Ukážeme vám esemesky, na které Babiš odmítá odpovědět. Jde o velké kšefty na jednom jeho ministerstvu

03.02.2020 4:44

Manažerský premiér Andrej Babiš rozhodně neměří stejným metrem. Ačkoli se před časem nechal slyšet, že kvůli e-shopu na dálniční známky odletěli i poslední racci od Vltavy, jak prý křičel, v případě zakázky na nákup pasivních radarů srdnatě mlčí. ParlamentníListy.cz se přitom jeho stanovisko pokoušely získat několik dnů. Marně.

Ukážeme vám esemesky, na které Babiš odmítá odpovědět. Jde o velké kšefty na jednom jeho ministerstvu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Starostka Bláhová sděluje premiérovi, kdo dorazí na neveřejné jednání v nízkoprahovém centru, kde sídlí také osadní výbor.

Anketa

Bojíte se čínského koronaviru?

26%
74%
hlasovalo: 1794 lidí
Šok pro všechny jen trochu znalé dění na Ministerstvu obrany způsobila kauza s nákupem pasivních radarů. Ze Sněmovny dokonce zaznělo, že jde o další tunel na obraně. Ministra Metnara pravděpodobně čekají horké chvilky. Důkladná vysvětlení bude požadovat i ministrova předchůdkyně Karla Šlechtová, za jejíhož působení se počítalo s poloviční cenou. ParlamentníListy.cz získaly i další informace zevnitř armády, které vznášejí znepokojivé otázky ohledně zpracování posudku, kterým se resort ohání.

Ministerstvo obrany nedávno podepsalo smlouvu se společností Omnipol na nákup dvou pasivních radarových systémů Vera NG za 1,5 miliardy korun. Jenže až po podpisu smlouvy vyplula na povrch konečná cena, která je dvojnásobná proti původnímu předpokladu i tomu, s čím ještě nedávno počítala vláda i sněmovní výbor pro obranu.

Média navíc upozornila, že prakticky tentýž radarový systém před pár lety koupilo od stejné společnosti i NATO, které zaplatilo dokonce třikrát méně, než má aktuálně platit česká armáda.

Ministr Metnar i jeho podřízení se přes to všechno nákup snaží obhajovat a dodatečně vysvětlovat tak, že to prý nelze srovnávat. Údajně nejde o stejné systémy a nic předražené není, protože na to mají posudek.

Ministr obrany Metnar navíc na lednové tiskové konferenci potvrdil, že společnosti ERA má být za dodávku pasivního sledovacího systému vyplacena záloha ve výši 554 milionů korun, což je přibližně 30 procent z celkové částky. Ministr Metnar také potvrdil, že má být vyplacena záloha 277 milionů korun do 30 dnů od podpisu smlouvy a dalších 277 milionů korun do 31. 3. 2020 jako záloha. Dokončení předání kompletu radarů má přitom běžet až do roku 2023. Celkem tedy bude proplaceno 544 milionů korun, aniž česká armáda ještě dlouho dobu něco převezme. Překvapivý byl argument šéfa resortu. Šlo prý o nástroj, jak dosáhnout nižší ceny za nákup.

Jelikož ParlamentníListy.cz sledují vývoj Metnarových kroků delší dobu, obrátila se redakce taktéž na premiéra Andreje Babiše, který ho v červnu 2018 do funkce usadil. Předsedovi vlády jsme psali opakovaně, navíc vždy stejnou SMS zprávu, abychom mu ulehčili odpověď. Ačkoli je Babiš obvykle sdílný a rychlý, v případě zakázky, u které si řada odborníků ťuká na čelo, zaujal bobříka mlčení. Toho zřejmě ještě nezískal, protože mlčí doteď.

Vše je prý v pořádku (foto: Army.cz)

SMS byly odeslány ve čtvrtek a v pátek v 11:30 středoevropského času. Andrej Babiš tou dobou na mobilu byl, ovšem nereagoval.

Dobrý den, pane premiére, ministr obrany Lubomír Metnar prohlásil, že Vás neinformoval o navýšení ceny zakázky, protože to není jeho povinnost. Ve spojitosti s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem jste však řekl, že chcete všechny zakázky schválit vládou. Co si o kroku ministra obrany myslíte? Opravdu to není jeho povinnost a souhlasíte s navýšením zakázky na nákup radaru? Předem děkujeme za odpověď.

Že Metnar v rámci uzavření dohody s firmou ERA, která spadá pod Omnipol, chyboval, přiznalo hned několik politiků, s nimiž jsme v uplynulých dnech na toto téma hovořili.

Anketa

Stydíte se za premiéra Andreje Babiše?

8%
92%
hlasovalo: 26551 lidí
„Ministr přiznal, že to s poslanci bylo špatně komunikované a o uvedené věci jsme jako členové výboru pro obranu neměli vůbec žádné informace. Jediná informace byla z rozpočtu, a to že jsme odsouhlasili částku 780 milionů, s poznámkou, že 100 milionů je z rezervního fondu. Ano, to považuji za velkou chybu,“ připouští člen výboru pro obranu, poslanec za hnutí ANO Pavel Růžička. Cena zakázky rozhodně není v pořádku podle dalšího z místopředsedů výboru, Radovana Vícha z SPD. Už i částka, se kterou se původně počítalo, tedy ta o půlku nižší, byla prý příliš vysoká. „Cena 1,5 miliardy je pravděpodobně trojnásobně, ale určitě minimálně dvojnásobně vyšší, než by měla být cena obvyklá. Protože ale o systému něco vím, dovolím si tvrdit, že po předražených amerických vrtulnících je to další tunel, tentokrát nikoliv v řádech miliard, ale ‚pouze‘ ve stovkách milionů korun,“ dodává.

Poslanec ODS a člen výboru Karel Krejza uvádí, že na předražení zakázky upozornila už loni v říjnu náměstkyně z Ministerstva financí Lenka Dupáková, ale nic se poté nedělo. „Ministr Metnar smlouvu s dodavatelem podepsal v polovině ledna za 1,5 mld. Původních 664 milionů bez DPH byla částka schválená vládou a Sněmovnou v rámci státního rozpočtu. To není možné jen tak měnit od stolu. Pochopím, že vláda u tuzemského dodavatele nemusí hledět na každou korunu, když se jí to vrátí na daních, zaměstnanosti atd., ale trojitý panák, to už je moc,“ kroutí hlavou Krejza.

Bývalá ministryně obrany a současná členka výboru Karla Šlechtová zdůrazňuje, že pochybnosti kolem zakázky, které dosud panují, jsou šokující. Uvádí také, že Metnar svým přístupem dostal premiéra Babiše do situace, kdy prvotně popletl dvě zakázky a místo pasivních radarů komentoval zakázku na izraelské radary, což je něco zcela jiného a s danou věcí to nesouvisí.

Argumenty resortu obrany:
 
  1. Na tyto technologie je zaměřený i projekt Stálé strukturované spolupráce PESCO, ve kterém je v rámci EU Česká republika vedoucí zemí
  2. V oblasti pasivních sledovacích systémů patří Armáda ČR k absolutní světové špičce, opakovaně to dokládá i hodnocení našich vojáků na aliančních cvičeních nebo při nasazení v misích
  3. Také proto vojáci požadovali to nejlepší, co existuje. Ministerstvo obrany jejich požadavky akceptovalo a rozhodlo o pořízení dvou nových pasivních sledovacích systémů

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…