USA zabíjejí tisíce lidí a říkají, že tím stabilizují. Ukrajina? Jako kdyby v roce 1980 Mexiko přešlo k SSSR, píše světoznámý americký intelektuál

21.04.2015 9:41

Americký server Zerohedge publikoval vyjádření amerického filozofa a levicového aktivisty Noama Chomského k rusko-americkým vztahům. Situace je vážná a zcela reálně prý hrozí válka. Podle Chomského by mohlo ničivému konfliktu zabránit, pokud by Ukrajina získala status neutrality a zavázala by se, že nikdy nevstoupí do NATO či jiné vojenské aliance.

USA zabíjejí tisíce lidí a říkají, že tím stabilizují. Ukrajina? Jako kdyby v roce 1980 Mexiko přešlo k SSSR, píše světoznámý americký intelektuál
Foto: Petr Kupka
Popisek: Noam Chomsky před budovou olomouckého kina Metropol, kde se zúčastnil besedy s veřejností

„Jen málokterý jedinec dokáže polarizovat veřejnost svými názory či jen svojí pouhou přítomností jako šestaosmdesátiletý filozof, politický komentátor a sociální aktivista Noam Chomsky. Má silné názory a zejména v posledních letech je proslulý svým politickým aktivismem a ostrou kritikou americké zahraniční politiky. Dokonce mu bylo pro jeho postoje vyhrožováno zabitím. Nedávno se hovořilo o tom, že jej údajně sledovala Liga proti hanobení USA. Chomsky tvrdí, že každá autorita je nelegitimní, častým terčem jeho kritiky jsou organizace typu Mezinárodního měnového fondu, Světové banky či GATT. V následujícím rozhovoru se Chomsky vyjádřil ke vztahům mezi Ruskem a Spojenými státy. Myslím, že jeho myšlenkové pochody rozhodně stojí za zaznamenání. Ať už s ním souhlasíte, či nikoli.“ představuje v úvodu Chomského šéfredaktor Zerohedge Tyler Durden.

Před několika dny proběhlo v americkém Kongresu veřejné slyšení, na kterém přítomní senátoři vyjadřovali znepokojení z ruské propagandy a vyzývali příslušné americké úřady k adekvátní reakci. Ruská média podle nich rozdělují společnost doma i v zahraničí a podávají zkreslený pohled o událostech na Ukrajině. Chomsky s tímto názorem polemizuje a tvrdí, že to samé se týká rovněž amerických médií. Jako příklad uvádí článek Petera Bakera publikovaný v americkém deníku The New York Times, kde jeho autor vyslovuje nedůvěru dohodě o omezení íránského jaderného programu. „Baker obviňuje Írán z destabilizace Blízkého východu a zmiňuje jeho podporu milicí v Iráku, které zabíjely americké vojáky. Pokud tedy Spojené státy napadnou cizí zemi, kde zabijí tisíce lidí, tak se jedná o stabilizaci. Jestli se tato země takovému útoku brání, tak prý destabilizuje region,“ podivuje se Chomsky.

celý text v angličtině najdete ZDE

Za největší problém současného světa považuje Chomsky napjaté vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy. Dle jeho názoru se nyní nacházíme nejblíže ničivé jaderné válce od počátku 80. let minulého století. Za jeden z důvodů považuje ukrajinský konflikt. „V mainstreamových denících je za hlavního viníka všeho zlého označováno Rusko. Ovšem v některých předních časopisech je možné si občas přečíst názory, které naopak dávají hlavní vinu Západu,“ vysvětluje Chomsky a odmítá, že by Spojené státy svými postoji ohledně ukrajinské krize sledovaly jen narušení vztahů mezi Evropou a Ruskem. „Myslím, že ten problém je poněkud složitější a jeho kořeny sahají až do dob rozpadu Sovětského svazu na počátku 90. let minulého století,“ konstatuje Chomsky s tím, že se tehdy řešilo mnoho otázek a jednou z klíčových byla budoucnost NATO.

„Existence NATO byla založena na ochraně hranic států západní Evropy před ruským nebezpečím. Po rozpadu SSSR však už nic podobného nehrozilo. Proto bylo skutečně ohromující, když poslední sovětský vůdce Michail Gorbačov souhlasil se spojením Německa a jeho vstupem do NATO. Vzhledem k historii to byl velmi neobvyklý tah,“ upozorňuje Chomsky a připomíná, že tehdejší západní diplomaté sovětskému vůdci přislíbili, že se NATO neposune ani o jeden metr na východ. „NATO se ovšem brzy dostalo i do východního Německa a dál na východ. Gorbačov a další ruští politici byli tehdy velmi rozzuřeni, ale Spojené státy jim sdělily, že šlo jen o ústní dohodu o nerozšiřování NATO na východ a v dalších letech se Severoatlantická aliance dostala až samotným hranicím Ruska,“ uvádí Chomsky.

Podle jeho názoru není možné, aby nějaký ruský vůdce toleroval možnost připojení Ukrajiny do struktur NATO. „Je to podobné, jako kdyby v Mexiku v roce 1980 svrhli vládu a nová vláda chtěla zemi připojit k Varšavské smlouvě. To by bylo pro tehdejší Spojené státy rovněž nemyslitelné,“ srovnává Chomsky a varuje před několika rezolucemi, které v poslední době schválil ukrajinský parlament. „Všechny ty rezoluce směřují ke vstupu do NATO. Situace je tedy vážná. Existuje jediné možné řešení, kterým je udělit Ukrajině status neutrality se závazkem, že se nikdy nestane součástí žádné vojenské aliance. Tento krok je naprosto reálný a pro Ukrajinu velmi pozitivní,“ má jasno Chomsky. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…