To je úplně proti principům civilizace. Ekonom se zhnusil nad nejnovějším výplodem zelených aktivistů

13.06.2019 22:03

Již potřetí hovořil s Martinou Kociánovou ekonom Pavel Kohout. Tentokráte o porodnosti. Maďarský plán premiéra Orbána by prý mohl fungovat, protože se zaměřuje na ty správné věci, na dostupnost bydlení a automobilů. Za nízkou porodnost podle něj může i štědrý důchodový systém. A že mít děti je neekologické? „Toto jde úplně proti principům lidské civilizace,“ řekl.

To je úplně proti principům civilizace. Ekonom se zhnusil nad nejnovějším výplodem zelených aktivistů
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Podle Kohouta Evropu čeká v dohledné době recese, ale nikoliv krize. Recesí míní mírný pokles ekonomické aktivity a o něco větší nezaměstnanost, který v období dvanácti až dvaceti měsíců odezní. Vyplývá to podle něj už z německých makroekonomických ukazatelů. „V poslední době zejména různé indexy průmyslové výroby nebo důvěry nákupních manažerů nebo spotřebitelů. Tyto indexy nevypadají pro Německo úplně nejlépe, takže je dost možné, že v nejbližší době přijde nějaká recese. Kdy přesně přijde a jak bude hluboká, to vám nikdo neřekne, to se ekonomickým modelům nedaří předpovídat,“ tvrdí. Bankovní krizi nečeká, Evropě se prý podařilo přimět banky k větší disciplíně v poskytování úvěrů.

Anketa

Měl by být prezident Zeman sesazen z úřadu?

10%
90%
hlasovalo: 32592 lidí

Kociánová také zmínila maďarský plán na zvyšování porodnosti. Kohout nebyl a priori proti. „Maďarský plán by v určitém ohledu možná mohl mít šanci, protože se soustřeďuje na to, co je pro porodnost důležité a co většina ostatních plánů opomíjí,“ říká. Je to jednak dostupnost bydlení. Ačkoliv v minulosti bylo běžné, že rodina žila v jedné místnosti, dnes už je dle Kohouta vlastní byt podmínkou založení rodiny. „Další věcí je podpora automobilů, do kterých se vejde větší rodina, což je záležitost, o které se málo diskutuje. Ekonomové a demografové často diskutují a lamentují nad tím, že zejména evropské země mají porodnost menší než dvě děti na jednu ženu, což není ani na prosté udržení populace. A strašně se spekuluje nad různými důvody, proč tomu asi tak může být. A hlavní důvod možná nikoho ani nenapadne, tedy že prostě proto, že do běžného auta se nevejde více než dvě děti. Máte tam dvě dětské sedačky a tím to zvadne,“ uvedl další důvod, proč by plán Viktora Orbána mohl fungovat. „Přijde mi, že po dlouhé době opravdu někdo myslel mozkem,“ pochválil subvenci větších automobilů pro větší rodiny.

Kociánová se pak zeptala, co mohlo Evropu na tomto plánu popudit. „Také mě to trochu překvapilo. Říkal jsem si, že to snad nemůžou myslet vážně. Vždyť jak může Evropě uškodit, když se bude rodit více Maďarů? Copak Maďaři jsou nějaká méněcenná rasa, nebo co? To jsem prostě nepochopil,“ ohodnotil to ekonom.

Popsal další důvod, proč v Evropě klesá porodnost, a tím je penzijní systém. „Dá se velice pěkně ukázat na velmi silnou zákonitost, že čím je penzijní systém štědřejší, tím mají lidé menší motivaci k tomu, aby měli vůbec nějaké děti. V dřívějších staletích, kdy penzijní systémy neexistovaly, byl každý odkázán na rodinu – a všichni věděli, že ten, kdo byl z nějakých důvodů bezdětný, je odkázán na nějaké milosrdenství obce nebo sousedů – a že se mu nevede moc dobře. Všichni to viděli, měli to před očima. A tak se samozřejmě snažili o to, mít rodiny, které byly příslušně početné a byly také daleko semknutější než rodiny v současné době, protože sociální roli péče o staré a nemohoucí převzal stát. A když to převzal stát, tak samozřejmě také převzal lidem prostředky, které by na to jinak měli k dispozici,“ kritizuje Kohout současnou situaci.

Dodal, že v západní Evropě se za rodinu považuje otec, matka a děti – zatímco na východě se do ní počítají i další příbuzní a tato rodina na sebe více spoléhá. Ale s tím přichází i nevýhoda, že když se jednomu z rodiny daří, okamžitě se u jeho dveří vyrojí příbuzní s prosbami a žádostmi o půjčky či dary. „To je důvod, proč se notoricky nedaří Africe, protože Afrika je založena na kmenovém systému. A když se nějakému členu kmene začne ekonomicky dařit, tak se všichni postaví do fronty a chtějí příspěvek,“ tvrdí ekonom.

Kohout se také pohoršil nad myšlenkou, že mít děti je neekologické. „Myslím si, že toto jde úplně proti principům lidské civilizace. Je to ztráta úplně všeho, co naši civilizaci udělalo naší civilizací,“ říká. Okomentoval také nápad kompenzovat malou porodnost migrací. Prý není příznivec stoprocentně uzavřených hranic, ale migranti musí pocházet z kulturně kompatibilních zemí. A obviňuje levici z cynismu: „Levicoví politici v tom mají převážně velmi jasno – čím více imigrantů, tím více chudých, a čím více chudých, tím více levicových voličů. Myslím, že je to opravdu takto cynické.“

Pomáhat zemím, ze kterých migranti přicházejí, podle něj není řešením. „Cesta do Evropy je záležitostí těch, kteří jsou na tom relativně ekonomicky dobře, to znamená, že musí mít nějaké úspory, musí mít přístup k internetu a zpravidla i nějaký mobilní telefon, aby mohli komunikovat. Takže to není tak, že by odcházeli trpící a hladovějící, ale odcházejí ti, kteří se mají na africké poměry poměrně dobře, ale chtějí se mít ještě lépe v Evropě.“

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…