Ukrajina do EU? Orbán bouchl dveřmi, zato Fiala je otevřel

07.10.2023 7:41

Evropská unie už nemůže dál přistupovat k otázce svého rozšiřování současným váhavým způsobem a musí pro země aspirující na členství vytyčit jasnější plán. Řekl to v pátek český premiér Petr Fiala po skončení neformálního summitu EU ve španělské Granadě. V reakci na vyjádření maďarského premiéra Viktora Orbána zmínil, že „mezi lídry“ převládá postoj otevřený přístupovým rozhovorům s Ukrajinou.

Ukrajina do EU? Orbán bouchl dveřmi, zato Fiala je otevřel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Fiala byl při brífinku tázán na výrok maďarského ministerského předsedy, jenž vyjádřil pochybnosti o unijní perspektivě Ukrajiny, která loni v červnu získala kandidátský status. Podle českého premiéra je důležité se zemí napadenou Ruskem zahájit přístupové rozhovory, přičemž v tomto duchu na summitu hovořila „naprostá většina vystupujících“. „Jsem přesvědčen, že to je naprosto převládající postoj mezi lídry,“ pravil Fiala.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí
Rozšiřování EU bylo jedním z hlavních témat neformálního summitu, který byl zaměřený na dlouhodobé cíle sedmadvacítky. Ve společné deklaraci se objevila formulace, že přijímání nových států je „geostrategickou investicí“ a že budoucnost kandidátských zemí „leží v Evropské unii“. Vytyčení konkrétních plánů ale schůzka nepřinesla.

„Není možné pokračovat tímto váhavým způsobem,“ řekl Fiala českým novinářům na letišti v Granadě. „Musíme udělat konkrétní kroky a musíme dát jasnější plán zemím, které dlouhodobě usilují o vstup,“ podotkl, co „musíme“. Upozornil přitom na země západního Balkánu, z nichž některé mají kandidátský status přes deset let.

S debatou o rozšiřování Evropské unie souvisí otázka reformy unijních procesů, která je podle některých lídrů nezbytná. Čtyři největší unijní státy letos navrhly, aby se rozhodnutí v zahraniční a bezpečnostní politice na jednáních zástupců členských zemí přijímala tzv. kvalifikovanou většinou, která je aktuálně definovaná jako skupina minimálně 15 zemí, kde žije alespoň 65 procent unijního obyvatelstva.

„Česká republika nepovažuje za dobré, aby se téma rozšiřování spojovalo se změnou rozhodovacích procesů,“ pronesl Fiala. Český premiér je „otevřen debatě o změnách“, v zájmu zachování jednoty EU však „odmítá revizi“ jejích základních smluv. Zrušení práva veta v Radě Evropské unie považuje za velmi nepravděpodobné, neboť zemí s pochybnostmi o odklonu od jednomyslných rozhodnutí „opravdu není málo“.

Společná deklarace přijatá v Granadě ani v tomto směru není příliš konkrétní a pouze uvádí, že „Evropská unie musí položit potřebné interní základy a reformy“ spojené s přijetím nových členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Od ukrajinského politika Fialy se nic jiného nečeká, než bojovat za Ukrajinu do poslední české koruny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel Musil , 07.10.2023 10:54:14

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…