Tomu se říká cenzura. Profesor Jirák, legenda médií, Fialově vládě

11.07.2022 13:24 | Glosa

Přední mediální odborník a legendární pedagog Jan Jirák se ve svém komentáři pro Deník.cz vyjádřil k dezinformacím, které nás podle jeho slov zřejmě ohrožují – a to tak vážně, že předseda vlády zřídil post vládního zmocněnce. Jirák také připomněl, jak v březnu přišel zákaz činnosti webů označených právě jako dezinformační.

Tomu se říká cenzura. Profesor Jirák, legenda médií, Fialově vládě
Foto: FSV UK
Popisek: prof. Jan Jirák

„Slovo dezinformace označuje lež, tedy sdělení, v němž někdo vědomě použije věcně nesprávnou informaci s cílem dosáhnout tímto klamem pro sebe žádoucího účinku. Věcně nesprávné informace se dají s trochou námahy odhalit. Takové činnosti se říká fact-checking, česky – ověřování faktů. Jenže v našem prostředí nejde vždy o lživá fakta, tady se slovo dezinformace používá a chápe volněji. Podstatou často není vědomě podsunutá věcná nesprávnost, ale odlišný výklad událostí, tedy prezentace jiného názoru. Je-li takový názor podložený fakty a argumenty, jde o interpretaci (třebas odlišnou od většinové). Je-li výklad klamavý, jde o dezinterpretaci, tedy zařazení nějaké skutečnosti (třeba i věcně správné) do kontextu, který je zavádějící a sugeruje pro autora výhodnou představu o tom, co se děje či dělo,“ vysvětluje Jirák ve svém komentáři.

A hned dodává, že právě zpravodajství o rusko-ukrajinském konfliktu lze využít jako učebnici dezinterpretací, kdy asi nelze nepochybovat o tom, že obě válčící strany se snaží ovlivňovat veřejné mínění ve svůj prospěch. „Česká média pracují především s informacemi a obrazovými materiály z Ukrajiny, a tak nám nabízejí vcelku spolehlivý obraz (dez)interpretace, kterou předvádí ukrajinská strana. Namátkou: V této válce už dlouho nejsou v nabízených záběrech mrtví Rusové, jen Ukrajinci,“ zmínil Jirák, že válečný střet je najednou (dez)interpretován jako jednostranné utrpení.

„Což vede k zásadní otázce: Co znamenalo zastavení zmíněných webů a co bude dělat zmocněnec pro dezinformace?“ zeptal se Jirák a hned uvedl možné vysvětlení: „Stát se nadechl k zásadní kontrole veřejně prezentovaných názorů prováděné pod taktovkou tajných služeb. Ale tomu se běžně říká cenzura, ne boj s dezinformacemi…“ zmínil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…