To už takhle nejde, někam vlétnout a dělat tam pořádek. Irák, Libye, Sýrie. Dnes už je vše jinak, i s dalajlámou. Lubomír Zaorálek vystřihl projev, na který zůstanete hledět

11.11.2016 20:21

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se při dnešním projevu v Poslanecké sněmovně velmi rozohnil. Nechybělo téma zahraniční politiky či amerických prezidentských voleb, v nichž zvítězil Donald Trump. Vyjádřil se také k přijetí dalajlámy.

To už takhle nejde, někam vlétnout a dělat tam pořádek. Irák, Libye, Sýrie. Dnes už je vše jinak, i s dalajlámou. Lubomír Zaorálek vystřihl projev, na který zůstanete hledět
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

Ve svých slovech Zaorálek mimo jiné řekl, že nerozumí té politizaci přijetí 14. dalajlámy. „Úplně zbytečné politizaci, která se takovýmto způsobem dnes nikde neděje, protože, nezlobte se, ale Jeho Svatost 14. dalajláma o žádnou politizaci nestojí. On vlastně vůbec nestojí o to, aby byl někde politicky přijímán. To si dovolím tvrdit, že vím naprosto jistě, protože znám jeho názory,“ uvedl Zaorálek a přijetí označil jako chybu vládní koalice.

„A já jsem si vždycky říkal, když jsem měl možnost začít dělat tuhle práci, že nebudu opakovat chyby minulosti, protože vím dobře, že tohle se v ČR opakovaně stávalo. Nejsem tady od toho, abych rekriminoval a vracel se k tomu, ale nám se podařilo v minulých 15–20 letech, a ne se vzdálenými zeměmi, dokonce se sousedy, docela zásadně zhoršit vztahy prostě proto, že jsme nedrželi slovo,“ rozohnil se Zaorálek s tím, že nejde o servilitu. Rozhovořil se pak o tom, že rozhodně nestačí pragmatické vztahy s Čínou. „My skutečně potřebujeme politické vztahy. To je absolutní pravda,“ uvedl. Zaorálek následně mimo jiné citoval z díla Ferdinanda Peroutky, což vyvolalo smích v sále. „Prvním a rozhodujícím znakem politické činnosti je něco vykonat, a ne si jenom něco myslet nebo prohlašovat,“ řekl.

Svá slova poté stočil k americkým volbám. „Četl jsem, že teď, když takto dopadly volby v Americe, je příležitost, aby se ministerstvo zahraničí stalo jestřábem a uhodilo na Rusko, protože Spojené státy mění svou pozici. To jsou dalekosáhlé úvahy, podle mě ne moc přesné,“ zmínil Zaorálek, že jinde si zase přečte, že se moc bojí.

Významným momentem uplynulých voleb pro něj byl nešťastný výrok, který utekl z úst paní Hillary Clintonové, když řekla, že velká část voličů pana Trumpa jsou ubožáci. „A pak není divu, že Donald Trump se stal mluvčím právě těch ubožáků, těch lůzrů. Těch, kteří nejsou vítězi globalizace. A je to docela kuriózní, co máme dnes ve Spojených státech. Republikánská strana se stává dnes mluvčím outsiderů. To je něco naprosto nového, co jsme neměli, a uvidíme, jak se s tím vypořádá. Je to pozoruhodná volba, kterou se republikánská strana s Donaldem Trumpem vydala,“ uvedl.

Závěrem se pak velmi rozohnil nad českou zahraniční politikou. „Tady v této zemi byly v minulosti hlasy v zahraniční politice, v roce 2003, dnes se k tomu už nikdo nehlásí, ale tady bylo plno těch, kteří říkali, že musíme zaútočit na Irák, že tohle je politika Západu, tohle má být evropský postoj. Kolik bylo těch, kteří tomu čelili? A když jste řekli, že to je špatně, že to je nepromyšlené, tak vám řekli – ztichněte, nepatříte k Západu, chováte se nepatřičně, měli byste mlčet. Tak to bylo v roce 2003,“ vzpomněl na Irák a následně i na Libyi.

„A co víc, mohl bych vám sdělit jména těch, kteří tady v zahraniční politice říkali: v Sýrii, vtrhněme tam, svrhněme Asada! To byla také česká zahraniční politika a tohle se také pokládalo za politiku Západu. Všechno se pokládá za politiku Západu. Já tvrdím, že to byla špatná politika. A dnes už to není politika Evropy,“ dodal s tím, že příklad velkých gest patří spíše do orientální despocie než na Západ. 

Původní text ZDE.

„Já teda ten Západ chápu jinak. Já ho chápu jako kritické prostředí, ve kterém se prosadí ti, co kriticky myslí. To je Západ pro mě. A naopak konformní postoje, ty tam podle mě naopak moc velkou cenu nemají, ani vás moc neberou jako partnera. A doufám, že tohle bude pro Západ platit i do budoucna,“ dodal. „My nejsme schopni měnit režimy na Středním východě tím, že tam vtrhneme, my nejsme schopni tam nastolovat to, protože nám po tom úplně tak moc nic není. Dnes máme zkušenost, že někam vtrhnout a udělat tam pořádek, to je zatraceně těžká věc, která se bohužel chronicky nedaří. A to není zbabělost, když tady dnes tvrdím, že tohle je daleko rozumnější přístup,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…