To Německo dlouho nezažilo. Budíček. Musí zajímat i nás

05.07.2022 11:42

Krize, která nastala po napadení Ukrajiny Ruskem, už má na svědomí jeden historický milník. Z Německa, tahouna evropské ekonomiky, udělala importní zemi. Saldo zahraničního obchodu za květen bylo u našeho západního souseda negativní. Všímají si toho velké světové deníky a také čeští ekonomové. „Celé EU začal zvonit budíček. Ještě uvidíme, zda nás vzbudí...“ komentoval situaci bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer. A ekonom Lukáš Kovanda konstatoval, že problémy Německa neznamenají pro ČR nic dobrého.

To Německo dlouho nezažilo. Budíček. Musí zajímat i nás
Foto: Repro Twitter
Popisek: Obchodní bilance Německa - graf

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Že Evropa prožívá v ekonomické sféře krušné časy, je nabíledni. Ne všichni však tento fakt doceňují. Jedním z milníků, který je o vážnosti situace může přesvědčit, je situace v Německu. Jak informoval například německý ekonom Holger Zschaepitz, Německo se ekonomicky propadá a ztrácí tak status obchodní velmoci.

Jak konkrétně? V květnu skončila obchodní bilance Německa v mínusu o jednu miliardu eur. Obchodní bilance je v penězích vyjádřený rozdíl mezi dovozem a vývozem zboží, pozitivní znamená větší vývoz než dovoz, negativní pravý opak. Naposledy přitom byla tato bilance v Německu negativní v roce 1991. Tehdy se ovšem Německo vzpamatovávalo ze znovusjednocení, muselo řešit obrovské rozdíly mezi západním a východním Německem a navíc mělo svou vlastní měnu. Negativní obchodní bilance také netrvala dlouho a země se brzy vrátila do pozice silné exportní ekonomiky.

Dnes je ovšem negativní obchodní bilance dle Zschaepitze způsobena cenami energií a také slabou výrobou. A zatím podle grafu nejeví známky oživení, jedná se o strmý pád.

Že Německo poprvé za třicet let přestalo být exportní ekonomikou, toho si všimly i velké deníky jako například Financial Times nebo New York Times. Ekonom Claus Vistesen pak předpokládá, že tento stav bude trvat celé léto. Další ekonomové pak předpokládají pokles HDP. Rainer Dulger, předseda asociace německých zaměstnavatelů (BDA), po pondělním setkání s kancléřem Scholzem konstatoval, že Německo řeší největší ekonomickou a sociální krizi od svého znovusjednocení a že „přicházejí těžká léta“. Dulger dále řekl, že firmy nevědí „co hasit dřív“, protože je nedostatek vyškolených pracovníků, materiálu, zaměstnanců a dodavatelské řetězce jsou v troskách. Udržet firmy v chodu bude těžké, usuzuje.

A bez povšimnutí tento fakt nezůstal ani v Česku. „Toto je moment, který má šanci vejít do ekonomické historie jako okamžik, kdy nejen Německu, ale celé EU začal zvonit budíček. Ještě uvidíme, zda nás vzbudí...“ okomentoval propad, který třicet let neměl precedent, bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.

„Německá exportní mašina se po 30 letech zadrhla. Země totiž poprvé od roku 1991 vykazuje schodek zahraničního obchodu. Zadrhávání Německa je špatnou zprávou pro ČR, jejíž růst je na síle německého exportu závislý. Kontrastuje s rekordním přebytkem zahraničního obchodu Ruska,“ podotkl k situaci hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…