Ukrajinci pojedou na prázdniny domů. České dráhy jim to usnadní

28.06.2023 11:41

České dráhy hlásí výhodné jízdné pro uprchlíky z Ukrajiny, co budou v létě chtít navštívit svou domovinu. Na Ukrajinu se bude moci cestovat přes Polsko, Slovensko nebo Maďarsko. Skutečnost je však jiná, jízdenku lze zatím získat pouze na trať přes Polsko.

Ukrajinci pojedou na prázdniny domů. České dráhy jim to usnadní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jízdenka Českých drah, ilustrační foto

České dráhy skrze twitter avizují výhodné jízdné na Ukrajinu v očekávání návštěvy domoviny některých uprchlíků u Ukrajiny. Na Ukrajinu by se mělo dát dostat třemi trasami: přes Polsko, Slovensko nebo Maďarsko.

„V souvislosti s létem a prázdninami očekáváme zájem některých uprchlíků z Ukrajiny navštívit svou vlast. Nabízíme jako jediný železniční dopravce v Česku odbavení jedinou jízdenkou, tedy s jedinou přepravní smlouvou, mezi desítkami měst v ČR a na Ukrajině. Cestující mohou podle nástupní a cílové destinace navíc volit mezi třemi různými trasami přes Polsko, Slovensko nebo Maďarsko,“ stojí na oficiálním twitteru Českých drah včetně mapky, na níž jsou uvedené trasy vyznačeny.

 

 

Předprodej jízdenek má být však obnoven až 1. července, do té doby jsou tak ceny zjistitelné pouze přes kontaktní linku Českých drah. Aktuálně je také možné vydání jízdenek jen jedné z na twitteru uvedených tras a to té, jež vede přes Polsko. Výhoda uvedená v tweetu poté spočívá v možnosti koupi pouze jednoho jízdného dokladu na celou trasu. Základní cena z Prahy na hlavní nádraží do Lvova by měla vyjít na 1122 korun, do Kyjeva by měla stát přes 1400 korun, počítáme-li koupi Včasné jízdenky Evropy.

Na stránkách konkurenčního provozovatele železniční a autobusové dopravy v Česku RegioJet jsou uvedené pro cestu na Ukrajinu jiné ceny – nižší. Z Prahy hl. nádraží do Lvova lze pořídit jízdenku již od 499 korun a do hlavního města Ukrajiny od 909 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co žé? ........., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseviam , 28.06.2023 12:04:32
Snad uprchli, jelikož jim byli zničeny domy a je tam krutě nebezpečno, jelikož se u nich válčí, ne? Pokud jedou na Ukrajinu ...... na prázdniny ........ pak už naši pomoc, dočasný azyl ani soc. dávky nepotřebují. To je snad všem jasné? Jako všem ....... co vy blumy u kormidla?

|  21 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…