To se poslancům nepovedlo. Seberou vám dům a ani se to nedozvíte

31.05.2013 7:41

Poslanci dlouhou dobu přemýšlejí, jak chránit vlastníky nemovitostí před podvodníky. Výsledkem jejich úvah je návrh zákona, podle kterého na sebe mohou různí filutové přepisovat cizí majetky mnohem snadněji a vlastníci se o tom ani nedozví. Vadu, jejíž příčinou byl zmatek při hlasování, se pokusí napravit senátoři.

To se poslancům nepovedlo. Seberou vám dům a ani se to nedozvíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Manželé Peakovi prodali vilu v Troji za 57 milionů. V časech realitní krize velice slušné, nemyslíte?

„Návrh byl veden snahou předcházet podvodům, ale důsledky jsou opačné,“ konstatuje pro Hospodářské noviny Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního. Zákonodárci původně chtěli, aby každý vlastník dostal informaci, že se s jeho nemovitostí na katastrálním úřadě něco děje, případně aby mohl rychle reagovat na návrhy podvodníků.

K předloze však bylo v Poslanecké sněmovně navrženo mnoho pozměňovacích návrhů. Jeden z nich v jednom z bodů vyměnil termín „vlastník“ za termín „účastník řízení“. Kvůli tomu - a dalším změnám - si tak vlastník může vybírat způsob informování o dění v katastru pouze při správním řízení vkladu do katastru.

Podvodník si tak může zfalšovat návrh na vklad, tím získá právo výběru způsobu vyrozumění, následně může nahlásit vlastní telefonní číslo či e-mailovou adresu, a když se pak pokusí s majetkem manipulovat, skutečný vlastník se nedozví vůbec nic.

Předseda Občanského sdružení majitelů nemovitostí Tomislav Šimeček hovoří v souvislosti s produktem poslanecké tvořivosti o „paskvilu“. Chyby si však jsou vědomi i senátoři, kteří mají o předloze hlasovat v červnu a pokusí se chybu napravit. Průtahy se schvalováním by ale mohly vést k tomu, že se návrh nepodaří uvést do praxe od začátku příštího roku, jak bylo zamýšleno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…