Umělec Šporcl sestřelil Zemana. Zahrát mu? To nevím. Ještě že už vyznamenání mám z dřívějška

28.10.2020 22:25

Český houslový virtuoz Pavel Šporcl byl hostem v pořadu Interview na ČT24, kde komentoval aktuální společenské dění i to, jak je pro něj coby umělce doba koronavirové krize složitá. Došlo i na osobu prezidenta Miloše Zemana, na kterého v čase změnil názor. Dnes by si prý od něj zřejmě státní vyznamenání přebírat nechtěl.

Umělec Šporcl sestřelil Zemana. Zahrát mu? To nevím. Ještě že už vyznamenání mám z dřívějška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyznamenaný Pavel Šporcl

„Situace pro nás hudebníky je složitá, od pěti let se každý den věnuji houslím. Můžu si udělat pár dní volno, ale s tím, že za dva týdny musím každý den čtyři hodiny cvičit. Z toho koloběhu, když vypadnu, se těžko vracím nazpět,“ popsal houslista.

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí

„Chybí mi kontakt s fanoušky a posluchači. Mám rád, když se mohu po koncertu s lidmi pozdravit, ta lidskost a humanita,“ popsal, jak mu chybí v současné době sociální kontakt.

„Vždy se ale snažím na každé situaci najít něco pozitivního. Když mi bylo nejhůř, vzal jsem housle a hrál. Je důležité mít řád, jakýkoliv. Jakmile je život bez řádu, tak je o mnoho těžší,“ myslí si.

Dnes, 28. října, obvykle prezident předává státní vyznamenání, letos to kvůli koronavirové pandemii nejde. Šporclovi tato slavnost během dnešního svátečního večera vzhledem k situaci nechybí. „Je dobře, že dnes večer žádné velké oslavy nejsou,“ řekl s tím, že samozřejmě jinak k dnešnímu dni tyto oslavy patří.

Sám je jedním z těch, kdo od prezidenta Zemana obdržel státní vyznamenání. Houslový virtuoz Šporcl dostal 28. října 2015 na Hradě od prezidenta medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění.

Tehdy jej vyznamenání zaskočilo, ale také potěšilo, protože za prezidentem stál. „Tenkrát jsem to bral jako velkou poctu,“ uvedl.

Jeho pohled se na prezidenta změnil. „Dnes je to o dost jinak,“ konstatoval. Na otázku, zda by si šel i dnes pro vyznamenání, kdyby mu jej chtěl Zeman předat, odpověděl: „Možná můžu říct, že jsem rád, že jsem ho dostal před pěti lety,“ řekl Šporcl. „Bylo to pro mě ocenění za moji práci pro kulturu a pro tento národ. Tak to beru,“ doplnil.

Zahrál by dnes Zemanovi na housle, pokud by jej o to požádal? „Jsem velmi kritický k tomu, co se děje, o tom bych velmi, velmi přemýšlel,“ uzavřel s nervózním smíchem Šporcl, kterému se nejprve na otázku nechtělo odpovídat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…