USA znovu zaútočily na pozice Húsíů. Pavel, Černochová i Lipavský tleskají

13.01.2024 9:20 | Monitoring

Dnes nad ránem americký torpédoborec USS Carney střelami Tomahawk zaútočil na další lokalitu v Jemenu kontrolovanou Húsíi v oblasti kolem Rudého moře. Podle stanice BBC by údery neměly vést k významné eskalaci konfliktu. Prezident ČR Petr Pavel na sociální síti X zmínil, že útoky Húsíů nelze tolerovat. „Pro terorismus není v našem světě prostor,“ vyjádřila se ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

USA znovu zaútočily na pozice Húsíů. Pavel, Černochová i Lipavský tleskají
Foto: Archiv
Popisek: Jemen

Síly USA časně zrána zaútočily na radarové stanice Húsíů v Jemenu, kvůli ohrožování komerčních plavidel v Rudém moři – a to den poté, co zahájila vlnu útoků na 28 míst v zemi, aby snížila schopnost Húsíů útočit na rudomořské lodě, informuje agentura Reuters s odvoláním na výpověď dvou amerických představitelů.

Americké centrální velení uvedlo, že tuto „následnou akci“ provedl torpédoborec USS Carney za použití pozemních útočných střel Tomahawk. Podle Húsíů americké bombardování zahájené v reakci na jejich útoky na komerční lodě v Rudém moři zabilo nejméně pět lidí a šest jich zranilo.

„13. ledna ve 3:45 (čas Saná) provedly americké síly úder proti radarové stanici Húsíů v Jemenu. Tento úder provedla USS Carney (DDG 64) za použití pozemních útočných střel Tomahawk a jednalo se o následnou akci na konkrétní vojenský cíl spojenou s údery uskutečněnými 12. ledna, jejichž cílem bylo snížit schopnost Húsíů zaútočit na námořní plavidla, včetně komerčních plavidel,“ uvedlo americké centrální vedení na sociální síti X.

Informovali též, že od 19. listopadu 2023 se húsíjští militanti pokusili zaútočit na plavidla v Rudém moři a Adenském zálivu již celkem 28krát. „Tyto nezákonné incidenty zahrnují útoky, při kterých byly použity protilodní balistické střely, bezpilotní letadla a řízené střely,“ uvedli na svém oficiálním účtu.

Prezident USA Joe Biden už v pátek varoval, že Húsíové mohou čelit dalším úderům, upozornil server AP.news.

„Ujistíme se, že odpovíme Húsíům, pokud budou pokračovat v tomto pobuřujícím chování, spolu s našimi spojenci," řekl Biden novinářům během zastávky v Emmaus v Pensylvánii. Húsíové jsou dle jeho názoru teroristickou skupinou.

Podle BBC americké údery k významnější eskalaci v regionu pravděpodobně nepovedou.

K útokům Húsíů se včera – tedy před následnými údery americké armády – vyjádřil prezident České republiky Petr Pavel. „Provokativní a nebezpečné útoky Hútíů na námořní dopravu v Rudém moři nelze tolerovat,“ napsal rázně. Akce americké armády je proto podle něj ospravedlnitelnou. „Vojenská akce našich spojenců je nezbytným krokem k zastavení rostoucího napětí v regionu a k obnovení bezpečnosti mezinárodních obchodních cest,“ dodal prezident na X.

„Pro terorismus není v našem světě prostor. Ať už je páchán ruskými agresory na Ukrajině, palestinskými vrahy v Izraeli nebo husíjskými povstalci prostřednictvím útoků na obchodní lodě v Rudém moři,“ připojila se s vyjádřením i ministryně obrany Jana Černochová z ODS.

Černochová uvedla, že ministerstvo obrany plně podporuje kroky americké i britské armády. V zájmu svobodného obchodu a bezpečí komerčních lodí se dle jejích slov Američani i Britové snaží „cílenými údery snaží eliminovat útočiště těchto teroristů“.

Pod svým příspěvkem ministryně obrany sdílela i oficiální vyjádření ministerstva zahraničních věcí, které též spojencům České republiky vyslovilo plnou podporu. „Plná podpora našim spojencům a partnerům v této nezbytné odstrašující akci,“ uvedlo ministerstvo zahraničí. Akce byla podle ministerstva vynucena kvůli „záměrné eskalaci útoků Húsíů proti námořní dopravě v Rudém moři“, a to navzdory jasným varováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tenhle náš svět je vážně nechutnej..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 13.01.2024 11:51:47
Největší světový terorista, pro něhož lidský život nemá za mák ceny, bombarduje po celém světě, kde se mu zamane a všichni na to čumí jak jelita. Ta největší špína tomu tleská... To už se snad všichni zbláznili? Kdy už si lidi uvědomí, že zahraniční politika USA zamrzla na úrovni mongolských válek?

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…