To Putina nezažene. Velmi, velmi zlé. Ekonom přehlíží sankce

13.03.2022 18:17

Ekonom Lukáš Kovanda v rozhovoru pro pořad Kupředu do minulosti nastínil, jaké dopady bude mít sílící izolace Ruska kvůli jeho invazi na Ukrajině. Pokud Západ zatlačí ruskou stranu do kouta takovým způsobem, že bude zoufalé, není vyloučeno, že využije svůj jaderný arsenál. „Protagonisté střetů zašli příliš daleko, aby dali zpátečku. Pro ně je větší pohrou ztratit tvář, než vyvolat nějakou jadernou válku,“ připomněl Kovanda.

To Putina nezažene. Velmi, velmi zlé. Ekonom přehlíží sankce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Už to vypadalo, že české domácnosti se sice stěží, ale přece jen vypořádají s mimořádně vysokými cenami energii a s příchodem teplejších dnů vyhlíželi lepší zítřky. Ale přišla válka a s ní mimořádná zdražování všech komodit. Pohonné hmoty v Česku jsou po ruské invazi na Ukrajinu nejdražší v historii, a do toho dál bobtná inflace.

Úvodem Kovanda uvedl, že v souvislosti s válkou na Ukrajině a sankcemi vůči Rusku, jež je téměř izolováno, je jasné, že nás čekají velké finanční, ekonomické, hospodářské a obchodní změny. „Změny budou zcela zásadní. To je věc, která skutečně zahýbe s ekonomickým pořádkem. Zejména jde o to, že Rusko bude zbídačeno, protože to je smysl těchto sankcí, které byly zavedeny.“

  • Celý rozhovor ZDE

A zbídačen prý bude nejen pouze řadový ruský lid, ale také oligarchové, neboť část těchto sankci míří právě na nejbohatší Rusy – protože někteří na Západě si slibují, že tito lidé využijí svého vlivu na ruského prezidenta Vladimira Putina a přimějí ho k tomu, aby nějakým způsobem ukončil válku na Ukrajině. „Podle mého soudu je to poměrně odvážná představa,“ míní ekonom Kovanda, že tito lidé nemají zřejmě takový vliv.

Cílená hospodářská destrukce Ruska, které směřuje k bankrotu, může podle Kovandy vyústit v něco ještě mnohem horšího.

„V  krajním případě v to, že Rusko bude pod vlivem destruktivních ekonomických sankcí, které jsou vůči němu namířeny, které jsou skutečně nebývale účinné, a v této šíři, hloubce a razanci ještě nikdy nebyly použity vůči tak velké a významné ekonomice, jako je ruská. Rusko se může ocitnout v pasti, může být zahnáno do kouta. Je to země, která disponuje jadernými hlavicemi, a má jich nejvíce na světě, nějakých 6000, a pokud bude zoufalé z toho, že jej Západ ekonomicky zatlačil do kouta, tak ne jenom zoufalí lidé, ale i zoufalé země činní zoufalé kroky. A Kreml bude v takovém případě hodně zoufalý, protože jeho vyhlídkou bude buď válečný tribunál, nebo už příliš nic moc jiného. Takže, co takový člověk může ztratit? Tudíž si myslím, že v současné době je asi největší pravděpodobnost jaderné války v historii lidstva,“ míní ekonom.

A upozorňuje, že hlavní protagonisté současných střetů, bohužel, však zašli už tak daleko, že je velice obtížné, aby zařadili zpátečku, aniž by ztratili tvář: „A pro ně může být v jisté fázi větší pohromou ztratit tvář, než vyvolat nějakou jadernou válku,“ podotýká Kovanda.

To jsou lidé, kteří uvažují v jiných dimenzích, jsou doslova opiti mocí, kterou mají. „Často také mají pocit až určité nesmrtelnosti, mají vybudovanou logistiku, jak sami mohou jadernou válku přečkat v dobře opevněných bunkrech, které jsou k tomu přímo vytvořeny, takže vnímají tuto hrozbu jinak než řadoví lidé v celém světě. A jim prostě někdy z toho všeho může vyjít taková kalkulace, že jaderný útok provedou, protože, jak říkám, další alternativou pak může být válečný tribunál, a to je něco, co si asi nikdo nepřeje a čeho se také děsí jako čert kříže,“ vysvětluje Lukáš Kovanda, proč je poměrně pesimistický ohledně dalšího vývoje rusko-ukrajinského konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …