Umí tady někdo ukrajinsky? Armáda shání tlumočníka přes „socky“

10.10.2023 15:57 | Monitoring

Armáda České republiky shání přes sociální síť X tlumočníky. „Umíte česky a ukrajinsky? Chcete nám pomáhat při výcviku ukrajinských vojáků u nás?“ ptá se armáda a vyzývá zájemce, aby poslali do konce října svůj životopis.

Umí tady někdo ukrajinsky? Armáda shání tlumočníka přes „socky“
Foto: Facebook Armády ČR
Popisek: Ukrajinští vojáci cvičí ve vojenském újezdu Libavá pod vedením Armády ČR

„Hledáme tlumočníky. Umíte česky a ukrajinsky? Chcete nám pomáhat při výcviku ukrajinských vojáků u nás? Neváhejte a pošlete vaše CV do konce října na e-mail soldanovam@army.cz,“ píše na svém profilu na sociální síti X Armáda České republiky.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52389 lidí
Čeští instruktoři zahájili podle stránek Ministerstva obrany v červenci na Libavé další výcvikový cyklus pro vojáky ukrajinské armády. Dosud už se v ČR vycvičily zhruba dva tisíce lidí, řekl náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec na červnovém jednání tzv. Kontaktní obranné skupiny (UDCG) v Bruselu. Přípravou, kterou schválily vloni na podzim vláda a Parlament, mají projít do konce tohoto roku další dva tisíce mužů i žen.

Podle Blažkovce je výcvik významným příspěvkem pomoci s ohledem na počet obyvatel ČR. „Česko plánuje do konce tohoto roku vycvičit až čtyři tisíce ukrajinských vojáků. V porovnání s ostatními zeměmi, které tuto formu pomoci nabízejí rovněž, patříme k nejaktivnějším.“

Výcvik na Libavé na Olomoucku absolvují od loňského podzimu jak zkušení vojáci z fronty, tak nováčci. Kromě vševojskového – kde se učí mj. střelba z útočných pušek či řízení bojových vozidel pěchoty – česká armáda nabízí výcvik velitelů čet a rot, přípravu se zaměřením na zbraně hromadného ničení, zdravotnické a další specializované výcviky.

Když loni v zimě dorazili do Libavé ukrajinští vojáci, Český rozhlas se snažil ověřit, kde přesně se pohybují. Nepovedlo se mu to, ředitel komunikace Ministerstva vnitra David Jareš tehdy potvrdil, že vojáci jsou v republice. K jejich umístění a počtům se ale vyjadřovat nechtěl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak by asi ti naši, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 10.10.2023 16:17:17
instruktoři obstáli přímo na frontě v boji proti Rusům. Ale ono asi i tady bude platit to známé "kdo neumí učí".

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…