To jsou změny. Musk koupil Twitter. Šéfové dostali padáka, ochranka je vyvedla z budovy

28.10.2022 7:46

Elon Musk se po dlouhých peripetiích stal vlastníkem sociální sítě Twitter. Jeho prvním krokem bylo propuštění vrcholných manažerů. O práci ale zřejmě přijde daleko víc lidí. Zároveň Musk částečně odtajnil cíle, se kterými firmu kupoval. Mimo jiné chce omezit nenávist, která se poslední dobou z Twitteru šíří, ale zároveň také cenzuru.

To jsou změny. Musk koupil Twitter. Šéfové dostali padáka, ochranka je vyvedla z budovy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Krátce poté, co se ujal vedení Twitteru, Musk údajně sesadil několik vysokých představitelů firmy, včetně generálního ředitele Agrawala, šéfa financí  Neda Segala a šéfa bezpečnosti Vijayi Gaddeho.

Agrawal a Segal byli v době uzavření dohody na ústředí Twitteru v San Franciscu a když byla dohoda uzavřena, byli ochrankou eskortováni, uvedla agentura Reuters.

Podle Agentury Bloomberg Elon Musk požádal své specialisty z Tesla Inc., aby se setkali s šéfy jednotlivých divizí společnosti Twitter a seznámili se s jejím provozem. A také prověřili naprogramování aplikace.

Produktoví specialisté Twitteru tak na ústředí firmy v San Francisku předali lidem z Tesly všechny hesla a kódy, aby se mohli seznámit s chodem společnosti a předat informace Muskovi.

Co se týká Muskovým cílů, chce podle Agentury Reuters Musk vyhlásit válku spamovacím botům, zpřístupnit algoritmy, které určují, jak je obsah prezentován uživatelům, a zabránit tomu, aby se z platformy šířila nenávist a rozdělování společnosti. Zároveň s tím chce ale také omezit cenzuru.

Podrobnosti, jak svých cílů dosáhne, ale Musk zatím nezveřejnil. stejně jako zůstávají v utajení lidé, kterým svěří vedení Twitteru.

Řekl ale, že plánuje rušit některá pracovní místa , takže se nyní přibližně 7 500 zaměstnanců Twitteru bude obávat o svou budoucnost. Uvedl také, že nekoupil Twitter, aby vydělal více peněz, ale aby se pokusil pomoci lidstvu, které miluje.

„Důvod, proč jsem si pořídil Twitter, je ten, že pro budoucnost civilizace je důležité mít společnou digitální platformu, kde lze zdravě diskutovat o širokém spektru názorů, aniž bychom se uchýlili k násilí,“ uvedl doslova podle agentury Bloomberg Musk.

Ten se ani před uzavřením této akvizice nikdy nebál velkých teatrálních gest, což potvrdil i v San Franciscu, když do centrály Twitteru vstoupil symbolicky s umyvadlem v ruce a na svém profilu na Twitteru změnil popis na šéfa - „Chief Twit“.

Snažil se také uklidnit obavy zaměstnanců, že se blíží velké propouštění, a ujistil inzerenty, že jeho minulá kritika pravidel platných v současné době na Twitteru nepoškodí jeho přitažlivost a oblibu. Přesto ale Twitter podle něj nemůže být základnou pro ty, kteří chtějí zveřejňovat cokoli bez následků.

Musk také naznačil, že vidí Twitter jako základ pro vytvoření „super aplikace“, která nabídne vše od převodů peněz po nakupování.

"Dlouhodobý potenciál Twitteru je podle mého názoru řádově větší než jeho současná hodnota," řekl k tomu Musk.

Dodejme, že Elon Musk již dříve avizoval, že pokud Twitter koupí, zruší zákaz pro Donalda Trumpa, který byl z této sociální sítě odstraněn po tzv. útoku na Kapitol.

Bývalý americký prezident ale tehdy reagoval tím, že se na platformu nevrátí. Místo toho spustil svou vlastní aplikaci pro sociální média Truth Social.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…