Tohle chvilkaře zabolí: Nevolený shluk. Na úrovni Vrabela

17.11.2022 20:10 | Ze sítí

Režisér prof. Jiří Svoboda se vyjádřil k protestům kolem České televize a postavil se za jejího generálního ředitele Petra Dvořáka i za předsedu Rady ČT Pavla Matochu. „Milion chvilek ‚pro demokracii‘ je nikým nevolený shluk ambiciozních lidí stejné váhy, jakou má sdružení vedené panem Vrabelem, které organizuje demonstraci proti informační úrovni, jakou přináší zpravodajství a publicistika ČT,“ srovnal obě protestující iniciativy.

Tohle chvilkaře zabolí: Nevolený shluk. Na úrovni Vrabela
Foto: Repro XTV
Popisek: Režisér Jiří Svoboda

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
Režisér Svoboda podotkl, že v České televizi pracuje 53 let a bezesporu podporuje její existenci „jako kulturní instituce, téže hodnoty, jakou má pro českou veřejnost Národní divadlo, či Filharmonie“.

„Podporuji ředitele Petra Dvořáka, který je patrně nejlepším ředitelem za dobu, co v ČT působím,“ ocenil Jiří Svoboda zároveň vedle práce ČT i jejího generálního ředitele.

Slova jeho podpory následně zamířila i k Radě ČT a k jejímu předsedovi. „Rada České televize je demokraticky vytvořený orgán v souladu s českými zákony. Sleduji jednání Rady ČT a musím prohlásit s plnou odpovědností, že Rada ČT jako orgán zastupující občany je orgán stejně suverénní, jako NKÚ a různé kontrolní parlamentní komise,“ podotkl Svoboda s tím, že podle něj je předseda Rady ČT Pavel Matocha „čestný člověk“ a že řídí Radu ČT podle jeho přesvědčení „po celou dobu naprosto demokraticky a naprosto kompetentně“.

„Naopak Milion chvilek ‚pro demokracii‘ je nikým nevolený shluk ambiciozních lidí stejné váhy, jakou má sdružení vedené panem Vrabelem, které organizuje demonstraci proti informační úrovni, jakou přináší zpravodajství a publicistika ČT,“ vyjádřil se k výtkám aktivistů ze spolku Milionu chvilek, kteří například v minulosti tvrdili, že prý Matocha veřejnoprávní televizi „ničí“.

Svoboda přirovnal zmíněný spolek Milion chvilek ke sdružení Ladislava Vrabela – lídra protivládních demonstrací, který na 17. listopad svolal další protest s podtitulem Česká republika na 1. místě, která tentokrát míří k České televizi.

„Demonstranti mířící na Kavčí hory žádají, aby ČT odvysílala desetiminutový projev jejich představitele na ČT1 a ČT24. Takto to nefunguje. Program ČT určují pravidla, kodexy, standardní postupy. Ne tlak. ČT projevy na přání vysílat nemůže. A nebude,“ reagovala na to veřejnoprávní televize.

„Na demonstraci názorů v souladu s Ústavou ČR mají všichni občané ČR právo. A váha všech hlasů, vystupujících na tribuny, je stejná. Sdružení vedené panem Vrabelem je přesvědčené, že generální ředitel Petr Dvořák není dobrým ředitelem. Představitelé ‚Chvilek‘ jsou opačného názoru,“ komentoval režisér Jiří Svoboda názorový střet obou uskupení občanů – a podotkl, že „vtisknout si do názvu demokracii je báječná věc, je to však pouze marketingová značka s nulovým obsahem“.

Upozornil, že předseda Rady ČT Matocha je „demokraticky zvoleným členem Rady ČT a jejími členy demokraticky zvoleným předsedou“. A to dle Jiřího Svobody – „Na rozdíl od Milionu chvilek má demokratickou legitimitu, kterou hnutí Milion chvilek nemá.“

„Demokratická legitimita se získává ve volbách – ne v deklaracích ambicozních jedinců, kteří si berou občany jako rukojmí,“ poznamenal závěrem k Milionu chvilek a k Vrabelově demonstraci.

Předseda Rady ČT Pavel Matocha podporu od režiséra Svobody ocenil a poděkoval mu za podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…