Ukrajina se řítí do dalšího neštěstí. Zabránit katastrofě může jen jediná věc, vydala americká organizace

04.02.2016 12:38

Politolog Adrian Karatnickij z amerického think-tanku The Atlantic Council se obává o osud reforem na Ukrajině, jejichž hlavním cílem je omezit rozsáhlou korupci. Obzvlášť poté, co na svoji funkci rezignoval ministr hospodářství a obchodu Aivaras Abromavicius.

Ukrajina se řítí do dalšího neštěstí. Zabránit katastrofě může jen jediná věc, vydala americká organizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Odchod čtyřicetiletého bankéře litevského původu považuje Karatnickij za vážný signál toho, že se boj s korupcí na Ukrajině setkává s vážným odporem. „Ukazuje to ovšem také, jak funguje politický systém v zemi. Ukrajina je nyní svědkem vzestupu politiků bojujících po boku majdanských aktivistů. Mají poměrně logická očekávání týkající se získání vlivných vládních funkcí stejně jako vítězové voleb ve Spojených státech nebo Evropské unii. Problém spočívá v tom, že přirozený politický vývoj na Ukrajině byl přerušen. Politické strany nejsou pouze finančně závislé na různých obchodních zájmech, ale tyto zájmy přímo kontrolují chod v politických stranách.“

„Za své zájmy lobbuje celá řada mocných podnikatelů a jejich úspěch jde často proti ekonomickým cílům země. Někteří z nich navíc přímo korumpují jednotlivé politiky a vysoké úředníky státní správy. Vedle toho tvoří polovinu členů parlamentu lidé zvolení v jednomandátových okresech, kteří si financovali sami svoji kampaň. Často tito lidé patří do obchodních kruhů, nebo plní roli prostředníků a pro podnikatelské elity pracují,“ tvrdí Karatnickij s tím, že jde o mnoho let budovaný systém, který značně brzdí reformní snahy technokratických reformátorů typu Abromaviciuse či ministryně financí Natalie Jareškové.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Podle Karatnického bylo ze strany mnoha ambiciózních reformátorů a bojovníků proti korupci nerozumné spojovat se s populistickou protikorupční hysterií exprezidenta Gruzie a guvernéra Oděsy Michaila Saakašviliho. „Viděli v jeho populární, ale také nevyzpytatelné osobě lacinou vstupenku do vyšších politických pater. Zejména to platí pro Abromaviciuse, který se Saakashvilim povečeřel den přes oznámením své rezignace. Mnoho dalších politiků patřících do tohoto volného protikorupčního uskupení usiluje o nové volby v naději rozjet poté zpomalené reformy. Byť jejich nadšení s výsledky průzkumu veřejného mínění příliš nekorespondují,“ soudí Karatnickij.

„Naproti tomu Evropa, Spojené státy a další spojenci Ukrajiny pro nové volby žádné velké nadšení neprojevují. A to především ze dvou důvodů. Tím prvním je skutečnost, že se do parlamentu následně dostane ještě větší počet populistů, což by ohrozilo již tak dost křehkou makroekonomickou stabilizaci země. Druhým argumentem jsou obavy, že noví poslanci se budou ostřeji stavět proti ústavním reformám, jež by umožnily získat východním regionům Ukrajiny – Doněcku a Luhansku – více samostatnosti. Přitom tato záležitost je z hlediska splnění závazků vyplývajících z dohod v Minsku naprosto klíčová,“ konstatuje Karatnickij.

Ukrajina dle Karatnického míří k bouřlivým změnám ve chvíli, kdy by jí mnohem více prospělo pokračovat ve stávajícím úsilí o provedení hlubokých reforem. „Jediný způsob, jak uspokojit protikorupční reformátory a zároveň stabilizovat ekonomickou situaci, je přivést do čela boje proti korupci prezidenta Porošenka. Tento krok by zcela jistě zabránil nutnosti uspořádat další volby. Míč je nyní v každém případě na prezidentově straně hřiště,“ uzavírá Karatnickij.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…