To se v Berlíně líbit nebude. Itálie se vrací k jádru

10.05.2023 22:20

Itálie by se po uzavření jaderných reaktorů v roce 1987 měla znovu obrátit k jaderné energii. Parlament v úterý schválil vládní plán na zařazení jaderné energie do vládního mixu. Italské ministerstvo životního prostředí uvedlo, že „jaderná energie čtvrté generace je podle vědců čistá a bezpečná“. Předsedkyně italské vlády Giorgia Meloniová se při návštěvě Prahy vyjádřila ke kritice přicházející z Francie. Popřela však, že by mezi oběma státy byl nějaký problém. Kritika její vlády zazněla i ze Španělska.

To se v Berlíně líbit nebude. Itálie se vrací k jádru
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předsedkyně Fratelli d'Italia, Giorgia Meloniová

Italský parlament podpořil vládní plán na navrácení k jaderné energii. Jaderného programu se Itálie vzdala na základě referenda z roku 1987, veškeré jaderné reaktory pak byly odstaveny z provozu do roku 1990 v rámci snahy o dekarbonizaci Itálie. Předsedkyně vlády Giorgia Meloniová obnovu jaderných elektráren již od začátku svého funkčního období podporuje.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28040 lidí
Dekarbonizační úsilí má podle ministerstva životního prostředí pokračovat i nadále, uvedlo v prohlášení po schválení plánu parlamentem: „Nyní budeme diskutovat s našimi evropskými partnery a s maximální pozorností vyhodnotíme, jak ji začlenit do národního energetického mixu příštích desetiletí s cílem dosáhnout i s pomocí jaderné energie dekarbonizačních cílů stanovených Evropskou unií.“

Ministerstvo dále uvedlo, že výzkum a testování v jaderné energetice v posledním desetiletí znatelně pokročilo a „jaderná energie čtvrté generace je podle vědců stejně bezpečná jako čistá“.

V úterý schváleném plánu stojí, že jaderná kapacita ze sedmi jaderných elektráren by do roku 2050 měla dosahovat 35 gigawattů. Zařazením jaderné energie do energetického mixu Itálie má podle plánu znamenat, že její výrobci budou mít zaručený prodej veškeré své produkce prostřednictvím kontraktů určených pro nízkouhlíkové technologie s následným snížením finančních nákladů.

Ke schválení návrhu návratu k jaderné energii se kriticky staví místopředseda italské poslanecké sněmovny Sergio Costa. Čistá a udržitelná energie podle něj neexistuje. „Mluvíme o jaderné energii čtvrté generace, která ve skutečnosti neexistuje. Jaderná energie definovaná jako čistá a udržitelná, což je chiméra, neexistuje v žádné zemi,“ uvedl pro zpravodajský server Montel. Zavedení této technologie je podle Costy navíc „neslučitelné s naléhavostí, kterou nám diktuje klimatická krize, kterou už nyní zažíváme“. Místopředseda sněmovny s plánem nesouhlasí i proto, že je v nesouladu se dvěma referendy (první proběhlo v roce 1987 a druhé v roce 2011), ve kterých Italové zaujali odmítavý postoj k jaderné energetice.

Kritika na vládu Meloniové nedávno zazněla z Paříže. Její migrační politiku označil podle agentury ANSA ve středečním článku deníku Le Figaro francouzský politik Stéphane Séhourné jako „nespravedlivou, nehumánní a neefektivní“. Přisadil si i francouzský ministr Vnitra Gérald Darmanin. Podle něj Meloniová není schopna vyřešit migrační problémy země, na jejichž základě byla do funkce zvolena. Darmanin z toho usuzuje, že to dokládá neschopnost krajní pravice takovéto problémy řešit.

Na základě těchto výroků zrušil svou cestu do Paříže ministr zahraničních věcí Itálie Antonio Tajani.

Giorgia Meloniová ve středu dorazila na zahraniční návštěvu do České republiky. S premiérem Petrem Fialou se setkala krátce po poledni v Kramářově vile. Řešila se norma EURO 7, ale i bezpečnostní, obranná a energetická situace. Právě v Praze se italská premiérka vymezila proti kritice zaznívající z Francie.

„Domnívám se, že se politika vedená jinými vládami používá pro vyrovnání účtů doma. Z hlediska politiky i protokolu se mi to nezdá jako ideální věc,“ sdělila Meloniová novinářům při návštěvě Prahy. „Nevíme o žádném problému mezi Itálií a Francií,“ uvedla dále a dodala, že na mezinárodních setkáních v nadcházejících dnech bude mít pro rozhovor s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem mnoho příležitostí.

Kritika vlády Meloniové zazněla i ze Španělska, konkrétně od vicepremiérky španělské levicové vlády Yolandy Díazové. Negativně se vyjádřila o balíčku opatření o fungování trhu práce, který Meloniová schválila na začátku května. Podle Díazové tato opatření sníží ochranu zaměstnanců a jsou ve střetu s jejich zájmy.

Meloniová na toto prohlášení reagovala s tím, že Díazová dobře nezná situaci Itálie. Slova španělské vicepremiérky dále považuje za výsledek obtíží ve španělské domácí politice. Na konci května se totiž ve Španělsku mají konat komunální volby, na konci roku i ty do parlamentu. Meloniová uvedla, že Itálie zaznamenala velký nárůst „stálých pracovních smluv“ a ty zaručují zaměstnancům ochranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…