To je vzteku: Matteo Salvini premiérem. Padají silná slova. Zde jsou fakta

13.08.2019 12:14

V Itálii se pomalu, ale jistě schyluje k předčasným volbám. Matteo Salvini prohlašuje, že v současné koalici již není možné pokračovat a podal návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Zbývá určit kdy. Podle končícího koaličního partnera nadřazuje svoje zájmy nad zájem vlády, ale dle průzkumů Liga suverénně vyhraje volby. Padla i slova o supech a daru pro pravici.

To je vzteku: Matteo Salvini premiérem. Padají silná slova. Zde jsou fakta
Foto: Repro Twitter
Popisek: Italský ministr vnitra Salvini

Jak se zdá, křehká koalice v Itálii se definitivně rozpadá. Dnes se má italský senát sejít a domluvit se na datu, kdy dojde k vyslovení nedůvěry vládě. Politické špičky se totiž na průběhu nedokázaly dohodnout, informuje deník Guardian. Lídr Ligy Matteo Salvini inicioval vyslovení nedůvěry vládě již minulý týden. Dle Guardianu chce Salvini zužitkovat svou popularitu a hlasovat již 14. srpna, v čemž ho prý podporuje Forza Italia bývalého premiéra Berlusconiho a Bratři Itálie. Mělo by se tak stát po památečním obřadu k výročí pádu Morandiho viaduktu.

Anketa

Podpořili byste zrušení Senátu?

95%
5%
hlasovalo: 13028 lidí

Hnutí pěti hvězd a Partito Democratico (Demokraté) a další strany jsou dle Guardianu pro 20. srpna. Salvini prý pohrozil, že z vlády stáhne svých 7 ministrů, aby vládu definitivně pohřbil. Pokud dojde k vyslovení nedůvěry, vláda bude muset být rozpuštěna a nové volby uspořádány do 70 dní.

Luigi Di Maio, lídr Hnutí pěti hvězd obvinil údajně Salviniho, že nadřazuje své zájmy zájmům vlády. Předčasné volby mu prý nevadí, ale nejdříve by chtěl schválit reformu, která sníží počet poslanců a senátorů na 605 z dosavadních 951. Jak píše Guardian, rozhodnutí rozpustit vládu a vyhlásit nové volby spočívá na prezidentu Sergiu Matarellovi, který je momentálně na dovolené. Teoreticky by mohl navrhnout vládu odborníků, ovšem toto opatření je prý u Italů nepopulární.

Matteo Salvini se v poslední době často objevoval na italských plážích, dle Guardianu proto, aby přesvědčil voliče, aby mu dali „plnou moc zachránit Itálii“. Guardian hovoří o 39 procentech v posledních průzkumech, poslední průzkum Termometro Politico dle profilu Europe Elects však Salvinimu přisuzuje 36 %.

Podle politických odborníků z Itálie „nezbývá v současném parlamentu života“ a očekávaný scénář jsou předčasné volby v říjnu. Média zmiňují, že Matteo Renzi, předchozí premiér Itálie, navrhuje dočasnou vládu, ovšem vzhledem k tomu, že je mezi voliči nepopulární, tak s ním strany odmítají spolupracovat. Luigi Di Maio se prý nechal slyšet, že s Renzim nikdo u jednoho stolu sedět nechce, zakladatel Hnutí pěti hvězd ho údajně nazval supem a lídr Demokratů si myslí, že něco takového by byl „dar z nebes pro nebezpečnou pravici“.

Stanice BBC připomíná, že na stole je také otázka italského rozpočtu, který musí Itálie do konce října předložit Evropské komisi. Pokud by se tak nestalo, hrozilo by automatické navýšení daňové sazby od 1. ledna. Čemuž se podle BBC Hnutí pěti hvězd a Demokraté chtějí za každou cenu vyhnout.

Celý článek ZDE a ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…