Uniklý mail na WikiLeaks: Policie si měla objednat vir na sledování našeho webu

10.07.2015 19:16

Česká policie se údajně měla chystat ve velkém sledovat provoz na internetu a za tímto účelem si nechávala na míru připravit viry, které by na vybrané weby rozesílala. Podle informací, které se v pátek objevily na portálu WikiLeaks, měl být v hledáčku policejních hackerů i náš web.

Uniklý mail na WikiLeaks: Policie si měla objednat vir na sledování našeho webu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Italská společnost Hacking team se věnuje vývoji počítačových virů, které napadají vybrané weby. S firmou měla spolupracovat i česká policie, která si měla přímo objednávat na míru vytvořené viry. Z e-mailové komunikace, která se na WikiLeaks objevila, vyplynulo, že u italské společnosti si firma Bull, která údajně měla zastupovat českou policii (nyní má dělat totéž pod novým jménem Atos IT Solutions and Services), objednávala jejich vytvoření. E-mailová komunikace obsahuje kromě objednávek též podrobné rady, jak s viry nakládat, aby se omezilo riziko odhalení.

„Nevkládejte infikované odkazy na veřejné internetové stránky nebo sociální sítě. Je to pro vás nebezpečné, mohly by být na internetu odhaleny automatickými roboty a automaticky smazány a váš účet zablokován,“ cituje z jednoho z e-mailů server Novinky.cz.

Více si přečtěte ZDE a ZDE

Česká policie měla podle e-mailové komunikace u italských vývojářů poptávat vytvoření počítačových virů na míru. Mělo jít o tzv. exploity, což jsou speciální programy umožňující přístup na nejrůznější weby a možnosti získávání nejrůznějších dokumentů.

Ze zveřejněných e-mailů podle serveru Novinky.cz i například serveru Lupa.cz vyplývá, že policie si chtěla objednat viry k infikaci několika webů. Jedním z nich měl být i web ParlamentníchListů.cz. Dále mělo být připravováno napadení webů několika bank, energetické společnosti RWE či stránek strany LEV 21.

Mluvčí policejního prezidia David Schön pro Novinky.cz již v týdnu přiznal, že policie tento druh „šmírovacích programů“ skutečně používá. „Útvar používá různé prostředky, které dokážou zjistit informace nutné pro trestní řízení. Jde i o speciální software, který na základě povolení soudce umožňuje prolomení soukromí,“ sdělil mluvčí. Zdůraznil však, že použití těchto prostředků se týká závažné trestné činnosti.

Server Lupa.cz navíc zjistil, že do vývoje virů se měly zapojit i české vysoké školy.

Foto z WikiLeaks


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…