Ukrajina zahájila operaci proti proruským separatistům v Charkově

08.04.2014 9:22

V Charkově na východě Ukrajiny se právě odehrává protiteroristická operace, policie zatkla asi 70 proruských separatistů. Oznámil to dnes podle agentury Reuters ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Současně ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo Kyjev, aby okamžitě ukončil veškeré vojenské operace na jihovýchodě země, které by mohly rozpoutat občanskou válku na Ukrajině.

Ukrajina zahájila operaci proti proruským separatistům v Charkově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

V pondělí proruští separatisté v Doněcku a v Charkově vyhlásili vlastní takzvané lidové republiky, nezávislé na zbytku země. Požádali také o ruskou vojenskou pomoc. V Luhansku vzbouřenci obsadili kancelář ukrajinské tajné služby a zmocnili se skladu zbraní. Ukrajinští představitelé jsou přesvědčeni, že vření na ruskojazyčném východu země zorganizovalo Rusko.

„Charkov. Začala protiteroristická operace. Centrum města je uzavřeno. Stejně tak stanice metra. Nevzrušujte se. Až skončíme, vše otevřeme," napsal Avakov dnes ráno na Facebooku.

Uvedl rovněž, že při vyklízení sídla oblastní správy policisté zatkli „asi 70 separatistů". Operace se podle ministra odehrává bez použití střelných zbraní. Podle agentury Unian úřad vyčistila od separatistů speciální jednotka Jaguar z centrální Ukrajiny, a to bez obětí na životech.

V Doněcku prý separatisté složí zbraně

Ukrajinským úřadům se podle agentury Interfax už během noci na dnešek podařilo proruské aktivisty vytlačit také ze sídla místní televize. Při zásahu v sídle oblastní správy „část demonstrantů začala házet do oken zápalné lahve, takže několik místností vzplálo".

Separatisté v Doněcku podle webu Ukrajinska pravda slíbili složit zbraně a opustit obsazené budovy.

Kvůli vření na východě země Kyjev posílil ostrahu hranic a rovněž vyslal policejní posily z dalších regionů do Charkovské, Doněcké a Luhanské oblasti. Ukrajinští představitelé obviňují ze zorganizování vzpoury Moskvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…