Toho zničím! Advokát Rajchl bouřil k Ukrajině. A vyřídil si účet

09.05.2022 12:14 | Ze sítí

O Ukrajině a tamním konfliktu se u příležitosti oslav konce 2. světové války vyjádřil advokát Jindřich Rajchl. „To není naše válka. Je to válka mezi Ukrajinou a Ruskem, mezi dvěma suverénními státy,“ prohlásil a dodal, že on si svou stranu vybral. Mír. „Je nesmysl přilévat olej do ohně za situace, kdy ten oheň se může velmi rychle rozhořet až k nám,“ řekl dále. A vychutnal si také Jana Cempera, šéfredaktora webu Manipulátoři.

Toho zničím! Advokát Rajchl bouřil k Ukrajině. A vyřídil si účet
Foto: Repro Facebook
Popisek: Advokát a zakladatel Charty 2022, Jindřich Rajchl

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
Včera v rámci výročí konce druhé světové války proběhlo na náměstí Republiky veřejné shromáždění za mír & svobodu slova. Mezi řečníky byl i advokát Jindřich Rajchl, zakladatel Charty 2022. Ten nejdříve konstatoval, že ani není potřeba mít právní vzdělání na to, aby člověk poznal, že Česko není ve válce. „Není to naše válka, je otázka, jaký k té válce zvolíme přístup, ale rozhodně ve válce nejsme, to je naprosto evidentní fakt. Pokud pan premiér říká něco jiného, pak lže. Dle mého názoru se dopouští trestného činu,“ prohlásil a povzdechl si, že v Česku nefungují pojistky demokratického státu, které by premiéra pohnaly k zodpovědnosti. „Ale jednou na to přijde, uvidíte,“ dodal.

O tzv. orálních zločinech, tedy že někdo něco podporuje, poznamenal, že když se učil právo, tak profesoři říkali, ať tyto pasáže přeskakuje, protože se jedná o pozůstatek z doby komunismu. A doplnil, že zakázána je pomluva. Ale když premiér Fiala prohlásil, že zablokované weby jsou placeny a řízeny z Ruska, o čemž ovšem nejsou důkazy, tak se nestalo nic. „Nejde jen o to, co říkáte, ale také kdo to říká. Oni mohou říkat všechno, my nemůžeme říkat nic,“ shrnul na základě zkušeností z posledních dvou let.

Komentoval témata setkání, totiž mír a svobodu slova, podotkl, že před dvěma lety se nezdálo, jak jsou tyto dvě hodnoty křehké. Dle něho to začalo už tím, že se začalo používat slovo dezinformátor. V té souvislosti připomenul šéfredaktora webu Manipulátoři, Jana Cempera. „Který se mimochodem bál jít se mnou do souboje. Odmítnul to, protože se bojí, že by prohrál. Za pět minut bych ho zničil,“ holedbal se advokát. Ale podle něho není problém to, že Cemper něco píše, ale že mainstreamová média v čele s ČT ho berou jako bernou minci, ačkoliv jsou to „bludy jednoho člověka za počítačem“.

O médiích mluvil Rajchl i ve vztahu k válce na Ukrajině. „Je to neuvěřitelné, co se tady za ty dva měsíce stalo. Vidíme, jakým způsobem nás dnes a denně masírují média. Že se jedná o naši válku, že my jsme ve válce a že je potřeba, abychom se do té naší války zapojili. Není tomu tak, to není naše válka. Je to válka mezi Ukrajinou a Ruskem, mezi dvěma suverénními státy. Pokud nám někdo tady tvrdí, že si musíme vybrat jednu stranu, tak já vám říkám, jakou stranu jsem si vybral. Vybral jsem si stranu míru, za tu jsem připraven bojovat, za tu jsem připraven se vyjadřovat a vyzývat pro ni všechny lidi ve svém okolí. Protože jedině mír je v zájmu občanů České republiky.“

„Je nesmysl přilévat olej do ohně za situace, kdy ten oheň se může velmi rychle rozhořet až k nám,“ prohlásil advokát a dodal, že by se zvláště na výročí nemělo zvyšovat riziko, že se hrůzy druhé světové války budou opakovat. Český premiér by podle něj měl vyzývat k jedinému, k co nejrychlejšímu uzavření příměří, protože čeští občané si přejí žít v míru, žít v prosperitě a ve svobodě.

Svá slova pak shrnul na sociálních sítích:

Dnes si my i celá Evropa připomínáme ukončení nejtragičtějšího válečného konfliktu všech dob.

Ještě dnes si pamatuju, jak mi můj dědeček, který v ní bojoval, vyprávěl o hrůzách, které se v té době děly. My, občané České republiky, bychom na to neměli zapomenout.

Měli bychom mít na paměti to, jaké utrpení válka přináší, o to více, že právě nyní se jeden z ozbrojených konfliktů odehrává několik set kilometrů od našich hranic.

Válku zahájilo Rusko, o tom není pochyb. Současně je ale třeba si uvědomit, že to není válka naše, je to válka rusko-ukrajinská. Válka, jež je důsledkem neschopnosti nejen těchto dvou zemí spolu navázat korektní vztahy a neochotou v podstatě celého světa trpělivě hledat mírové řešení. A to ideálně ještě před vypuknutím tohoto ozbrojeného konfliktu.

Naši politici a mainstreamová média nás dnes a denně přesvědčují, že si musíme vybrat jednu zemi, na jejíž straně budeme neochvějně stát. A že tou stranou musí být Ukrajina.

Já jsem přesvědčen, že bychom měli humanitárně, ovšem zcela adresně a nikoliv plošně, pomáhat, avšak, že není třeba si vybírat jednu stranu, nýbrž naši pozici. Pozici, která je plně v souladu se zájmy České republiky a jejich občanů.

A naší pozicí by měl být mír. Není třeba být na straně jednoho či druhého znesvářeného státu, je třeba být na straně míru. Naše politická reprezentace by neměla přilévat olej do ohně, nýbrž aktivně apelovat na co nejdřívější uzavření příměří a ideálně se i pokusit mírová jednání zprostředkovat.

Čím dříve bude na Ukrajině mír, tím lépe pro Českou republiku a pro naše občany. A konec konců i pro Ukrajince a pro Rusy.

Proto nerozfoukávajme plamen války s naivní představou, že sežehne naše nepřátele, zatímco nás se ani nedotkne, ale hasme tento požár co nejsilněším proudem racionality a apelu na zintenzivnění mírových jednání.

Dnes bychom si více než jindy měli uvědomovat, že stačí jedna malá chyba a tenhle plamen sežehne úplně všechny.

Nebojujme proto na jedné či druhé straně válečného konfliktu, bojujme za mír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…