To je tryzna, nebo kabaret? S Věrou Čáslavskou se loučili Marek Eben i Gustáv Husák

12.09.2016 12:02

V nejdůležitějším českém chrámu kultury – v Národním divadle – proběhlo v pondělí dopoledne poslední rozloučení se sedminásobnou olympijskou vítězkou a dámou, která překonala mnohá protivenství, s Věrou Čáslavskou. Úvodní slovo pronesl Marek Eben, podle něhož Čáslavská patří do síně slávy ryzího charakteru. Po něm promluvili sportovci i politici.

To je tryzna, nebo kabaret? S Věrou Čáslavskou se loučili Marek Eben i Gustáv Husák
Foto: Wikipedia/CC
Popisek: Věra Čáslavská, sestava na bradlech, Mistrovství Evropy 1967

V Národním divadle proběhlo v pondělí 12. září poslední rozloučení se slavnou gymnastkou a velkou českou osobností Věrou Čáslavskou, která před několika dny podlehla boji s rakovinou. Úvodní slovo pronesl moderátor Marek Eben. Podle jeho názoru patří Věra Čáslavská do síně, kterou bohužel v Česku nemáme. „Do síně slávy ryzího charakteru,“ zaznělo z úst moderátora.

Těmito slovy se odlišil od senátora Jana Veleby, který se po skonu české gymnastky nedržel tradičního úsloví, že se o mrtvých mluví jen dobře, a nešetřil kritickými slovy na adresu Čáslavské.

Po Ebenovi promluvili na prknech, která znamenají svět, skifař Ondřej Synek nebo snowboardistka Eva Samková. Oba se poklonili její památce a zavzpomínali na okamžik, kdy jim Čáslavská poslala SMS zprávu, ve kterých ocenila jejich sportovní výkony. Ať už na zimní olympiádě v Soči, nebo na letní olympiádě v Riu. Shodli se na tom, že Čáslavská byla plná optimismu do posledních chvil života. Slovo dostala i dvojnásobná olympijská vítězka a držitelka bronzové medaile v hodu oštěpem Barbora Špotáková. I ona na ni zavzpomínala jako na veselou ženu, která byla velmi vřelá a přátelská. „Jsem ráda, že jsem Věře snad udělala radost i letos na olympiádě, i když to nebylo zlato, protože jsem si jistá, že na letních olympijských hrách v Riu fandila Věra do poslední chvíle,“ řekla Špotáková.

Všichni hosté se shodli, že Věra Čáslavská je naším vzorem. Velkých poct se jí dostalo i v Japonsku, kde je od roku 1964 legendou. Dostalo se jí té zvláštní cti, že se mohla setkat s japonským císařem. To se za života nepoštěstí drtivé většině samotných Japonců. Čáslavská navíc dostala velký dar – samurajský meč jako projev úcty jejím sportovním výkonům. Tohoto daru si velmi cenila. Eben k tomu s úsměvem poznamenal, že tuto velkou dámu českého sportu zajímalo, zda tento meč nikomu neublížil. Když byla ujištěna, že nebyl použit proti žádné osobě, převzala ho.

Říkali jsme jí šipka

V Národním divadle přišla řeč i na grotesku „Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská“. Autor grotesky proti sobě postavil dvě naprosto protichůdné osobnosti jednoho období. Ženu, která odsoudila sovětskou okupaci Československa, a muže, který tuto okupaci posvětil a vládl v zemi po dvacet let okupované sovětskou armádou. Na prknech, která znamenají svět, zazněla ukázka z grotesky. Brněnský bloger a někdejší člen ODS Petr Paulczyňski si však na sociální síti neodpustil jeden dotaz. „Prosím vás, to je tryzna, nebo kabaret?“ zeptal se.

,,Fantastická travesti show v Národním. Právě teď během rozlučky s Věrou Čáslavskou," napsal zase šéfredaktor Blesku Radek Lain. A přidal obrázky.

Na jevišti vystoupil také ředitel Knihovny Václava Havla a někdejší diplomat Michael Žantovský. Zavzpomínal na spolupráci s Věrou Čáslavskou na Hradě. „Říkali jsme jí šipka, protože se do všeho vrhala bez váhání a střemhlav,“ prozradil Žantovský. Velká osobnost českého sportu prý nutila k pohybu i spolupracovníky z Havlova týmu. Naplánovala jim rozcvičky.

Předseda českého olympijského výboru Jiří Kejval připomněl, že Věra Čáslavská se zajímala o veřejné dění a přála si mít lepší společnost, ve které by se nám lépe žilo. „Takhle bych byl rád, kdybychom si ji pamatovali,“ poznamenal na adresu slavné gymnastky Kejval.

Posledním hostem, který promluvil na posledním rozloučení, byla režisérka Olga Somerová, která natočila o Čáslavské dokument. Všechny občany vyzvala, aby se postavili proti ukrajování občanských svobod, jehož jsme dnes svědky. Po vzoru Čáslavské bychom měli dát přednost určitým ideálům před osobním prospěchem a pohodlností.

„Tak, pane Bože, tady mě máš,“ i tato slova pronesl Marek Eben, ale hodila se i na konec posledního rozloučení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …