straně," dodává náměstek. Otevření stezky mělo být vrcholem letošní sezony na Šumavě, odborníci a ornitologové ale podali k českobudějovickému krajskému soudu žalobu. Ten rozhodl stezku neotevřít.

Je zapotřebí více studií

"Zákony na ochranu přírody se dají vyložit všelijak. Okrašlovací spolek Zdíkovska a Česká společnost ornitologická a další si myslí, že studií je třeba víc," říká k situaci náměstek. Otevření stezky podporovali jak Národní park Šumava, tak i německý národní park Bavorský les a obce na české a německé straně území. Ornitologové a odborníci požadují více studií, jejich snahy ale v minulosti odsoudil i ředitel NP Šumava Jiří Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

18:35 Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

Sýry opět podražily. A také třeba tradiční nakládaná zelenina či ovoce. Jahody jsou třeba o 20 Kč dr…